TJEDNI PREGLED: Grad i društva stabilno završili godinu, u 2022. novi projekti uz EU sredstva, uručene 72 stipendije učenicima i studentima, sanira se oštećeni dio obale ispod Belvedera…

797

Sanira se oštećeni dio obale ispod Belvedera

Grad Dubrovnik započeo je sanaciju dijela obale ispod hotela Belvedere. Sanacija se provodi u okviru aktivnosti redovnog održavanja pomorskog dobra, pristupa moru i javnim kupalištima, a koje spadaju u djelokrug rada Upravnog odjela za turizam, gospodarstvo i more.

Naime, zbog djelovanja mora na kupalištu Belvedere došlo je do oštećenja postojećeg obalnog zida i armirano betonske konstrukcije zbog čega se pristupilo spomenutoj sanaciji.

U sklopu navedenog zahvata vrijednog 341.162,50  kuna izvode se podmorski radovi zbog temeljenja zida na postojećoj podlozi, ugradnja kamenog nasipa do vrha postojećeg obalnog zida,  sanacija postojećeg zida te, konačno, armirano betonski radovi na postojećoj ploči, a sve u svrhu dovođenja u prvobitno stanje.

Gradonačelnik uručio 72 stipendije učenicima i studentima s područja Grada Dubrovnika

Gradonačelnik Mato Franković uručio je u Studentskom domu stipendije učenicima i studentima s područja Grada Dubrovnika. Sukladno konačnoj listi gradskih stipendista za školsku godinu 2021/2022, Grad Dubrovnik dodijelio je ukupno 72 stipendije u pet kategorija.

Obraćajući se stipendistima, gradonačelnik Mato Franković istaknuo je kako je cilj ove gradske uprave osigurati uvjete da mlade ljude zadrži u svome rodnom gradu te da oni stečenim znanjima i vještinama kroz različita polja doprinose povećanju kvalitete života. –„Unatoč teškoj financijskoj situaciji uzrokovanoj korona krizom pronalazili smo rješenja i zadržali stabilnost poslovanja, a sredstva namijenjena stipendijama nikada nisu bila upitna“, poručio je.

U kalendarskoj godini 2021. za stipendije izdvojeno je 2.225.000 kuna, dok je u Proračunu za 2022. predviđeno 2.250.000 kuna.

Od ukupnog broja, 29 stipendija dodijeljeno je nadarenim studentima, i to 11 iz područja prirodnih, tehničkih i biotehničkih znanosti, biomedicine i zdravstva, 15 stipendija iz područje društvenih i humanističkih znanosti te 3 stipendije iz umjetničkog područja. Učenicima i studentima u deficitarnim zanimanjima dodijeljeno je 10, a onima iz obitelji slabijeg imovnog stanja 16 stipendija. Četiri stipendije uručene su studentima koji su osobe s invaliditetom, a 13 učenicima i studentima koji su sami stradalnici ili su djeca stradalnika Domovinskog rata.

S obzirom na izražene potrebe sustava zdravstvene skrbi u vremenu pandemije, prioritet u stipendiranju posljednje dvije godine stavljen je na zanimanja u zdravstvu. Tako se samo u školskim godinama 2020/2021. i 2021/2022. dodijelilo 15 stipendija za zanimanje doktor medicine i 9 stipendija za zanimanje medicinska sestra, a zbog nedostatka interesa za pojedina deficitarna zanimanja, proširile su se liste u drugim područjima, primjerice lista za dodjelu stipendija učenicima iz obitelji slabijeg imovnog stanja.

Stipendistima se obratio i pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo Dživo Brčić poželjevši im uspjeh u nastavku obrazovanja. Podsjetio je kako je Grad Dubrovnik još u akademskoj godini 2019./2020. znatno povećao jednokratne iznose učeničkih i studentskih stipendija za studiranje u Dubrovniku i van grada čime su povećana i ukupna izdvajanja.

Kazao je i kako su primarni ciljevi gradskog sustava stipendiranja omogućavanje kandidatima školovanje u željenom zanimanju i po mogućnosti zapošljavanje na području Grada Dubrovnika. Zato se i natječaji za stipendiranje temelje se na konkretnim potrebama koje iskazuju gradske ustanove i društva, kao i ustanove iz oblasti socijalne skrbi, zdravstva, obrazovanja i zapošljavanja koje nisu u izravnoj nadležnosti Grada Dubrovnika.

Na prijedlog nadležnog Povjerenstva, gradonačelnik Mato Franković donio je i zaključak o dodjeli jednokratnih novčanih pomoći za školovanje, prema kojem će pomoć dobiti četvero učenika i devetoro studenata s područja Grada Dubrovnika. Jednokratna pomoć za školovanje dodjeljuje se prioritetno za učenike i studente koji žive u otežanim životnim uvjetima, kao što su iznimno niska primanja te smrt ili bolest člana obitelji.

Grad i društva stabilno završili godinu, u 2022. novi projekti uz EU sredstva

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković sa suradnicima održao je danas kolegij s direktorima i predstavnicima uprava trgovačkih društava u većinskom vlasništvu Grada.

Svi prisutni predstavnici komunalnih i trgovačkih društava te javne ustanove Rezervat Lokrum iznijeli su rezime poslovanja u 2021. godini. Uz osvrt na aktualne projekte i aktivnosti poseban naglasak stavljen je na planove za iduću godinu.

Nabavka novih 18 autobusa sredstvima iz fondova Europske unije, modernizacija voznog parka i sustava naplate javnog prijevoznika Libertas d.o.o. ili investicija društva Sanitat u rekonstrukciju tržnice u Gružu, za koju je ishođena građevinska dozvola, samo su neki od projekata čija se realizacija očekuje u nadolazećem razdoblju. Najveći infrastrukturni zahvat u vodoopskrbni i kanalizacijski sustav Dubrovnika u njegovoj povijesti svakako je EU projekt Aglomeracije koji operativno provodi Vodovod Dubrovnik, a isti će se značajno intenzivirati u idućoj godini. Između ostalog, natječaj za izgradnju temeljnog objekta sustava, novog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Petka, raspisat će se u veljači.

Također, održan je i kolegij pročelnica i pročelnika upravnih odjela i službi Grada Dubrovnika. Uz osvrt na 2021. godinu gradonačelnik Franković izrazio je zadovoljstvo činjenicom da su, usprkos poteškoćama koje je donijela korona kriza, Grad i sva društva uspjeli zadržati likvidnost i osigurati uvjete za stabilno poslovanje uz investicije i dodatno otvaranje potrebama građana.

Najveći dio planiranih kapitalnih projekata Grad će realizirati koristeći dostupna sredstva iz fondova Europske unije te se u tu svrhu sustavno radi na pripremi potrebne projekte dokumentacije. Nastavak reaktivacije gospodarstva i turističkog tržišta u 2022. godini pružit će također potrebni poticaj.

Gradonačelnik je svim suradnicima zahvalio na dosadašnjem radu i poželio uspjeh u nadolazećoj 2022. godini kako bi što bolje služili građanima i Gradu.

Novogodišnja čestitka gradonačelnika Mata Frankovića

Pokloni i čestitka gradonačelnika za prvu bebu u 2022. godini

Tijekom prvog dana nove godine, u 6 sati i 10 minuta u Općoj bolnici Dubrovnik rođena je prva beba u 2022. godini. Novorođenom dječaku i njegovoj majci Ivani Kapetanić iz Konavala prigodni poklon kojeg je pripremio Grad Dubrovnik uručio je ravnatelj dubrovačke bolnice Marijo Bekić i medicinsko osoblje.

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković uputio je čestitke i lijepe želje obitelji Kapetanić na novorođenoj bebi uz želje za sretnu, zdravu i mirnu novu 2022. godinu.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *