Stripaonica – radionica izrade stripa za sve uzraste

30

U organizaciji Dubrovačkih knjižnica tri dana za redom (1., 2. i 3. prosinca 2020.) trajat će besplatne radionice izrade stripa tzv. stripaonice za sve dobne skupine koje vodi Tihomir Tikulin, urednik, ilustrator i voditelj strip radionica.  Radionice počinje u utorak, 1. prosinca 2020. s početkom u 16 sati u Saloči od zrcala Narodne knjižnice Grad, nastavljaju se u utorak, 2. prosinca 2020. isto u 16 sati, a zadnji sat održat će se u četvrtak, 3. prosinca 2020. također u 16 sati. Prosječno trajanje svake radionice je dva i pol sata. Polaznici će dobiti pribor za rad, a poželjno je da svaki polaznik, ukoliko je u mogućnosti, prisustvuje svim trima radionicama.

Zbog poštivanja svih epidemioloških mjera i preporuka i u skladu s ograničenim brojem ljudi koji mogu biti na događanjima, Dubrovačke knjižnice pozivaju sve zainteresirane da se za ove radionice prijave na press.dkd@gmail.com ili na broj telefona 441-986. Prijave se primaju do ponedjeljka, 30. studenoga 2020. do ponoći.

Strip u papirnatom obliku novim je generacijama samo jedan od bezbroj oblika zabave i svakako je na nezavidnom mjestu u odnosu na sve što im pružaju računala i novi elektronski uređaji koji stanu u svačiji džep. Upoznavanje mladih naraštaja s medijem stripa korisno je za njihov razvoj kao kreativnih bića koja će uživati u nacrtanim pričama pa makar samo kao konzumenti i naučiti s razumijevanjem tumačiti narativno-likovnu formu i cijeniti nastajanje istih. Upoznavanje s procesom stvaranja neke može potaknuti da se okušaju u crtanju vlastitih projekata i kroz to otkriju smisao za likovnost ili pričanje priča koja će kroz strip biti samo iskra budućeg kreativca, slikara, pisca, dizajnera ili filmaša. Strip kao spoj slike i riječi mnogima će otkriti vrlo očite veze s filmom (igranim i animiranim) i video igricama. Strip se u obliku storyboarda koristi u procesu stvaranja istih i jedan je od prvih koraka za prezentaciju mnogih projekata te vrste. Jezik kojim se strip koristi bitan je dio naše svakodnevice i kroz njegovo upoznavanje približit će nam se jezik koji popularni mediji koriste, a mi kao korisnici uzimamo zdravo za gotovo. Strip je na kraju izvrstan oblik zabave i šteta je ne upoznati se najboljim ostvarenjima tog klasičnog medija, iz prošlosti i neposredne sadašnjosti.

Radionica obuhvaća kratko upoznavanje s polaznicima radionice. Koliko polaznici znaju o stripu, što čitaju, koji autori i naslovi su ima poznati i kakav uopće imaju stav prema stripu. Slijedi kratka povijest stripa uz projekciju preko računala spojenog na projektor (ukoliko je moguće). Predstavljanje najznačajnijih strip crtača, naslova i različitosti osnovnih svjetskih strip škola; američka, francuska (europska) i japanska. Značajni domaći autori stripa od Maurovića i Neugebauera.

Na radionici će se učiti osnove iz strip jezika. Objasnit će se što je to strip i osnovne definicije za shvaćanje stripa kao spoja književnog i likovnog djela te kako kroz crtež ispričati priču. Polaznici će sami stvarati priču, likove i njihov svijet, kadrirati ih u službi priče, crtati ih s potrebnim alatima te pripremiti strip za posljednji korak, a to je izdavaštvo.

Tihomir Tikulin, rođen u Njemačkoj (Berlin, 1971.) U Zagrebu, 1990. maturirao na ŠPU. Likovnu Akademiju upisao u Zagrebu 1992. godine. Objavljuje ilustracije i stripove od 1992. godine u domaćim i inozemnim časopisima za djecu i odrasle. Urednik strip-fanzina Endem. Od 1998. do 2008. sudjeluje u organizaciji festivala stripa ‘Crtani romani šou’. Vodio strip radionicu u Studentskom centru Zagreb od 2004. do 2013. i u Makarskoj na strip festivalu Mafest, od 2008. do 2019. godine. Također, sudjelovao kao voditelj strip radionica u programu ‘Ruksak pun kulture’ 2014/2015. Od 2017. vodi strip radionice na lokacijama u Zagrebu, Knjižnicama Kustošija, Špansko i Galeriji/čitaonici Vladimir Nazor. Tikulin je objavljivao stripove u Strip reviji, Klik!, Q-Stripu, Homo Volansu, Prvom izboru, Bruhu, Endemu,…

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *