SVJETSKI DAN TELEVIZIJE! Vedran Benić: ‘U ovom mediju ako imaš sliku imaš pola posla odrađeno’

399

U ožujku 1996. godine glavna skupština UN-a donijela je odluku da se 21. studenog obilježava kao svjetski dan televizije, tako da već 21. godinu televizija kao medij ima i svoj dan. U ožujku 1996. godine glavna skupština UN-a donijela je odluku da se 21. studenog obilježava kao svjetski dan televizije, tako da već 21. godinu televizija kao medij ima i svoj dan. 

Na svoj dan obilježava se slava i utjecaj televizije te se odaje i počast njenoj ulozi u društvu to jest našem svakodnevnom životu upozoravajući nas na mnoge prombleme u svijetu kojima se narušava sveopći mir iako će danas mnogi reći da je televizija medij koji zatupljiva mase. 

No, ovaj medij odigrao je  veliku ulogu u prezentiranju globalnih pitanja koji utječu na ljude diljem svijeta. Osim toga televizija je pomogla širenju društvenih ideja jer  je jedan od najutjecajnijih medija današnjice. O televiziji kao mediju porazgovarali smo i s poznatim doajenom dubrovačkog televizijskog novinarstva koji svoje znanje već dugi niz godina dijeli sa svojim studentima na Sveučilištu u Dubrovniku, a njegovo ime je Vedran Benić. 

-Studentima redovito govorim da je televizija jedini od takozvanih starih medija koja se ubraja i u nove medije. Televizija je uvijek stalna promjena, prati tehnologiju  i skupa s razvojem tehnologije mijenja se i način rada na televiziji iako osnovno ostaje. Imaš sliku i od slike trebaš napraviti priču-kazao je te se našalio:

-Cijeli život sam na televiziji i čak sam se jedno vrijeme mogao hvaliti, otprilike šest-sedam godina, hvaliti da sam nedvojbeno najbolji televizijski novinar u Dubrovniku jer sam bio jedan jedini. 

Televizija je medij u kojem ako imaš sliku imaš odrađeno pola posla. 

-Kad sam prelazio s radija na televiziju, nisam baš bio oduševljen jer kao zagriženi radijski čovjek mislio sam da je televizija površna i šminkerski medij, no onda sam shvatio da površni mogu biti samo ljudi koji rade, ali medij kao medij ne može biti površan. Prema tome, treba najbolje iskoristi od onoga što televizija pruža, a to je slika. Ako nemaš slike nemaš ni televizije-kazao je Benić.  

No, danas su stvari ipak malo drugačije. 

-Danas se to malo mijenja, na račun trke da se što prije javi, često imamo ljude ispred mraka koji pričaju tu se nešto dogodilo da bi se javili uživo s mjesta događaja. To jest dobro da bih televizija bila jednako brza kao i drugi mediji, međutim treba nešto i snimiti jer ako imate sliku imate i pola posla. 

Promjene su se dogodile i u informativi. 

-Počeo sam raditi u jednom drugom sustavu u kojem se nisu sve informacije objavljivale, naprimjer crna kronika nije postojala na televiziji u vremenima kad sam počeo raditi. Bilo je zanimljivije grickat pomalo taj prostor medija, slobode i izražavanja, a to smo radili na sve moguće načine-zaključio je Benić.
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *