TJEDNI PREGLED/ Dubrovniku EU projekt za izgradnju kanalizacijske i vodovodne mreže vrijedan 881 milijuna, isplaćeno 781 tisuća kuna pomoći građanima, završen prvi dio sanacije platoa Pile…

198

Sanira se oštećena nerazvrstana cesta u Knežici

Radovi na sanaciji nerazvrstane ceste u naselju Knežica započeli su u četvrtak, 25. lipnja, a sanacija ceste koja se godinama nalazi u lošem stanju zbog velikog prometa i teškog tereta koji se prevozi, trajat će 30 dana.

Ukupno će se sanirati oko 4500 metara kvadratnih nerazvrstane ceste na više lokacija, a ovisno o lokaciji radovi obuhvaćaju uklanjanje postojećeg i izvedbu novog asfaltnog sloja.

U sklopu predmetnih radova sanirat će se i dio oborinskog kolektora, koji je van funkcije duži niz godina, a zbog čega je u više navrata također dolazilo i do propadanja ceste.

Ukupna vrijednost ove investicije u cestovnu mrežu šireg gradskog područja iznosi oko 900.000 kuna, a radove izvodi tvrtka Tehnogradnja d.o.o., ugovorni izvođač na održavanju nerazvrstanih cesta i javnih prometnih površina u Gradu Dubrovniku.

Grad Općoj bolnici donirao suvremeni ginekološki UZV uređaj, a Zaklada Blaga djela sustav za testiranje na COVID-19

U Općoj bolnici Dubrovnik predstavljen je suvremeni uređaj za ginekološku, ultrazvučnu 4D dijagnostiku, kupljen zahvaljujući donaciji Grada Dubrovnika kao i uređaj za testiranje na COVID-19, čiju nabavku je financirala Zaklada Blaga djela.

Ginekološki UZV uređaj GE VOLUSON S8 već je u funkciji, a vrijedan je 420.256,96 kuna te je u cijelosti financiran sredstvima Grada Dubrovnika, i to temeljem Ugovora o donaciji sklopljenim između Grada i Opće bolnice u ožujku. Ugovor o donaciji ukupno iznosi 990.000 kuna, a uključuje sredstva predviđena za nabavku drugih uređaja za potrebe bolničkih odjela i jedinica.

Od 15. lipnja funkcionalan je i sustav za molekularnu dijagnostiku, odnosno PCR uređaj s pratećim laboratorijem za testiranje na COVID-19, a nabavljen je zahvaljujući donaciji Zaklade Blaga djela.

Prilikom obraćanja na predstavljanju uređaja, ravnatelj Opće bolnice Marijo Bekić zahvalio je donatorima istaknuvši kako su prvi nalazi testiranja na Covid-19 već uspješno izrađeni, dok se na rezultate u jeku proljetne epidemije zbog duljine puta (uzorke su prevozili vatrogasci) i preopterećenosti čekalo i do tri dana. Kazao je kako su svi djelatnici koji rade na sustavu prošli potrebne edukacije, a prvi nalazi su i verificirani u Zagrebu. Što se tiče UZV aparata, ravnatelj Bekić je naglasio zadovoljstvo pacijentica, ali i liječnika koji se njime koriste.

Na predstavljanju uređaja sudjelovali su i gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković te upravitelj Zaklade Blaga djela Nikola Obuljen.

– Grad Dubrovnik nastavlja s kontinuiranim ulaganjem u Opću bolnicu Dubrovnik. Ovo nije prvi, a svakako neće biti ni posljednji projekt koji financiramo – kazao je gradonačelnik Franković. Rekao je da je Grad dugi niz godina bio nedovoljno dobar partner Općoj bolnici, ali da se ta situacija posve promijenila dolaskom nove administracije kada se suradnja intenzivira, a što najbolje pokazuju brojni nabavljeni uređaji, odnosno ispunjene su druge potrebe koje je Bolnica imala. Posebno je istaknuo suradnju sa Zakladom Blaga djela, podsjetivši da su riješeni svi problemi koje je Zaklada imala, a koji su opterećivali njeno djelovanje, a da danas uredno funkcionira i ispunjava svoj osnovni cilj – humanitarno i društveno djelovanje.

– Kupivši uređaj koji predstavlja nadstandardnu uslugu u odnosu na ostale opće bolnice, Zaklada je ponovno pokazala kako se pomaže zajednici i svome gradu. Sinergija koju smo u posljednje tri godine uspostavili između Grada Dubrovnika, Zaklade, ali i Društva prijatelja dubrovačke starine, pokazuje kako se mogu prevladati osobne taštine te misliti isključivo na javni interes – zaključio je gradonačelnik Franković.

Upravitelj Zaklade Blaga djela Nikola Obuljen kazao je kako je kupnja sustava za testiranje na COVID-19 nastavak suradnje koju dugo razvijaju te je izrazio nadu da će se gospodarska slika početi popravljati kako bi Zaklada koja se financira isključivo od zakupnina poslovnih prostora mogla nastaviti obavljati svoju javnu zadaću na zadovoljstvo korisnika.

U Orašcu započeli radovi na izgradnji gotovo 30 milijuna kuna vrijednog sustava vodoopskrbe i odvodnje

Radovi na 28 milijuna kuna vrijednoj i dugo očekivanoj investiciji Vodovoda Dubrovnik u izgradnju sustava vodoopskrbe i odvodnje Orašca započeli su pred petnaestak dana. U tom razdoblju iskopani su rovovi i krenulo je postavljanje mreže odvodnje od Čerjana do skretanja za Ljubač, a danas su radove obišli gradonačelnik Mato Franković te predsjednik Uprave Vodovoda Lukša Matušić, član Uprave Vicko Begović i predsjednik Mjesnog odbora Orašac Srđan Margaretić.

Radi se o izgradnji ukupno 4,5 kilometara novog vodoopskrbnog cjevovoda te preko 10 kilometara cjevovoda odvodnje, a izgradit će se i nova kanalizacijska crpna stanica Orašac. – “Ovim radovima Orašac će dobiti dodanu vrijednost, i u turističkom, ali i ljudskom smislu” – rekao je predsjednik Uprave Vodovoda dodavši da očekuje da će kompletni radovi završiti za dvije godine.

Gradonačelnik Franković podsjetio je kako su ovakvi projekti jedan od prioriteta ove gradske uprave te naglasio kako mu je drago da se intenzivno započelo s izgradnjom kanalizacijske mreže. -“Prije mjesec dana započela je investicija u Staroj Mokošici, sad smo u Orašcu, a za tjedan ili dva ćemo biti na Lopudu. Uistinu se značajna sredstva ulažu u povećanje kvalitete života. Jer kanalizacijska mreža je jako, jako bitna, a pogotovo na ovim područjima. Kad bi građane pitali što žele, uvijek bi rekli – izgradite nam kanalizaciju” – rekao je gradonačelnik te dodao kako će, s obzirom da se radi o turističkom naselju, radovi sigurno u jednom dijelu smetati stanovnicima, ali i da će ta smetnja trajati jedno kratko razdoblje, a nakon toga će kvaliteta života i kvaliteta pružene usluge biti neizmjerno bolja i veća. Ujedno se zahvalio Hrvatskim vodama koje prate Vodovod u ovoj investiciji naglasivši kako sami ne bi mogli iznijeti tako značajan financijski teret.

Dovršetkom ove za Vodovod iznimno bitne investicije omogućit će se priključenje 90 tamošnjih kućanstava na sustav odvodnje otpadnih voda.

Na dubrovačkim plažama postavljaju se novi lifteri za osobe s invaliditetom

Nabavom dvaju novih liftera na dubrovačkim plažama nastavljaju se radovi na opremanju i uređivanju kupališta na gradskom području. Naime, u namjeri da se osobama s invaliditetom i teško pokretljivim osobama omogući lakši pristup moru, a sukladno Strategiji za izjednačavanje mogućnosti osoba s invaliditetom, Grad Dubrovnik je nabavio dva nova liftera. Jedan će se postaviti na plaži u Donjem Čelu na Kalamoti, a drugi u Zatonu kod tamošnjeg Dobrovoljnog vatrogasnog društva.

Na projektu njihove nabavke i ugradnje aktivno surađuju dva gradska Odjela: Upravni odjel za turizam, gospodarstvo i more, koji skrbi za nabavu i postavljanje liftera te Upravni odjel za obrazovanje, sport, socijalnu skrb i civilno društvo, koji je zadužen za njihovo održavanje i popravke. Navedeni upravni odjeli tako će iz ovogodišnjeg proračuna izdvojiti 210.000 kuna, od čega 160.000 kuna za nabavku i ugradnju dva nova liftera, dok je za redovito održavanje postojećih osigurano 50.000 kuna.

Grad Dubrovnik je prethodno osigurao liftere na kupalištima Copacabana i Solitudo (Mandrač) te onima na Lopudu, u Suđurđu na Šipanu i Zatonu Velikom. Postavljaju se početkom kupališne sezone pa su tako ovog tjedna postavljeni lifteri na Copacabani, Mandraču i Zatonu Velikom, dok će se preostali dopremiti i ugraditi koncem sljedećeg tjedna, kada se očekuje i kraj radova na svim dubrovačkim plažama koji su započeli početkom travnja.

Opremljena kuhinja OŠ Montovjerna

Nakon što je prošlog tjedna potpisan ugovor o isporuci i ugradnji učioničkog i uredskog namještaja/opreme za Osnovnu školu Montovjerna izvršena je doprema i montaža potrebne opreme za kuhinju nove škole.

Kuhinjski namještaj i oprema isporučeni su temeljem Ugovora o isporuci i ugradnji kuhinjskog namještaja i opreme za OŠ Montovjerna sklopljenog između Grada Dubrovnika i isporučitelja, tvrtke Bugovina d.o.o., ukupne vrijednosti 636.526,25 kuna s PDV-om.

Podsjetimo, nabavka opreme za OŠ Montovjerna podijeljena je u tri grupe: uredski i učionički namještaj i oprema, oprema za dvoranu te oprema za kuhinju.

Posve opremljena, nova škola učenike će primiti s početkom nove nastavne godine. Kapaciteta 450 učenika, škola je opremljena i dvodijelnom sportskom dvoranom s pratećim sadržajima, blagovaonicom i knjižnicom, dodatnim učionicama za izborni predmet te prostorima za pedagoga i psihologa.

Riječ je o prvoj školi koja se u Dubrovniku izgradila nakon 1985. godine i najveći je pojedinačni kapitalni projekt u osnovnoškolskom obrazovanju. Investicija je ukupno vrijedna preko 75 milijuna kuna.

Orlando otkriven, monitoring se nastavlja

Drvena skela u potpunosti je uklonjena s Orlandovog stupa, a monitoring oštećenja nastavljen je uz djelomičnu vidljivost i zaštitnu ogradu. Nakon otprilike godinu dana dodatnog snimanja i bilježenja podataka, a između ostalog ispitivat će se i reagiranje na sunčevu svjetlost, donijet će se konačna odluka o modelu restauracije.

Dosadašnji tijek procesa monitoringa oštećenja na Orlandovom stupu i buduće planirane aktivnosti oko zaštite ove vrijedne spomeničke baštine javnosti su, od strane Hrvatskog restauratorskog zavoda, predstavljene sredinom lipnja u Gradskoj vijećnici.

U narednom razdoblju ispitivanja će se nastaviti uz nadopunu mjernih uređaja – provodit će se mjerenje temperature površine, brzine vjetra i vibracija te praćenje stanja tla, kako bi se prikupili podaci u svakom godišnjem dobu jer je i utjecaj vremenskih prilika bitan čimbenik. Sedam uređaja montiranih na stupu svakih 60 minuta prate pomake.

Monitoring se provodi u suradnji Hrvatskoga restauratorskog zavoda (HRZ) i Laboratorija za ispitivanje konstrukcija Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, uz financiranje Ministarstva kulture i Hrvatskog vijeća za kulturna dobra, dok je projekt sanacije oštećenja povjeren HRZ-u.

Gradonačelnik Franković obišao novouređeni plato Pile

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković sa suradnicima obišao je novouređeni plato Pile gdje je završen prvi dio cjelovite sanacije nogostupa zapadnog pristupa povijesnoj jezgri.

– Izmijenjena je površina od 660 kvadratnih metara kamena i danas vidimo da se radi o jednom reprezentativnom i lijepom prostoru. Kao što znate ovdje se prije nalazio spomenik branitelja, tzv. Kocka mora, koji nije imao podršku braniteljskih udruga i izazivao je brojne prijepore. Danas vidimo da je izmicanje spomenika zbog opasnosti njegova urušavanja bila dobra odluka. S braniteljskim udrugama ćemo se dogovoriti kako prezentirati žrtvu koju su oni podnijeli za naš Grad i na koji način ćemo i gdje pozicionirati budući spomenik – naglasio je ovom prilikom gradonačelnik Franković ističući važnost suglasja s udrugama po ovom pitanju.

Na ovom području kamene ploče su često pucale zbog opterećenja i dotrajalosti te je dolazilo do ulegnuća na pojedinim dijelovima što je predstavljalo moguću opasnost za prolaznike i izgledom je bilo neprimjeren za kontaktnu zonu povijesne jezgre. S radovima se započelo na Pilama zbog najveće frekvencije prolaznika, a sukladno uputama konzervatora da se očuva što više starog kamena, uspješno je očuvano i ponovno ugrađeno 150 kvadratnih metara pločnika. Osim demontaže i uklanjanja spomenika, uklonjena je i podloga cijelog platoa i ugrađena nova. Vrijednost izvedenih radova je 1.035.000 Kn bez PDV-a, a proveo ih je Upravni odjel za promet.

Prva faza obnove nogostupa trajala je tri mjeseca, a nakon dovršetka samog platoa Brsalje, u planu je nastavak uređenja Ulicom branitelja Dubrovnika sve do skretanja za Gradac, a ukupno će se sanirati oko 1.100 kvadratnih metara pločnika.

Kazalištu Marina Držića dodatnih 150 tisuća kuna bespovratnih sredstava

Uručivanje ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU Kazalištu Marina Držića u sklopu projekta Modernizacije rasvjetnog parka Kazališta Marina Držića održano je danas u gradskoj vijećnici. Uz državnu tajnicu nadležnog ministarstva Nikolinu Klaić i ravnatelja KMD Paola Tišljarića, uručenju su nazočili gradonačelnik Mato Franković, državni tajnik Frano Matušić i pročelnica Upravnog odjela za europske fondove, regionalnu i međunarodnu suradnju Zrinka Raguž.

Projektom se nastavlja modernizacija kazališta u tehničkom, energetskom i produkcijskom smislu započeta u 2019. s obzirom da je postojeća opreme bila dotrajala i neadekvatna. Ukupna vrijednost druge faze je 247 tisuća kuna, a Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU za realizaciju ulaganja dodijelilo je bespovratno 150 tisuća kuna.

– Želim pohvaliti Grad Dubrovnik koji je u posljednje tri godine u mandatu gradonačelnika Mata Frankovića znatno povećao aplikaciju na natječaje, kako europskih, tako i nacionalnih sredstava, jer ako se ne prijavite na natječaj ne možete ni dobiti sredstva. Grad je iznimno uspješan u povlačenju i europskih i nacionalnih sredstava, a ovaj ugovor je iz nacionalnih sredstava. Prošle godine Ministarstvo regionalnog razvoja je u istu svrhu dodijelilo 90 tisuća kuna kazalištu, tako da je ovo druga faza obnove rasvjete. Nadam se da će Grad Dubrovnik biti uspješan i u idućem razdoblju, održali smo sastanak vezano za ITU mehanizam, to su direktna sredstva na raspolaganju Gradu, očekujemo da će to biti iznos viši od 150 milijuna kuna ali ne možemo točno precizirati u ovom trenutku. – izjavila je ovom prilikom državna tajnica Klaić te čestitala gradonačelniku, gradskoj upravi i ravnatelju na realizaciji vrijednog projekta.

Gradonačelnik Franković zahvalio se Ministarstvu regionalnog razvoja i europskih fondova na još jednoj u nizu pomoći Gradu i gradskim institucijama te je pohvalio rad KMD-a i ravnatelja Tišljarića.

– Ugovorom o dodjeli bespovratnih sredstava poboljšat će se uvjeti rada u kazalištu, ali istovremeno i uvjeti predstava u budućnosti. Iskoristio bih priliku još jednom pohvaliti i zahvaliti se našem ravnatelju kazališta koji radi odličan posao, sve je više predstava i ljudi su se vratili u teatar što je važno. Brojni problemi koji su postojali sada su iza nas, sjajno radi svoj posao što vjerujem cijene i naši sugrađani – istaknuo je gradonačelnik Franković.

Paolo Tišljarić naglasio je kako se u kazalište nije ulagalo više od 30 godina, a modernizacija će znatno unaprijediti kvalitetu produkcije, a između ostalog doprinijet će i energetskoj učinkovitosti.

– Ovo je druga faza rada, prošle godine smo promijenili dio opreme koji je bio u gledalištu i zbog zastarjelosti jako zagrijavao kupolu kazališta te ugrožavao sliku Bukovca koji je najvrjedniji dio naše imovine. Ove godine ćemo sanirati dio opreme koji se nalazi na samoj sceni čime ćemo završiti energetsku obnovu, nakon koje ćemo nastaviti druga ulaganja u zgradu koja je u prilično lošem stanju mada se tako naizgled ne čini. – rekao je Tišljarić zahvalivši se gradonačelniku Frankoviću i državnoj tajnici Klaić te pročelnici Raguž na pomoći u procesu prijave i administracije projekta.

Raspisan natječaj za zakup javne površine za butigu u Zlatnom potoku

Temeljem Odluke o zakupu javnih površina i zaključka Gradonačelnika Mata Frankovića, Grad Dubrovnik raspisao je javni natječaj za davanje u zakup javne površine u naselju Zlatni potok za postavljanje kioska namjene trgovine na malo prehrambenih proizvoda.

Lokacija koja se natječajem daje u zakup površine je 15 metara kvadratnih, a smještena je u Ulici Frana Supila na skretanju u Zlatni potok. Početni iznos zakupnine određen je na 2.625,00 kuma uz jamčevinu iznosa 7.875,00 kuna, a površina se u zakup daje do 31. prosinca 2024. godine.

Raspisivanjem natječaja za zakup javne površine Grad Dubrovnik odgovorio je na traženje sugrađana s područja Zlatnog potoka koji su nedostatak trgovine na malo prehrambenim proizvodima istaknuli kao nedostatak življenja u ovom gradskom kvartu.

Sudionici natječaja mogu biti pravne i fizičke osobe koje ispunjaju zakonom propisane uvjete za obavljanje navedene djelatnosti. Građevinske radove koji prethode postavljanju kioska obavlja zakupnik o svom trošku, u dogovoru sa stručnim službama Grada Dubrovnika, dok je ishođenje elektroenergetske suglasnosti i postavljanje električnog priključka obveza Grada Dubrovnika, navodi se u javnom natječaju.

Svi detalji o sadržaju natječaja, načinu i rokovima prijave dostupni su u tekstu javnog natječaja na web stranici Grada Dubrovnika te u prilogu ispod ove objave. Javno otvaranje ponuda održat će se 7. srpnja.

Premijer Andrej Plenković obišao novu školu na Montovjerni

Predsjednik Vlade Andrej Plenković, u društvu dubrovačkog gradonačelnika Mata Frankovića i suradnika, obišao je danas novoizgrađenu školu na Montovjerni, prvu novu školu u Dubrovniku nakon 35 godina.

Premijer Plenković kazao je kako je zahvalan gradonačelniku Frankoviću koji mu je, zajedno s ravnateljicom škole Snježanom Vlahinić, predstavio projekt završene Osnovne škole Montovjerna.

”Škola je izgrađena sredstvima Grada Dubrovnika uz potporu Vlade RH. Mislim da je ovo sjajan projekt i da još jednom pokazuje koliko Grad ulaže u mandatu gradonačelnika Frankovića”, istaknuo je Premijer.

Škola će svoje prve učenike primiti u rujnu, s početkom iduće školske godine. Ovaj tjedan završena je ugradnja i montaža opreme za kuhinju nove škole, a prošli tjedan potpisan je i ugovor o isporuci i ugradnji učioničkog i uredskog namještaja i opreme.

Nova škola na Montovjerni kapaciteta je 450 učenika, opremljena je dvodijelnom sportskom dvoranom s pratećim sadržajima, blagovaonicom i knjižnicom, dodatnim učionicama za izborni predmet te prostorima za pedagoga i psihologa.

Najveći je pojedinačni kapitalni projekt Grada Dubrovnika u osnovnoškolsko obrazovanje, vrijedan preko 75 milijuna kuna.

Ukupno isplaćeno 781 tisuću kuna pomoći građanima koji su zbog pandemije koronavirusa ostali bez primanja

U sklopu donesenih mjera pomoći za prevladavanje krize uzrokovane koronavirusom Upravni odjel za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo Grada Dubrovnika isplatio je ukupno 781.500 kuna građanima kroz tromjesečno razdoblje. U četvrtom ciklusu isplate za mjesec lipanj, građanima je na ime privremene novčane pomoći i za subvenciju troškova najma stana korisnicima privremene pomoći, ukupno uplaćeno 333 tisuće kuna.

Podsjetimo, privremena novčana pomoć za kućanstvo iznosi 3.000 kuna mjesečno, za samca 1.500 kuna mjesečno, dok subvencija troškova najma stana korisnicima privremene novčane pomoći iznosi 1.500 kuna po kućanstvu. Za gospodarske subjekte subvencija za pokriće dijela troškova najma poslovnog prostora iznosi do 2.500 kuna. Pomoć i subvencije isplaćivale su se za mjesece travanj, svibanj i lipanj 2020. godine.

Podaci o dodijeljenim bespovratnim sredstvima, s popisom korisnika i visinom iznosa, dostupni su na internetskoj stranici Grada Dubrovnika.

Ministarstvo prihvatilo gradonačelnikov prijedlog: U sustav potpora za očuvanje radnih mjesta za lipanj uključene i suvenirnice

Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava Republike Hrvatske izvijestilo je gradonačelnika Grada Dubrovnika Mata Frankovića da je prihvatilo njegov zahtjev o dopuni prihvatljivih sektora u mjeri Potpora za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenima koronavirusom (COVID-19) za lipanj 2020. godine, a koji se odnosio na male proizvođače i suvenirnice iz sektora trgovine i prerađivačke industrije.

Naime, u ime malih proizvođača i suvenirnica, koje po Nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti spadaju pod trgovinu ili prerađivačku industriju, gradonačelnik Mato Franković početkom linija uputio je dopis ministru rad i mirovinskog sustava Josipu Alardoviću, a kojim je od ovog ministarstva zatražio da se takve obrte i poslovne subjekte s padom prihoda većim od 50 % u odnosu na prošlu godinu uvrsti u sustav potpora za mjesec lipanj, a što je Ministarstvo i prihvatilo.

-„Poslovanje suvenirnica u priobalnom djelu Republike Hrvatske, od kojih mnoge imaju i svoju vlastitu proizvodnju, nije usporedivo s poslovanjem ostalih gospodarskih subjekata u sektoru trgovine“, pisao je gradonačelnik Franković ministru Alardoviću. –„Radi se o specifičnom proizvodu namijenjenom gotovo isključivo domaćim i stranim turistima kojih nažalost još uvijek nema, trgovine su zatvorene, a čest je slučaj da su u samoj proizvodniji suvenira zaposlene cijele obitelji i to poslovanje im predstavlja jedini izvor prihoda. Stoga smatram da su svi obrti i poslovni subjekti trgovine i proizvodnje suvenira ranjiva skupina koju u ovo vrijeme treba zaštititi“, napisao je gradonačelnik.

Kako su Grad Dubrovnik pismeno izvijestili iz Ministarstva, Odlukom Upravnog vijeća Hrvatskog zavoda za zapošljavanje od 18. lipnja kriteriji za provedbu Potpore dopunjeni su te ciljana skupina poslodavaca za korištenje ove mjere uključuje poslodavce iz prerađivačke industrije i trgovine koji zapošljavaju manje od 10 radnika (mikro poduzetnici).

Dopuna se odnosi se na djelatnosti trgovine na malo (osim trgovine motornim vozilima i motociklima) u sektoru trgovine te na čitav niz djelatnosti u sektoru prerađivačke industrije, a koje uključuju proizvodnju ostalih proizvoda od porculana i keramike, proizvodnju nakita, imitacije nakita (bižuterije) i srodnih proizvoda, ostalog tekstila, štavljenje i obradu kože, proizvodnju ostalih proizvoda od drva (pluto, slama, pletarski proizvodi), ostalih proizvoda od papira i kartona, proizvodnju eteričnih ulja, vina i piva te rezanje, obilovanje i obradu kamena.

Gradu Dubrovniku ponovno petica za transparentnost proračuna

I ove godine Grad Dubrovnik u sklopu istraživanja Instituta za javne financije ocijenjen je najvišom ocjenom za transparentnost proračuna. To podrazumijeva potpune, točne, pravovremene i razumljive informacije o proračunu i omogućuje kontrolu prikupljanja i trošenja javnog novca.

Grad Dubrovnik uveo je i praksu pripreme ”proračuna u malom”, svojevrsni proračunski vodič za građane koji na jednostavan, razumljiv i slikovit način prikazuje najvažnije planirane godišnje prihode i rashode Grada, odnosno planove i aktivnosti u vezi korištenja gradskog novca.

Ovo je već šesti ciklusu istraživanja Institut za javne financije koji je analizirao i ocijenio transparentnost proračuna svih županija, gradova i općina u Republici Hrvatskoj, a detaljni rezultati s interaktivnom kartom dostupni su na  mrežnim stranicama Instituta.  

Gospodarskim subjektima odobreno 1,6 milijuna kuna subvencije

U proteklom tromjesečnom razdoblju travanj-lipanj, Grad Dubrovnik odobrio je 1,6 milijuna kuna subvencije za pokriće dijela troškova najma poslovnog prostora za gospodarske subjekte na svom upravnom području. Za mjesec lipanj pravo na subvenciju ostvarilo je 250 gospodarskih subjekata na području grada Dubrovnika, i to u ukupnom iznosu od 586.513,57 kuna.

Riječ je o subvencijama Grada Dubrovnika u sklopu donesenih mjera financijske pomoći gospodarstvenicima za prevladavanje krize uzrokovane koronavirusom, a sredstva za lipanj će biti isplaćena tijekom sljedećeg tjedna. Prethodno je za svibanj isplaćeno 571.073,53 kuna za 242 gospodarska subjekta, dok je za travanj Grad subvencionirao 190 subjekata s ukupnim iznosom od 433.124,66 kuna.

Uvjeti, kriteriji i načini isplate subvencija pravnim i fizičkim osobama definirani su Odlukom o dodjeli ovih subvencija i to u iznosu do maksimalno 2.500 kuna mjesečno za razdoblje travanj, svibanj i lipanj. Odredbe ove odluke nisu se odnosile na gospodarske subjekte koji imaju sklopljene ugovore o najmu poslovnih prostora u vlasništvu ili suvlasništvu Grada Dubrovnika, na koje se odnosi mjera smanjenja zakupnine za iznos od 50 %.

Dubrovniku europski projekt za izgradnju kanalizacijske i vodovodne mreže vrijedan 881 milijun kuna

Vodovod Dubrovnik završio je i posljednju fazu procedure za projekt ‘Aglomeracija’ kojom se dodjeljuju bespovratna sredstva iz fondova Europske unije za izgradnju vodno-komunalne infrastrukture Dubrovnika. Navedeni projekt  odobren je u nacionalnoj proceduri od strane Ministarstva regionalnog razvoja i europskih fondova.

Nakon dugotrajnog postupka uspješno je završen težak i opsežan posao u kojem su sudjelovali Vodovod Dubrovnik, Upravni odjel za europske fondove i međunarodnu suradnju Grada Dubrovnika i Hrvatske vode. Ukupna vrijednost projekta ‘Aglomeracije’ iznosi 881.208.682,00 kuna. Nakon potpisa ovog ugovora započet će najveći infrastrukturni zahvat u vodoopskrbni i kanalizacijski sustav grada Dubrovnika  u njegovoj povijesti. Projekt između ostalog obuhvaća izgradnju novog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda UPOV Petka te izgradnju cjelokupne nedostajuće kanalizacijske i vodoopskrbne mreže na području cijelog grada Dubrovnika.

Gradonačelnik Mato Franković na početku svog mandata sugrađanima je obećao kako će otkriti europske fondove koje do 2017. godine Grad Dubrovnik uopće nije koristio.

”Danas je Grad dokazao kako sinergijom između svih gradskih službi i tvrtki u vlasništvu Grada može ostvariti sjajne rezultate. Posebno bih se želio zahvaliti tvrtki Vodovod, njezinoj upravi i svim vrijednim djelatnicima koji su predano radili na ovom projektu. Naravno, kao i u svim projektima do sada pečat uspješnosti uvijek stoji iza Upravnog odjela za europske fondove i međunarodnu suradnju, odnosno pročelnice Zrinke Raguž”, zaključio je gradonačelnik Franković.

Projektom su obuhvaćena ulaganja u sustav javne vodoopskrbe u naseljima Dubrovnik, Zaton – Orašac i Moševići – Visočani te sustav javne odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda u naseljima Bosanka, Čajkovica, Čajkovići, Donje Obuljeno, Dubrovnik, Gorenje Obuljeno, Knežica, Komolac, Lozica, Mokošica, Nova Mokošica, Osojnik, Petrovo Selo, Pobrežje, Prijevor, Rožat, Sustjepan i Šumet.

 

 

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *