TJEDNI PREGLED: Kreće rekonstrukcija Lapadske obale, isplaćene uskrsnice za umirovljenicima, napreduju radovi na uređenju i adaptaciji buduće dvorane za borilačke sportove…

362

POTPISAN UGOVOR Kreću radovi na rekonstrukciji Lapadske obale

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković potpisao je ugovor s predstavnicima izvođača radova i stručnog nadzora za radove na rekonstrukciji i proširenju Lapadske obale. Investicija je vrijedna 70 milijuna kuna, koje je Grad Dubrovnik osigurao bespovratno kroz europske fondove i nacionalna sredstva.

”Ovaj projekt uistinu smatram velikim uspjehom ove gradske uprave, ovo je najveći cestovni infrastrukturni projekt u užem centru grada još od izgradnje ”bulevara” u Lapadu. Sve građevinske dozvole ishodovala je ova gradska uprava i zahvalio bih se našim upravnim odjelima koji su omogućili da se to ostvari, od UO za izgradnju koji je bio zadužen za dozvole, do UO za poslove gradonačelnika koji je rješavao imovinsko-pravne odnose te UO za europske fondove koji su odradili tehnički dio prijave projekta”, istaknuo je gradonačelnik Mato Franković.

Projekt je, naime, u potpunosti financiran izvanproračunski, europskim i nacionalnim sredstvima.

”Pametno gospodareći resursima Grada okrenuli smo se europskim fondovima i zahvaljujući tome građani ovog grada izgradnju neće platiti ni jednu kunu”, kazao je gradonačelnik Franković, dodajući kako je projekt uređenja Lapadske obale kruna na kraju mandata ove gradske uprave, koja je za gradske projekte osigurala milijardu kuna ugovorenih bespovratnih sredstava.

Riječ je o iznimno zahtjevnom projektu, na kojem će trebati uskladiti suživot stanovnika Lapadske obale i normalno funkcioniranje objekata s radovima izgradnje.

”Nadam se da ćemo sve završiti u zadanim rokovima, prvenstveno zbog stanovnika Lapadske obale, čije su kuće redovito plavile, koji su ostajali bez vode jer nije postojala adekvatna vodovodna mreža, koji su strahovali od oborinskih voda, a sve će to postati prošlost nakon što se ovaj projekt završi”, kazao je gradonačelnik, ističući kako je ovo tek dio šire priče novog urbanog centra grada koji obuhvaća Gruž i Lapadsku obalu.

Ovim projektom izmijenit će se regulacija prometa iz jednosmjerne ulice u dvosmjernu, izgradit će se nova obalna konstrukcija, komunalna infrastruktura, šetnica sa zelenilom i biciklističkom stazom, povećat će se razina sigurnosti prometa i kvaliteta javnog gradskog prijevoza te rasteretiti postojeći dominantni pravci.

Stopa financiranja za projekt ”Rekonstrukcija i proširenje Lapadske obale, II, III i IV. faza izgradnje” iznosi 100 % ukupno prihvatljivih troškova. Ukupna bespovratna sredstva iznose 69.857.603,15 kuna, od čega 85 % sredstva putem Kohezijskog fonda pokriva Europska unija, a 15 % sredstva financirat će se iz državnog proračuna.

Ugovor o izvođenju radova rekonstrukcije i proširenja Lapadske obale potpisan je sa zajednicom ponuditelja: TEXO MOLIOR d.o.o. i IMPRESA COSTRUZIONI MENTUCCI ALDO S.R.L. čija je ponuda u iznosu od 40.979.207,69 kn bez PDV-a, odnosno 51.224.009,61 kn s PDV-om, odabrana kao ekonomski najpovoljnija u postupku javne nabave.

Također, potpisan je ugovor o izvršenju usluge stručnog nadzora pri izvođenju radova rekonstrukcije i proširenja Lapadske obale  s izvršiteljem TRAMES d.o.o. čija je ponuda u iznosu od 330.000,00 kn bez PDV-a, odnosno 412.500,00 kn s PDV-om, odabrana kao ekonomski najpovoljnija u postupku javne nabave.

Rok za izvođenje radova za izvođača je 30 mjeseci od uvođenja u posao, a trajanje nadzora je 32 mjeseca. Početak radova očekuje se kroz 15-ak dana.

U tijeku radovi na objektu buduće dvorane za borilačke sportove

U Gospinom polju napreduju radovi na uređenju i adaptaciji nekadašnje Stanice za tehnički prijem vozila u sportsku dvoranu za borilačke sportove, a radove je danas obišao gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković sa suradnicima izrazivši  zadovoljstvo dinamikom radova mjesec dana nakon početka izvođenja.

U prizemlju sedam metara visoke građevine površine 634 metara kvadratnih smjestit će se prostori za treninge, teretana te svlačionice i sanitarije, dok će se na gornjem katu objekta nalaziti uredi za sportske klubove koji do sada nisu imali svoje klupske prostorije.

Radove adaptacije i cjelokupnog uređenja sportske dvorane izvodi tvrtka Capitalis d.o.o Cavtat, a planirani rok izvođenja radova uređenja je tri mjeseca.

Adaptacija bivše Stanice za tehnički prijem vozila u sportsku dvoranu za borilačke sportove posljednje je u nizu ulaganja ove gradske uprave u desetljećima zapostavljanu sportsku infrastrukturu, a među njima se ističu rekonstrukcija ex-hotela Stadion, nogometni teren s umjetnom travom i kontejnerskim sklopom, judo dvorana u Mokošici i hangar za jedriličare u Orsanu.

U Gospinom polju Grad planira izgradnju i nove multifunkcionalne sportske dvorane koja bi bila spremna za Svjetsko prvenstvo u rukometu 2025. godine, dok se postojeća sportska dvorana priprema za energetsku obnovu.

BESPOVRATNA SREDSTVA ZA PAMETNI GRAD Dubrovnik nastavlja s unapređenjem geoinformacijskog sustava

Odlukom Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Grad Dubrovnik ostvario je pravo na dodjelu sredstava pomoći za sufinanciranje projekta nadogradnje i proširenja postojećeg rješenja e-nekretnine, e-dozvole i e-javne površine te održavanje tih sustava, u iznosu od 197.150,00 kuna što čini 40% Fondu opravdanih troškova.

Ovim projektom nadogradit će se pojedini moduli geoinformacijskog sustava Grada Dubrovnika te, uz već dostupne podatke, javnosti postupno omogućiti i pristup ostalim podacima, poput preglednika nekretnina u vlasništvu Grada.

Geoinformacijski sustav Grada Dubrovnika je centraliziran sustav, sastavljen od različitih povezanih modula te se konstantno ulaže u stvaranje okoline koja omogućuje povezivanje poslovnih procesa, svih gradskih službi i pripadajućih javnih poduzeća u jedinstvenu cjelinu, kako bi podaci tog sustava bili dostupni ne samo interno, već i za vanjske korisnike – građane.

Podsjetimo, Grad Dubrovnik je za građane već otvorio on line preglednike građevinskih dozvola i evidencije komunalne infrastrukture te omogućuje veću transparentnost prema javnosti, ubrzavanje investicijskih ciklusa Grada, transparentnost rada javnih službi i uštede u vremenu i troškovima.

Navedeni projekt, ukupne vrijednosti 492.875,00 kuna, prijavljen je u prosinca 2020. godine na Javni poziv za sufinanciranje projekata primjene koncepta ”pametnih gradova” Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Grad isplatio uskrsnice za 1565 dubrovačkih umirovljenika

Putem nadležnog Upravnog odjela za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo Grad Dubrovnik isplatio je dodatak na mirovine umirovljenicima s mjesečnim primanjima u rasponu od 1800 do 2500 kuna. Dodatak na mirovinu kolokvijalno poznat kao usrksnica isplaćen je za 1565 korisnika u ukupnom iznosu od 425.800,00 kuna.

-„Grad Dubrovnik nastavlja biti partner svojim umirovljenicima. Isto kako smo u ovim teškim vremenima isplatili božićnicu, na jednaki način isplaćujemo i uskrsnicu te tako, osim što skrbimo za naše umirovljenike, ujedno im i zahvaljujemo na njihovom doprinosu kojeg su za vrijeme radnog vijeka dali svom gradu“, poručio je gradonačelnik Mato Franković.

Istog dana, 11. ožujka, isplaćen je i dodatak na mirovine onim umirovljenicima čija primanja ne prelaze 1.800 kuna, a isplaćen je u ukupnom iznosu 162.300,00 kuna. Njima se mjesečni dodatak u iznosu 200 kuna isplaćuje svakog mjeseca, a ovu mjeru trenutno koristi 766 umirovljenika. Mjerama socijalnog programa predviđeno je i da se onim korisnicima čije su socijalne prilike posebno otegotne isplaćuje 500 kuna.

U 2020. dodatke na mirovinu koristilo je 2374 korisnika te je ukupno isplaćeno 2.987.600,00 kuna. Dodatno, 840.900,00 kuna isplaćeno je u 2020. godini osobama starijima od 65 godina koje nemaju vlastitu mirovinu ili drugu vrstu primanja te primaju novčanu pomoć u mjesečnom iznosu od 300 kuna.

Nadležni upravni odjel usklađivanje podataka provodi redovito četiri puta godišnje tako da uslijed različitih promjena broj korisnika dodataka na mirovinu može varirati.

ZEMLJIŠTE U ZATONU Još jedna vrijedna nekretnina darovana Gradu

Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine darovalo je Gradu Dubrovniku zemljište u Zatonu, na lokaciji Punta gaja, na kojem se nalazi Vatrogasni dom. Riječ je o zemljištu ukupne površine od 631 metar četvorni, koje se Gradu daruje za društvenu namjenu.

Dobrom suradnjom s Vladom Republike Hrvatske Grad Dubrovnik je darovnicama priskrbio vrijedne nekretnine, u svrhu osiguranja društveno korisnih sadržaja. Tako je, uz ovo posljednje u Zatonu, Gradu darovano i zemljište površine 2576 m2 u Komolcu u svrhu izgradnje dječjeg vrtića, zemljište od 1705 m2 u Suđurđu za uređenje parka sa sportskim i dječjim igralištem, još jedno zemljište u Zatonu površine 872 m2 za sportsko-rekreacijski park te zemljište u Orašcu ukupne površine 1493 metra četvorna za zgradu društvenog doma i DVD-a.

Među vrijednim darovanim nekretninama je svakako i ljetnikovac Bunić-Kaboga, čiji je većinski vlasnik Grad Dubrovnik postao nakon što mu je Republika Hrvatska ugovorom o darovanju prepustila 2/3 suvlasničkog prostora, u svrhu daljnjeg razvoja kulturne ponude Grada.

Gradonačelnik Franković u Hrvatskom saboru: Predloženim amandmanima na izmjene Zakona o pružanju usluga u turizmu zaštitit ćemo turističke vodiče!

Gradonačelnik Mato Franković, ujedno i jedini saborski zastupnik s područja grada Dubrovnika,  u Hrvatskom saboru sudjelovao je u raspravi o izmjenama Zakona o pružanju usluga u turizmu.

Sukladno ranije održanom sastanku s predstavnicima Društva turističkih vodiča Dubrovnik, kada je gradonačelnik dao punu podršku njihovoj inicijativi kojom su tražili izmjene Zakona o pružanju usluga u turizmu kako bi se zaštitili lokalni turistički vodiči, danas je gradonačelnik predložio dva amandmana na navedene izmjene Zakona.

Prvi amandman odnosi se na polaganje ispita te je Franković predložio obvezu polaganja u pet regija u odnosu na sadašnji prijedlog da se uvede jedan ispit za cijelu Republiku Hrvatsku.

Drugi amandman se odnosi na obvezu znanja jezika. Umjesto sadašnjeg prijedloga u kojem stoji kako se hrvatski jezik mora poznavati u dostatnoj mjeri predložio je da se hrvatski jezik mora poznavati u razini B2 prema stupnjevima zajedničkog europskog referentnog okvira.

Cilj predloženih amandmana jest zaštita lokalnih vodiča koji ne samo što tumače stariju povijest Grada nego itekako vjerno svjedoče noviju povijest, posebno Domovinski rat te kao najbolji poznavatelji lokaliteta doprinose podizanju kvalitete usluge svake destinacije!

Vrtić Pčelica dobio građevinsku dozvolu

Grad Dubrovnik dobio je građevinsku dozvole za rekonstrukciju – dogradnju i nadogradnju Dječjeg vrtića Pčelica u Mokošici. Planiranim zahvatom vrtić će sa sadašnjih osam grupa narasti na ukupno njih 15 i to 9 vrtićkih skupina i 6 jasličkih te će moći primiti 250 djece.

Rekonstrukcijom i nadogradnjom predviđa se zadržati tlocrtni oblik postojeće zgrade uz dogradnju od 25 metara dužno na istočnoj strani te nadogradnju dvije etaže. Dio postojeće zgrade morat će se ukloniti te ojačati temelji na tim dijelovima.

Uz prostore za vrtićke grupe radit će se centralna kuhinja i praonica rublja, s obzirom da će ovo biti i upravni prostori novoformirane ustanove Dječji vrtić Pčelica, prilagođeni potrebama novoplaniranog broja korisnika. Ujedno su predviđeni i potrebni prostori za odgajatelje vrtićkih i jasličnih skupina te sanitarije.

Na etaži drugog kata, u zapadnom dijelu nadogradnje, predviđen je prostor uprave. Osigurani su prostori za ured ravnatelja i stručne službe – uredi pedagoga, psihologa, edukacijsko-rehabilitacijskih stručnjaka te zdravstvene voditeljice, kao i prostori za izolaciju sa sanitarijama.

Unutar dograđenog dijela prizemlja predviđa se prostor za izvannastavne aktivnosti u površini od cca 85 m2, s pratećim sanitarnim prostorijama za djecu, namijenjen djeci u godini prije polaska u osnovnu školu koja nisu obuhvaćena redovitim programom predškolskog odgoja u dječjem vrtiću, kao i posebnim programima predškolskog odgoja i naobrazbe.

Treći kat oblikuje se kao prohodan zeleni krov s prostorima za boravak i igru na otvorenom, djelomično natkriven trjemovima i zasjenjen pergolama.

Sprave za dječju igru su tipske te se izvode prema uputama proizvođača, okolni prostor vrtića će se hortikulturno urediti, a u dvorištu će se postaviti klupe te koševi za otpatke.

 

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *