TJEDNI PREGLED: Predstavljen program 8. Dubrovačkog zimskog festivala, Libertasu 18 novih autobusa sufinanciranih EU sredstvima…

215

Libertasu 18 novih autobusa sufinanciranih EU sredstvima

Ugovori za nabavu 18 novih autobusa za potrebe JGP Libertas Dubrovnik vrijednosti gotovo 31 milijun kuna, od kojih su 85 posto sredstva Europske unije, potpisani su u Velikoj vijećnici Grada Dubrovnika. Ugovore su potpisali direktor društva Libertas Dubrovnik Franko Mekišić i prokurist društva Auto Hrvatska PSC Marko Tihava, uz nazočnost gradonačelnika Grada Dubrovnika Mata Frankovića i suradnika.

Riječ je o nabavci dva zglobna gradska niskopodna autobusa, šest solo gradskih niskopodnih, sedam solo gradsko-prigradskih i tri midi prigradska autobusa.

”Građani će izravno osjetit benefite ove nabave iz razloga što će na naše prometnice doći autobusi najnovije ekološke norme, najnovijih standarda. Starost autobusa će s 12 godina, kolika je sada, iduće godine spustiti na devet godina. Intenzivno radimo na tome da i u narednom periodu povučemo određena sredstva iz EU fondova, također za nabavku novih autobusa”, rekao je u ovoj prigodi direktor Franko Mekišić.

Dobavljači su dvije tvrtke koje su u javnoj nabavi odabrane kao najpovoljniji ponuditelji – Auto Hrvatska PSC d.o.o. i Autobus d.o.o.

”Zahvaljujem se Gradu Dubrovniku i firmi Libertas što su nas odabrali i ukazali nam još jedanput povjerenje u naš proizvod. Nadam se ćemo to povjerenje i opravdati”, kazao je u prigodi potpisivanja ugovora prokurist Marko Tihava.

Gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković ovom je prilikom poručio kako je ova gradska uprava još jednom pokazala na koji se način trebaju koristiti europski fondovi, u ovom konkretnom slučaju za modernizaciju voznog parka Libertas.

”Svjedoci smo da je Libertas već sada putnike vozi određenim brojem autobusa financiranim europskim fondovima, a ovo je samo nastavak tog projekta. Vjerujem da će u nadolazećim operativnim programima biti još dodatnih autobusa, a kako bi Libertasova flota bila što mlađa te samim time i komfor prijevoza za sve naše sugrađane bio što veći. Svakako moramo istaknuti i činjenicu da se radi na programu poboljšanja sustava naplate i najave unutar samih autobusa, na programu „contactless“ plaćanja i vjerujem da će i to zaživjeti vrlo skoro u nadolazećem razdoblju, također financirano od strane europskih fondova“, kazao je gradonačenik.

Ovom prilikom osvrnuo se i na financijsko poslovanje javnog gradskog prijevoznika.

„Libertas je prestao biti tvrtka slučaj, to je tvrtka koja je financijski stabilna, uspješno odolijevala u ovim kriznim vremenima i siguran sam da će u nadolazećem vremenu ona biti još uspješnija, bolja, kvalitetnija. Sav svoj prihod usmjeravat će konstantnom povećanju kvalitete pružanja usluge svim našim sugrađanima”, poručio je gradonačelnik Franković.

Ujedno je najavio i kako će se uskoro odraditi i prve testne vožnje s električnim autobusima, koji će postati budućnost prijevoza na području grada Dubrovnika, također financirani europskim novcem.

Investicija nabave 18 suvremenih autobusa sufinancira se iz strukturnih fodova Europske unije. Veći dio sredstava osiguran je kroz Operativni program „Konkurentnost i kohezija“, u postupku dodjele bespovratnih sredstava „Drugi poziv za sufinanciranje nabave autobusa za pružanje usluga javnog gradskog prijevoza“ ukupne vrijednosti 364.800.000,00 kuna, a postotak sufinanciranja iz Kohezijskog fonda smije iznositi maksimalno 85% prihvatljivih izdataka Projektnog prijedloga.

Gradonačelnik Franković na sastanku s državnom tajnicom Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade Željkom Josić

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković sa suradnicima, uz župana Dubrovačko-neretvanske županije Nikolu Dobroslavića, sudjelovao je na radnom sastanku s državnom tajnicom Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade Željkom Josić održanom u palači Ranjina.

Teme o kojima se razgovaralo su demografske i pronatalitetne politike javne i regionalne samouprave, kao i mjere usmjerene mladima, poput stambenog zbrinjavanja koje predstavlja velik izazov na dubrovačkom području.

U ovoj je prigodi gradonačelnik Franković državnu tajnicu Josić upoznao za brojim demografskim i pronatalitetnim mjerama i politikama koje se provode na razini Grada Dubrovnika s ciljem opstanka i podupiranja mladih i mladih obitelji, te povećanjem kvalitete života svih građana.

„Brojni demografski pokazatelji idu u prilog Gradu Dubrovniku, naročito zbog činjenice kako danas Dubrovnik broji otprilike 47 tisuća stanovnika. Također, sve više upisane djece u vrtićima dokazuje još jedan rastući i pozitivan trend, te je stoga potrebno nastaviti ulagati u proširenje vrtićkih kapaciteta u budućnosti. Važno je za spomenuti i kako Grad Dubrovnik u okviru svojih proračunskih sredstava godišnje izdvaja otprilike sto milijuna kuna kao poticaj mladim obiteljima što predstavlja još jedan iskorak u smislu dobrih demografskih pokazatelja“, istaknuo je gradonačelnik.

Državna tajnica Željka Josić kazala je kako Grad Dubrovnik i Dubrovačko-neretvanska županija pokazuju vrlo visoku razinu demografske osviještenosti koja je potkrjepljena nizom mjera i aktivnosti, što je u ovoj izazovnoj situaciji današnjice i okolnostima pandemije hvalevrijedno.

“Grad Dubrovnik kao jedinica lokalne samouprave ima brojne demografske mjere koje treba pohvaliti i nastaviti kontinuirano podupirati. Jedan dobar model na području Dubrovnika koji je potrebno istaknuti ovdje kao primjer jest Dubrovačka stanogradnja koja podrazumijeva stambeno zbrinjavanje mladih obitelji. Ovaj projekt kako bi se do kraja proveo treba suradnju svih drugih državnih tijela te prilagodbu određenog zakonodavnog okvira”, naglasila je državna tajnica Josić.

Državna tajnica u službenom je posjetu Dubrovačko-neretvanskoj županiji povodom konferencije „Doprinos JLP(R)S demografskoj revitalizaciji Dubrovačko-neretvanske županije“ koja će se sutra održati u Metkoviću.

DUBROVAČKI ZIMSKI FESTIVAL 2021. Čarolija blagdana i doček Nove godine u gradu kolendara

U Luži je predstavljen program 8. Dubrovačkog zimskog festivala, koji započinje u subotu 27. studenog paljenjem prve adventske svijeće te uključivanjem blagdanske rasvjete koja će kroz narednih 40 dana upotpunjavati čaroliju ovogodišnjih blagdana, dok se za glazbeni dio otvaranja u 20 sati ispred Crkve sv. Vlaha priprema koncert Nena Belana & Fiumensa.

Program ovogodišnjeg Festivala predstavile su zamjenica gradonačelnika Grada Dubrovnika Jelka Tepšić i direktorica Turističke zajednica grada Dubrovnika Ana Hrnić. Središte zbivanja vraća se na Stradun gdje će Dubrovčani i njihovi posjetitelji imati priliku uživati u šest koncerata.

Tako će ispred Crkve sv. Vlaha 11. prosinca nastupiti i jedna od najdugovječnijih domaćih grupa, grupa Magazin, a 29. prosinca zapjevat će i sjajni glazbenik Marko Škugor. Slavljenička atmosfera posljednjeg dana 2021. godine počet će već u podne kada će dubrovački barmeni pripremati novogodišnje koktele ispred Gradske kavane, a vrhunsku atmosferu na najljepšoj pozornici na svijetu i rock doček Nove godine priredit će svima znani i uvijek rado viđeni Silente i Vatra uz spektakularni vatromet točno u ponoć! Već tradicionalno, 1. siječnja na Stradunu će se u podne, uz Dubrovački simfonijski orkestar zaplesati valcer, a tom prigodom uz orkestar kojim će ravnati maestro Marc Tardue nastupit će i solistice Maja Grgić, Lucija Pećar i Tanja Ruždjak, dok će se za večernju zabavu prvog dana nove godine na Stradunu pobrinuti klapa Rišpet.

”Neće se postavljati velika bina na Stradun jer ne možemo u potpunosti kontrolirati broj posjetitelja, stoga će se koncerti odvijati na skalinima, odnosno platou ispred Crkve svetog Vlaha. Prostor za posjetitelje bit će omeđen ogradama, a EU COVID potvrde prilikom ulaza u prostor kontrolirat će redari”, pojasnila je zamjenica Jelka Tepšić.

Humanitarni koncert za Covid odjel Opće bolnice Dubrovnik održat će se u ponedjeljak 6. prosinca u hotelu Valamar Lacroma. Nastupit će glazbena diva Tereza Kesovija, klapa Ragusa i Ženska klapa FA Linđo uz pratnju Dubrovačkog simfonijskog orkestra pod ravnanjem dirigenta Ivana Huta, a sav prihod od koncerta bit će uplaćen za COVID-odjel Opće bolnice Dubrovnik. DSO će pod ravnanjem maestra Huta tradicionalno nastupiti i na Dubrovačkom božićnom koncertu koji će se održati u nedjelju, 19. prosinca također u hotelu Valamar Lacroma, a tom prigodom uz njih će se na binu popeti i sopranistica Valentina Fijačko, tenor Roko Radovan, vokali Goran KaranLucija Pećar i Nikoleta Ivanković te klapa Ragusavecchia. Kao i za koncerte na Stradunu, ulaz će biti moguć uz predočenje EU digitalne COVID potvrde.

Turistička zajednica grada Dubrovnika od 16. do 19. prosinca, u suradnji s dubrovačkim restoranima, organizirat će tradicionalne „Dane bakalara” kada će se u ponudi mnogobrojnih restorana moći kušati blagdanska gastro poslastica bakalar, pripremljen na različite načine.

Direktorica dubrovačkog TZ-a naglasila je i kako su krenule brojne promotivne aktivnosti, posebno fokusirane na domaće tržište, ali i tržišta regije. ”Važno je napomenuti da je povezanost Dubrovnika ove godine bolja nego prethodne. Imamo direktne letove s Barcelonom i Istanbulom, a Festival će ovih dana biti predstavljen i u Londonu”, kazala je Ana Hrnić.

Subotnja jutra tradicionalno će biti u znaku nastupa Folklornog ansambla Linđo uz besplatno turističko razgledanje grada u organizaciji TZ grada Dubrovnika, dok će subotnja popodneva biti rezervirana za također besplatno, tematsko vođenje pod nazivom „Zlatno doba Dubrovnika“ u organizaciji Doma Marina Držića.

Na radost najmlađih, raznolik i velik dio festivalskog programa posvećen je upravo njima. U petak, 10. prosinca Stanica Sjeverni pol otvorit će svoja vrata u Lazaretima, a Uvalu Lapad će i ove godine obogatiti program „Šarene zime“ kao i Adventski vlakić koji će svakim danom od 10 do 16 sati besplatno voziti svoje male putnike, a ni ove godine neće izostati posjet Moto Mrazova koji na Stradun stižu 26. prosinca. Lanjski novitet Pop-up Kolenda bus kojim putuju najmlađima omiljeni sudionici festivala, Medo, djedica i njegovi vilenjaci, u svom će điru gradskim i prigradskim ulicama uveseljavati sve koji ga susretnu, a posebni putnici bit će ekipa iz Božićne bajke koja će slatkim poklončićima obradovati one najmlađe.

Dubrovački vrtići i osnovne škole i ove će godine u sklopu projekta Doma Marina Držića „Adventski kalendar na Stradunu“ ukrasiti izloge našega Grada, a sve ljubitelje dobre fotografije, osim već dobro znane, prekrasne „photo point“ lokacije ispod Adventskog vijenca na Luži, očekuje i novi „photo point“ u atriju Kneževa dvora.

Dubrovačke kulturne ustanove pripremile su raznovrsne sadržaje prilagođene svim uzrastima, od izložbi, predavanja i radionica do predstava, pa će tako Kazalište Marina Držića tijekom studenog i prosinca izvoditi omiljenog „Orašara“ u verziji Lade Kaštelan, kojeg su premijerno pripremili u koprodukciji s baletnim odjelom Umjetničke škole Luke Sorkočevića, a u režiji Paola Tišljarića.

Svi programi 8. Dubrovačkog zimskog festivala odvijat će se u skladu s aktualnim Preporukama za sprječavanje zaraze COVID-19, a objavljenim od strane Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo te će se za prisustvovanje na događanjima biti potrebno unaprijed prijaviti ustanovi, odnosno organizatoru događanja koje se planira posjetiti.

Više informacija o svim događanjima dostupno je na internetskoj stranici i društvenim mrežama Dubrovačkog zimskog festivala, ali i na Kalendaru događanja Grada Dubrovnika.

Objava privremene liste za dodjelu stipendija Grada Dubrovnika

Sukladno Pravilniku o dodjeli stipendija učenicima i studentima s područja Grada Dubrovnika, Povjerenstvo za dodjelu stipendija objavljuje prijedloge lista za dodjelu stipendija učenicima i studentima s područja Grada Dubrovnika u  pet kategorija:

– učenicima i studentima koji sami stradalnici ili su djeca stradalnika Domovinskog rata,

– nadarenim studentima;

– učenicima i studentima u deficitarnim zanimanjima;

– učenicima i studentima iz obitelji slabijeg imovnog stanja te

– studentima koji su osobe s invaliditetom.

U roku od osam dana od dana objavljivanja prijedloga lista kandidata, zaključno do 2. prosinca 2021. godine, svaki kandidat može preko Upravnog odjela za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo podnijeti gradonačelniku Grada Dubrovnika pisani prigovor na pojedini prijedlog liste.

Gradonačelnik Franković izabran u Predsjedništvo Udruge gradova

Na 13. sjednici Predsjedništva te Skupštine Udruge gradova održanoj danas u Puli gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković izabran je na četverogodišnji mandat u Predsjedništvo Udruge gradova.

Udruga gradova broji 126 članova te je nastala dobrovoljnim udruživanjem gradova radi suradnje, povezivanja i promicanja zajedničkih interesa gradova kao jedinica lokalne samouprave u Hrvatskoj.

Najvažniji ciljevi Udruge su decentralizacija ovlasti i financija s razine središnje vlasti na gradove, promicanje interesa lokalne samouprave u javnosti te poticanje suradnje jedinica lokalne samouprave.

Gradonačelnik Franković sudionik okruglog stola „Vodik i e-mobilnost u javnom gradskom prometu“

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković sudjelovao je u popodnevnim satima na okruglom stolu „Vodik i e-mobilnost u javnom gradskom prometu“ u sklopu 13. Susreta gradonačelnika i poduzetnika – 48 SATI koji se održava u Puli od 24. do 26. studenoga.
U fokusu gradonačelnikovog izlaganja bili su smart city rješenja koje Grad Dubrovnik provodi u svrhu učinkovitog i ekološki odgovornog upravljanja prometnim sustavom, kao što je inovativni smart parking projekt baziran na najnovijoj senzorskoj mreži i tehnologiji, prvi takav u svijetu. Istaknuo je car sharing projekt sa 100% električnim vozilima i Park’n’Ride sustav na Pobrežju čija je realizacija u pripremi, a izuzetno je bitan za prometno rasterećenje užeg gradskog područja.

Posebice je izdvojio projekt Vrata Elafita (Dubrovnik-Elafiti Gate) koji ima za cilj povezivati Dubrovnik s otocima Lopud i Šipan, a putem pristaništa za male elektro brodove/trajekte s dodatnom infrastrukturom koja bi se realizirala u Brsečinama.

„Koncept Vrata Elafita počiva na korištenju obnovljivih izvora energije, a predstavlja i veliki doprinos izmještanju i diverzifikaciji turističke ponude uz brojne benefite za lokalno stanovništvo kao i sve građane Grada Dubrovnika.Ovakav multidimenzionalan i složen projekt, koji je sada još na razini koncepta, Grad Dubrovnik nastavit će razvijati kako bi pravovremeno bio spreman za prijavu na financiranje iz EU fondova“ istaknuo je gradonačelnik.

Sudionici ovog okruglog stola, uz gradonačelnika Frankovića, bili su i gradonačelnik Grada Ludbrega Dubravko Bilić, predsjednik Uprave tvrtke RASCO Ivan Franičević i direktor prodaje tvrtke WAWA Slaven Vrhovski koji su raspravljali o tematici te razmijenili iskustva o modelima koji znatno olakšavaju svakodnevni život građana kroz upotrebu inovativnih sustava i vizijama za budućnost koje mogu doprinijeti još kvalitetnijim rješenjima.
Trodnevni Susret gradonačelnika i poduzetnika 13. godinu za redom organiziraju Udruge gradova u Republici Hrvatskoj i poslovni tjednik LIDER, a cilj je raspraviti i definirati mogućnosti suradnje javnog i privatnog sektora u svrhu poticanja razvoja lokalnih jedinica te predstaviti uspješne primjere i iskustva u područjima od zajedničkog interesa gradonačelnika i poduzetnika.

 

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *