Šuica: Svi bismo trebali obraćati pažnju na izvor informacije i njegovu vjerodostojnost

511

Na sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu danas je održana rasprava na temu „Rusija – utjecaj propagande na zemlje EU-a“ na kojoj je sudjelovala potpredsjednica Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta i izvjestiteljica u sjeni za izvješće o Agenciji Europske unije za kibernetičku sigurnost, Dubravka Šuica.

Zastupnica Šuica se osvrnula na sve veći utjecaj ruske propagande na aktualna politička događanja:

„Europska unija mora poduzeti mjere u borbi protiv širenja lažnih vijesti. Jedna od temeljnih sloboda na kojima je Unija izgrađena tiče se poštivanja slobode izražavanja, što uključuje i pluralizam medija, kao i pravo na informiranje koje je sadržano u članku 11. Povelje o temeljnim pravima. Međutim, lažne vijesti i propaganda ugrožavaju demokratski i politički poredak jer stvarna slika ne dopire do građana. Lažna vijest je ciljano izmišljena s namjerom da publiku dovede u zabludu. Svi mi, kao čitatelji i primatelji vijesti, moramo obraćati pažnju na izvor informacije i njegovu vjerodostojnost“, istaknula je Šuica.

Fenomen lažnih, obmanjujućih vijesti dodatno je rasprostranjen zahvaljujući društvenim medijima, ubrzano je širenje glasina, a dobio je globalnu vidljivost tijekom predsjedničkih izbora u SAD-u 2016., kada su virusne vijesti (ili junk news) dobile više angažmana na Facebooku od stvarnih vijesti. Australski Macquarie Dictionary odabrao je lažnu vijest kao riječ godine 2016., definirajući taj pojam kao dezinformacije i prijevare objavljene na web stranicama za političke svrhe. Prema Collins Dictionary, koji je odabrao lažnu vijest kao glavni pojam 2017., korištenje ovog pojma povećano je za 365% u usporedbi s 2016. godinom.

U rezoluciji o internetskim platformama i digitalnom jedinstvenom tržištu (2016/2276 (INI)) u lipnju 2017. godine, zastupnici Europskog parlamenta istaknuli su “važnost poduzimanja mjera protiv širenja lažnih vijesti”, pozivajući se na online platforme kako bi korisnicima pružili alate za otkrivanje lažnih vijesti, istodobno naglašavajući temeljnu ulogu slobodne razmjene mišljenja, kao i vrijednost slobodnih medija u pogledu pouzdanog pružanja informacija građanima. Također, 13. studenog 2017., Komisija je pokrenula javnu raspravu o “lažnim vijestima i on-line dezinformacijama” i postavila stručnu skupinu na visokoj razini koja okuplja akademike, online platforme, medije i organizacije civilnog društva. Planira objaviti komunikaciju o lažnim vijestima i dezinformacijama u proljeće 2018. godine.
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *