TIHANINA KUHINJA: Ukusna jela od batata

699

Batat može ispuniti veliki dio svakodnevnih čovjekovih prehrambenih potreba. Nutritivno se sastoji od mnoštva ugljikohidrata, vitamina i minerala. Iznimno velika količina vitamina A batat svrstava u namirnice koje se ne bi smjele izbjegavati. Preporučuje se sportašima i dijabetičarima te svima koji zbog zdravstvenih razloga moraju paziti na prehranu. Izvrsno neutralizira štetne slobodne radikale u organizmu i jača cijeli imunološki sustav. Za sve ljubitelje batata dva super ukusna i jednostavna recepta.

Juha od batata

Sastojci: – 1 veci batat – 1 veci krumpir – 1 srednji luk – Maslinovo ulje – Sol – Papar – češnjak u prahu – Povrtna bio kocka, ali ne mora. Postupak: Ispirjate luk na maslinovom ulju, dodajte batat i krumpir narezane na kockice. Sve zajedno pirjate i miješajte oko pet minuta. Zatim dodajte oko 750 ml vode i povrtnu kocku. Začinite i kuhajte sve skupa oko 20 minuta, dok se krumpir i batat ne skuhaju. Usitnite sve štapnim mikserom kako bi dobili finu kašastu, gustu juhu. Po potrebi jos začinite i dodajte koju kap maslinovog ulja za kraj.

Punjeni pečeni batat u umaku od sojinog vrhnja i bukovača

Sastojci: – 2 batata – Bukovače ili neke druge gljive – Maslinovo ulje – Sol – Papar – češnjak u prahu

Batat izrezite na dvije polovice. Posolite ih, poskropite maslinovim uljem i u pećnicu na 200 stupnjeva, da unutrašnjost batata skroz omekša. Možete ih malo razrezati nožem da što prije omekšaju. Bukovače izrežite na sitno i dobro ih ispirjate na maslinovom ulju. Začinite ih solju, česnjakom i paprom. Kad se batat ispeče, žlicom lagano izvadite svu kremastu unutrašnjost, pomiješajte ju sa ispirjanim gljivama. Sve skupa jos začinite. Smjesom napunite “kalupe” batata i natrag u pećnicu jos 10-15 minuta.

Umak od sojinog vrhnja i bukovača

Sastojci: – Bukovace ili neke druge gljive – Sojino ili neko drugo biljno vrhnje – Maslinovo ulje – Sol – Papar – češnjak u prahu Postupak: Bukovače na sitno narežite, i ispirjate dobro na maslinovom ulju. Začinite ih češnjakom, solju i paprom. Dodajte pola šalice vode i pustite da se kuhaju na laganoj vatri nekoliko minuta. Zatim dodajte sojino ili neko drugo biljno vrhnje. Po potrebi jos začinite i na laganoj vatri kuhajte jos desetak minuta. Možete sve skupa štapnim mikserom usitniti, ali ja volim te male sočne komadice gljiva. Umakom prelijte punjene, pečene batate.

Dobar, zdravi, tek!

Tihana Zvone

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *