Spremimo ljeto u čašu: likeri od jagoda i listova višnje

1632

Topli mjeseci daju obilje plodova. Tako je pravo vrijeme za likere, marmelade, džemove, pekmeze i ostale divote koje će krasiti naše police kada krenu hladnija vremena. Sačuvajmo ljeto u teglama i bocama.

Preporučujem dva likera koja su meni osobno najdraža, vrlo ih je lako spremiti i savjetujem vam da napravite odmah duplu dozu, jer će i vaši gosti biti oduševljeni:

Ovaj sam recept dobila od prijateljice prije nekoliko godina i malo je reći koliko sam njime oduševljena. Nije skup, a osobno mi je draži od popularne višnjevače:

Liker od listova višnje

100 listova višnje

60-70 dag šećera

2 vanilin šećera

1 litra crnog vina

U veću staklenku stavite listove višnje, prelijte ih domaćim crnim vinom i šećerima. Ostavite na sunčanom mjestu 40 dana. Svako nekoliko promiješajte. Miris višnjinog lista u vinu je neodoljiv. Nakon 40 dana, procijedite i ulijte u lijepe boce. Može stajati i vani i u hladnjaku.

Liker od jagoda

Na  internetu možete pronaći puno likera od ovog divnog voća, ali kombinacijom njih nekoliko, dobila sam ovo pitko čudo koje je jedan od najljepših likera koje sam u životu probala.

350 ml crnog domaćeg vina

250 grama šećera

400 grama jagoda

1 dl votke

Zagrijte vino i prelijte očišćene i oprane i prepolovljene jagode. Držite ih u vinu dva dana, a potom iscijedite tekućinu u lončić. Jagode izmiksajte štapnim mikserom i vratite u tekućinu. Malo prije nego što će tekućina prokuhati, stavite šećer i miješajte. Čim provri skinite sa štednjaka i dalje miješajte dok se šećer potpuno na rastopi. U ohlađeno dodajte 1 dl votke. Prije ulijevanja u boce još jednom procijedite tekućinu zbog ostataka jagode.

Uzdravlje!


TAG


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *