Šuica na plenarnoj sjednici: Ostvarili smo veliki uspjeh za Hrvatsku i za naše ribare!

281

Na prvoj ovogodišnjoj plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu danas se glasovalo o Očuvanju ribolovnih resursa i zaštiti morskih ekosustava putem tehničkih mjera čiji je izvjestitelj španjolski zastupnik Gabriel Mato. Izvješće o tehničkim mjerama ključno je za ribarstvo Europske unije te samim time i za nacionalno ribarstvo Republike Hrvatske.

Na današnjem glasovanju usvojen je amandman hrvatskog ribarskog sektora kojim se brišu ograničenja za mreže plivarice, a Republika Hrvatska još od ulaska u Europsku uniju pokušava dobiti izuzeće od ove odredbe. Ribolov okružujućim mrežama za plivarice (osim za tune) odvija se u priobalnom području gdje dubine značajno variraju. Usvojenim amandmanom omogućeno je brisanje odredbe iz stavka 3. članka 13. Mediteranske uredbe koji je ograničavao korištenje okružujućih mreža plivarica na dubinama manjim od 70 posto visine mreže.

Dubravka Šuica, voditeljica hrvatske EPP delegacije u Europskom parlamentu izrazila je zadovoljstvo ishodom današnjeg glasovanja:

„Veseli me što smo današnjim glasovanjem o amandmanu 174 konačno riješili važne probleme u ribarstvu s kojima se hrvatski ribari suočavaju od ulaska u Europsku uniju, omogućavanjem brisanja ograničenja za mreže plivarice. Zbog izrazito promjenjive konfiguracije morskog dna na Istočnoj obali Jadrana ovu odredbu nije uvijek moguće primijeniti, a pogotovo jer se hrvatska plivaričarska flota kreće duž cijele obale u potrazi za ribom te tako ne može predvidjeti mjesto a ni dubinu na kojoj će obavljati ribolov. Ovo je važan korak u ostvarivanju interesa naših ribara ali i u očuvanju ekosustava Jadrana, našeg najvećeg blaga! Važno je da donosimo propise koji su prilagođeni specifičnostima pojedine regije a što je danas učinjeno za Jadransko more, jer je Europska komisija uvažila argumente znanstvene studije koja definira maksimalnu visinu mreže plivarice te odnos visine i dubine mora a sve zbog konfiguracije morskog dna u Jadranu.“

Podsjetimo, na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u studenom raspravljalo se o očuvanju morskog ekosustava, konkretno u očuvanju vrste Posidonia oceanica poznatije kao Neptunova trava a zastupnica Šuica založila se za veći angažman Komisije, zabranu sidrenja te istaknula važnost sustavne gradnje marina i pročišćavanja otpadnih voda, upravo zbog iznimnog značaja Posidonie oceanice za očuvanje okoliša i borbe protiv klimatskih promjena, na što se fokusira i današnje izvješće.

Potaknuti činjenicom da se razina kisika u zadnjih 50 godina smanjila za 2 posto što ima negativan učinak na morsku floru i faunu na današnjem dnevnom redu sjednice Europskog parlamenta je i rasprava o načinu upravljanja morima i oceanima u kontekstu Strategije održivih razvojnih ciljeva do 2030. godine.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *