SUŠENE ŠLJIVE: Ukusne, ali i ljekovite

422

Sušene šljive su prava riznica hranjivih tvari, neodoljivog okusa i velikih zdravstvenih vrijednosti.Oni koji su upoznati s njihovim nutritivnim sastavom ne mare za neobičan smežurani izgled.Suhe šljive su bogate vitaminima.
Posebno se izdvajaju vitamini A i K. U manjim količinama sadrže i vitamine C, E te B1, B2, B3 i B6.Odličan su izvor minerala kalija, kalcija, magnezija, željeza, fosfora, natrija, cinka, bakra i mangana.Tu su i topiva i netopiva vlakna, fenolni spojevi te brojni fitospojevi koji djeluju kao snažni antioksidansi.Zahvaljujući prirodnim zaslađivačima sorbitolu i fruktozi suhe šljive su idealna namirnica za utaživanje želje za slatkim.Istovremeno ne izazivaju neželjene posljedice kao što su debljanje ili povišenje razine šećera u krvi – naravno ako se konzumiraju u razumnim količinama.
 
Zdravstvene dobrobiti suhih šljiva

1. Reguliraju probavu

Suhe šljive su vrlo učinkovite u održavanju zdrave i uravnotežene probave.Sadrže topiva i netopiva vlakna koja su od koristi ne samo za probavu, već i za cjelokupno zdravlje organizma.Jedna šalica suhih šljiva ima čak 12,4 grama vlakana.Topiva vlakna brzo upijaju vodu i u dodiru s njom stvaraju želatinastu masu koja stvara osjećaj sitosti, a ujedno pomaže u omekšavanju sadržaja crijeva te njihovom lakšem pražnjenju.Visoki sadržaj vlakana u suhim šljivama pomaže i u prevenciji hemoroida uzrokovanih zatvorom.Tako je najpoznatiji narodni lijek protiv zatvora kompot od suhih šljiva.Sušene šljive sadrže i sorbitol, prirodan šećer za koji je potvrđeno da pospješuje obnavljanje dobre crijevne flore. 

2. Čuvaju zdravlje srca

Sušene šljive su bogate kalijem. Jedna porcija sušenih šljiva sadrži 36% preporučene dnevne doze ovog minerala.Kalij osigurava ispravno funkcioniranje srca te krvožilnog i živčanog sustava.Ovaj mineral pomaže i kod povišenog krvnog tlaka te smanjuje rizik od pojave srčanog i moždanog udara.Niska razina kalija može izazvati slabost, grčeve u mišićima, usporene srčane otkucaje, vrtoglavicu pa čak i gubitak svijesti.

3. Snižavaju razinu šećera u krvi

Šljive su nisko pozicionirane na glikemijskoj ljestvici. To znači da mogu pomoći u kontroli razine šećera u krvi i smanjenju rizika od dijabetesa tipa 2.Sušene šljive sadrže visoki udio topivih vlakana koja pomažu u održavanju stabilnosti šećera u krvi.Topiva vlakna smanjuju vrijeme zadržavanja hrane u želucu, što za posljedicu ima slabiju apsorpciju šećera u krvotok.
Topiva vlakna i flavonoidi, koji su također u značajnim količinama prisutni u suhim šljivama, od velike su važnosti jer doprinose povećanju osjetljivosti tijela na inzulin.

4. Brinu o dobrom vidu i zdravlju očiju

Sušene šljive su odličan izvor vitamina A koji je neophodan za dobar vid.Pomažu prevenirati pojavu suhoće očiju, noćnu sljepoću, sivu mrenu i makularnu degeneraciju.Ovi plodovi također brinu o očuvanju tkiva mrežnice i štite od oštećenja uzrokovanih UV zračenjem.Karotenoidi prisutni u suhim šljivama – alfa karoten, beta karoten i beta kriptoksantin – pomažu u procesu pretvaranju svjetlosti u živčane impulse.
Lutein i zeaksantin štite stanice od štetnog djelovanja plavog svjetla i pomažu u smanjivanju rizika od problema s vidom vezanih uz starosnu dob.

5. Doprinose zdravim kostima

Porcija suhih šljiva osigurava 129 % preporučene dnevne količine vitamina K koji je od velike važnosti za koagulaciju krvi i izgradnju kostiju.Prema istraživanju objavljenom u knjizi Wellness Foods A to Z, adekvatne količine vitamina K u prehrani mogu pomoći starijim odraslim osobama u:obnovi već oslabljenih kostiodržavanju njihovog zdravlja i gustoćeprevenciji osteoporozeprevenciji ateroskleroze.Istraživanje studije Državnog Sveučilišta Floride pokazalo je da suhe šljive mogu prevenirati osteoporozu, osobito kod žena u postmenopauzi.Tijekom studije, skupina žena u postmenopauzi je konzumirala 100 grama suhih šljiva dnevno.
Kao rezultat toga, nakon samo tri mjeseca sudionice su imale poboljšane markere za stvaranje kostiju, u usporedbi sa skupinom žena koje su konzumirale po 75 grama suhih jabuka dnevno.

6. Poboljšavaju pamćenje

Konzumacija samo tri do četiri suhe šljive dnevno može značajno doprinijeti neutralizaciji slobodnih radikala, koji imaju štetan utjecaj na pamćenje.
I ne samo to – suha šljiva je toliko korisna da njezina redovita konzumacija može povećati funkcije mozga te poboljšati pamćenje, učenje i koncentraciju.
Istraživanja su pokazala da suhe šljive imaju pozitivne učinke i u prevenciji starosnih neurodegenerativnih poremećaja kao što su Alzheimerova i Parkinsonova bolest.

7. Brinu o ljepoti kože i kose

Vitamini i minerali prisutni u šljivama doprinose ljepoti i zdravlju kože.Sušeni plodovi šljiva pomažu usporiti proces starenja, odgoditi pojavu bora te ublažiti vidljivost postojećih bora kao i sunčevih pjega.
Suhe šljive su riznica željeza – minerala koji višestruko pridonosi zdravlju kose.Nedostatak željeza može prouzročiti opadanje kose te dovesti do njezine suhoće i bezbojnosti.

 

IZVOR: Alternativa za vas

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *