SVEUČILIŠTE U DUBROVNIKU IZGUBILO PRVU PRAVNU BITKU PROTIV STUDENTA!

124

Kontaktirao nas je građanin, student Sveučilišta u Dubrovniku sa svojom jedinstvenom pričom.

Godine 2016. godine je pokrenuo upravni spor na Upravnom sudu u Splitu te je nedavno zaprimio presudu, u svoju korist. U istoj se poništava Odluka sastavnice Sveučilišta te se vraća na ponovno postupanje. Ističe da je ovo prva takva, tužba i presuda, na Sveučilištu u Dubrovniku (sukladno odgovoru na tužbu Sveučilišta te navodima pročelnika Pomorskog odjela) te jedina u Hrvatskoj (sukladno navodima predstavnika studenata).

Kako navodi, meritum presude je da su o istoj odlučivale osobe, usprkos opetovanim upozorenjima pravnih stručnjaka i studentskih predstavnika, koje nisu bile ovlaštene za takva postupanja i na način suprotan propisima samog Sveučilišta u Dubrovniku .

Zamolili smo ga da nam pojasni situaciju te njegovu izjavu prenosimo u cijelosti:

“Godine 2012. sam se upisao na Pomorski odjel Sveučilišta u Dubrovniku. Tijekom studiranja smo nailazili na probleme sa kojima se suočava većina studenata u Hrvatskoj, a na koje upozorava veliki broj istaknutih znanstvenika u cijeloj Hrvatskoj. Ti problemi su rezultirali kaznenim prijavama, posljednja je temeljena na nalazu Državne revizije te je postupak, sukladno mojim saznanjima, još u tijeku.

Presuda Upravnog suda je potvrda onoga na što upozoravam godinama, a to je nepotizam, nepravilnosti u radu Sveučilišta, kao i pokušaj osobnog revanšizma od strane zaposlenika sastavnice Sveučilišta u Dubrovniku, Pomorskog odjela. Ali tu nema ničega spornog, u svakom velikom sustavu postoje problemi, zato i imamo nadzorne organe. Ali, obzirom na isprepletenost kadra u visokom obrazovanju, usprkos nebrojenim apelima nadležnima ništa se, sukladno mojim saznanjima, nije poduzelo u sankcioniranju i ispravljanju nepravilnosti na koje sam upozoravao, a konačno potvrdila i prva presuda protiv Sveučilišta. Nadam se da će moj trud rezultirati boljim obrazovanjem, poštivanjem studenata te osiguravanjem zakonitog poslovanja Sveučilišta u cjelini. Smatram da je krajnje vrijeme za provedbu kvalitetnog obrazovanja studenata, umjesto dosadašnjeg tretiranja istih kao mogućih bankomata za ispunjenje “apetita” zaposlenika Ustanove (u 2014. godini je isplaćeno, na ime rashoda za zaposlene u iznosu 39.553.601,00 kn, a za stipendije studentima koje se financiraju iz državnog proračuna u iznosu 138.600,00 kn).

Motivi za pokretanje cjelokupne akcije su, kao i za osnivanje Hrvatske udruge korisnika parkirališnih usluga, vjera u bolju budućnost te bolji život za buduće generacije, kada ga mi već nemamo.

Mario Miletić

Student Sveučilišta u Dubrovniku”

Ukoliko Vas interesira nalaz Državne revizije za Sveučilište u Dubrovniku, možete ga pronaći na sljedećem linku:

http://www.revizija.hr/izvjesca/2016/rr-2016/revizija-visoka-ucilista-2016/sveucilista/sveuciliste-u-dubrovniku.pdf

 

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *