Supružnici Mijović Kočan predstavili basne satire i knjigu o Stijepu Obadu

346

U organizaciji Dubrovačkih knjižnica, 26. rujna u Saloči od zrcala, književnik i pjesnik Stijepo Mijović Kočan, uz svoju suprugu Mirjanu Mijović Kočan, predstavio je dvije knjige “Centameron: Tako je kako je” te knjigu “Stijepo Obad”.

Knjiga ”Stijepo Obad”, na 145 stranica, donosi nepoznate ili manje poznate osvrte na prof. dr.sc. Stijepa Obada, od njegova životopisa do zajedničkog ogleda dvojice Stijepa sa znanstvenog skupa u Kotoru, pa sve do očuvanja hrvatskog identiteta u Boki kotorskoj kroz stoljeća. Stijepo Mijović Kočan je suautor ove knjige zajedno s akademikom Josipom Pečarićem. Nakon što je Stijepo Obad prošle godine preminuo, Kočan i Pečarić odlučili su složiti knjigu o njemu za sjećanje.

Mijović Kočan napomenuo je kako se u knjizi njegova imenjaka, također Konavljanina,  između ostalog, nalazi njegov tekst u spomen doktoru Obadu, životopis koji je napisao Pečarić, zatim zbornik u kojem su Obadovi studenti pisali o svome profesoru, tu je i osvrt o zajedničkom nastupu na znanstvenom skupu o Hrvatima Boke Kotorske koji se održao 2007. godine, a o kojem u Hrvatskoj ‘nitko nije ni slova napisao’.

Basne satire Stijepa Mijovića Kočana u knjizi ”Tako je, kako je” na 110 stranica, su ‘originalno’, ‘jedinstveno’, ‘duhovito’, ‘lucidno štivo’ navodi u predgovoru akademik Josip Muselimović uz kratak osvrt na pristup Ezopovim basnama.

”U uvodnom tekstu ovih svojih storija, Kočan ne propušta zapaziti da je tada svatko tko god je mogao nešto do tada ”narodno”, svačije i ničije, prigrabio sebi. Već je postala banalna uzrečica ”tko je jamio, jamio je!” Budući da je kršćanski odgojen, kaže, Kočan nije sklon ništa tuđe uzeti sebi, ali kakav je to član društva u kojemu su svi nešto jamili, a on ništa!? Takvo društvo ga neće priznati i odbacit će ga. Stoga, da bi bio prihvaćen u takvu društvu Kočan je odlučio prisvojiti Ezopove basne; one ionako već odavna ne podliježu zakonu o autorskim pravima.”, piše u predgovoru, te dodaje kako bi bila ‘velika šteta’ i ‘veliki gubitak’ za hrvatsku književnost ako Stijepo Mijović Kočan ‘ne dogotovi svoju zamisao hrvatske inačice čuvenoga Dekamerona’.

Mirjana Mijović Kočan publici je pročitala dvije od ukupno 20 Kočanovih basana satira, a autor je zamislio napraviti pet takvih knjiga po 20 basana, odakle i dolazi naslov Centameron.   

 
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *