TJEDNI PREGLED: Upaljena prva adventska svijeća, otvoren jubilarni 10. Dubrovački zimski festival, gradi se dječje igralište na Šipanu…

470

Poziv za dostavu pisanih prijedloga programa Feste sv. Vlaha i Dan grada 2024. godine

Pozivaju se sve ustanove, udruge i organizacije koje rade u djelokrugu kulture, športa i drugih društvenih djelatnosti da dostave svoje pisane prijedloge programa i sugestija za obilježavanje Feste sv. Vlaha i Dana Grada Dubrovnika 3. veljače 2024. godine. Ovaj poziv ne podrazumijeva financijsku i organizacijsku potporu predloženim programima.

Predloženi programi trebaju se odnositi na razdoblje od 22. siječnja 2024. do 4. veljače 2024. godine.

Rok za dostavu prijedloga je do petka 12. siječnja 2024. godine. Prijedlozi koji pristignu nakon 12. siječnja 2024. godine neće biti razmatrani niti uvršteni u službeni program Feste sv. Vlaha i Dana Grada Dubrovnika 2024. godine.

Prijedloge je potrebno dostaviti na email: protokol@dubrovnik.hr ili u Pisarnicu Grada Dubrovnika s naznakom za Upravni odjel za poslove gradonačelnika – Odsjek za protokol, međunarodnu i regionalnu suradnju, Pred dvorom 1.

 

Proračun za 2024. nosi više sredstava za obnovu cesta i igrališta, stipendije, dječje vrtiće, sport, kulturu i gospodarstvo

Proračun Grada Dubrovnika za 2024. godinu najveći je do sada i prvi u čijem su stvaranju sudjelovali građani, njih preko 1100, a uz realizaciju niza kapitalnih projekata nosi značajno veća sredstava za brojne programe i mjere kojima se povećava kvaliteta života građana svih generacija.

Za pojačano održavanje prometnica rezervirano je 2.4 milijuna eura odnosno 69 posto više sredstava nego u 2023. godini. Među ostalima, planirana je obnova asfalta u ulicama Iva Vojnovića, Andrije Hebranga, Obala Stjepana Radića, Vladimira Nazora, kralja Tomislava, Vatroslava Lisinskoga (s obnovom nogostupa te brojnih drugih). Na obnovu dječjih i sportskih igrališta utrošit će se 250 tisuća eura čime će se sredstva planirana za ovaj program povećati za 56,97 posto u odnosu na tekuću godinu.

Javne potrebe u sportu planirane su na 3.07 milijuna eura čime su 48,70 posto veće u odnosu na 2023. godinu. Grad Dubrovnik je i prvi grad u Republici Hrvatskoj koji je u svom proračunu izdvojio zasebnu stavku za sport osoba s invaliditetom, za što će se u 2024. izdvojiti 130 tisuća eura, odnosno 77,6 posto više. Za mjere i programe unaprjeđivanja kvalitete života osoba s posebnim potrebama predviđeno je 154.700,00 eura ili 28,09 posto više u odnosu na 2023. godinu. Program javnih potreba u kulturi ukupno vrijedan 350 tisuća eura je za 55 posto veći nego ovogodišnji, a uključuje 101 program prijavljen od strane 70 pojedinaca, društava i drugih organizacija kulture.

Za predškolski odgoj izdvojit će se 12,29 posto više sredstava nego u 2023., a radom kreću i dva nova vrtića – DOC i Solitudo. Izdvajanja za učeničke i studentske stipendije povećavaju se za gotovo 25 posto. Za 10 posto se povećavaju iznosi pojedinačnih stipendija, ali je i više stipendija za deficitarna zanimanja. Grad Dubrovnik će od 1. siječnja financirati mjesečne pokazne karte učenicima osnovnih i srednjih škola te je za tu svrhu planirano 160 tisuća eura.

Za programe razvoja gospodarstva i poduzetništva predviđeno je 523.924,00 eura, što je povećanje od 57 posto u odnosu na 2023. godinu. Uz potpore za tradicijske obrte i žene poduzetnice u Proračun su uključeni i nove potpore za Poticanje poljoprivrede i ribarstva u iznosu od 88.835,00 eura. Za sufinanciranje mjera energetske učinkovitosti – solare planirano je 365.000,00 eura, što je 60 posto više sredstava u odnosu na 2023. godinu.

Planirana su i veća izdvajanja za profesionalno (31,42 posto) i dobrovoljno (27,57 posto) vatrogastvo.

Povećanje izdvajanja od 16 posto u odnosu na 2023. godinu osigurano je i za nastavak provođenja mjera i aktivnosti predviđenih Planom upravljanja povijesnom jezgrom kao dijelom svjetske baštine UNESCO-a. Prvi je to dokument namijenjen ukupnom povijesnom urbanom krajobrazu Dubrovnika, a ujedno i prvi takve vrste u Republici Hrvatskoj.

 

Gradonačelnikova čestitka Auto klubu Dubrovnik Racing

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković uputio je čestitku Auto klubu Dubrovnik Racing koji je osvojio tri od sedam pojedinačnih naslova te titulu državnog prvaka u timu na Prvenstvu Hrvatske na kružnim stazama koje se ovog vikenda održalo na Grobniku.

Dragi vozači Auto kluba Dubrovnik Racing,

vjerujem da ste možda malo razočarani što ove godine niste osvojili ‘kantu’, ali imate itekako razloga proslaviti svoja postignuća na Prvenstvu hrvatske na kružnim stazama.

Stoga upućujem iskrene čestitke državnom prvaku u Diviziji 7 Nikoli Radnjiću te Maru Franiću i Franu Dubreti, državnim prvacima u Diviziji 3 i 6, kao i cijelom Auto klubu Dubrovnik Racing na naslovu najboljeg tima.

Davno ste već svima pokazali ste najbolji tako da uopće ne sumnjam kako ćemo se i dalje ponositi i radovati vašim novim pobjedama!     

S poštovanjem,

Gradonačelnik Mato Franković

 

Gradonačelnik čestitao Luki Blaževiću na tituli seniorskog državnog prvaka na kružnim stazama

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković uputio je čestitku Luki Blaževiću, članu Auto kluba Ragusa Racing, na osvojenoj tituli seniorskog državnog prvaka na kružnim stazama.

Dragi Luka,

iskrene čestitke na osvojenom naslovu prvaka Divizije 1 Prvenstva Hrvatske na kružnim stazama.  Već u predzadnjoj utrci sezone bio si najbolji, a dokaz tvoje velike predanosti i spretnosti je ukupno šest pobjeda.

Ovakvim fantastičnim rezultatom ispisao si povijest svog kluba koji po prvi put s ponosom može reći da ima seniorskog državnog prvaka na krugu. Siguran sam da je pred tobom još puno ovakvih zavidnih sportskih pothvata.

Želim tebi i cijelom klubu puno uspjeha u daljnjim natjecanjima.     

S poštovanjem,

Gradonačelnik Mato Franković

 

Akcija odvoza otpadnih vozila na Šipanu

Akcija odvoza sedam otpadnih vozila provedena je u petak, 24. studenog na otoku Šipanu.

Odvoz sedam otpadnih vozila s otokaGradu Dubrovniku odobren je temeljem provedenog javnog poziva za iskaz interesa za provedbu akcija uklanjanja otpadnih vozila na otocima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Uz predstavnike Fonda, akciji uklanjanja otpadnih vozila prisustvovale su pročelnica Upravnog odjela za europske fondove Martina Skopljaković i pročelnica Upravnog odjela za komunalne djelatnosti, promet i mjesnu samoupravu Matilda Krile Prkoča.

Cilj Javnog poziva bio je čišćenje lokacija na otocima na kojima su nepropisno odbačena otpadna vozila te njihova predaja sakupljačima radi daljnje obrade.

Dinamičan rast broja automobila dovodi do konstantnog povećanja broja vozila koja izlaze iz uporabe. Takva vozila potrebno je pravilno zbrinuti. Provođenje ovakve akcije osim što direktno utječe na smanjenje negativnog utjecaja na okoliš, poziva i na veću ekološku svijest. Usvajanje dobre ekološke prakse u odnosu prema prirodi podrazumijeva konstantnu edukaciju i podizanje svijesti.

 

POTPISAN UGOVOR Gradi se dječje igralište na Šipanu

Gradonačelnik Mato Franković potpisao je u ime Grada Dubrovnika ugovor za gradnju dječjeg igrališta u mjestu Suđurađ na otoku Šipanu s izvođačem Platanus d.o.o. i direktorom Darijom Trojanovićem.

Radovi se odnose na izvedbu I. faze igrališta Suđurađ na nekretnini ukupne površine 1705 metara kvadratnih, a koja je Gradu u svrhu uređenja sportskog i dječjeg igrališta prethodno ustupljena Odlukom Vlade Republike Hrvatske o darovanju nekretnine.

Igralište, namijenjeno djeci od 2 do 12 godina, opremit će se penjalicom sa zidom za penjanje, ljuljačkom s košarom i velikim toboganom. Postavit će se koš i klupice, ugraditi dva stupa javne rasvjete s LED reflektorima i ograditi ogradom. Parcela će se hortikulturno urediti te ugraditi sustav navodnjavanja za zalijevanje biljaka. Rok za završetak radova je 90 dana od dana uvođenja u posao.

Za ovu prvu fazu Gradu Dubrovniku prethodno su, kroz Program razvoja otoka u 2023., odobrena bespovratna sredstva u iznosu od 76.000,00 eura. Vrijednost danas potpisanog ugovora je 146.348,45 eura, uključujući PDV. Predmet II. faze projekta odnosi se na uređenje parka i izvedbu sportskog igrališta uz dječje igralište na istoj parceli.

Grad Dubrovnik ovim nastavlja kontinuirana ulaganja u dječja i sportska igrališta na području čitavog grada. Upravo se završava igralište u Šumetu, a tijekom iduće godine planira se još nekoliko novih: dječja igrališta Ploče iza Grada, Riđica i Ljubač, u okviru izglasanih projekata participativnog budžetiranja, potom malo sportsko igralište u Rožatu pored samostana i boćarska dvorana u Gospinom polju, za koju je u proračunu za 2024. predviđeno 200.000 eura. Ujedno će se na obnovu postojećih dječjih i sportskih igrališta utrošiti 250 tisuća eura, čime se sredstva planirana za ovaj program povećaju za 56,97 posto u odnosu na tekuću godinu.

 

Program obilježavanja Dana dubrovačkih branitelja 2023.

Dan dubrovačkih branitelja i ove će se godine obilježiti prigodnim programom od 3. do 11. prosinca. Program obilježavanja, kojim će se odati počast svim poginulim braniteljima i civilima koji su sudjelovali u obrani Grada, započinje križnim putem na Srđ u nedjelju, 3. prosinca te projekcijom dokumentarnog filma „Ljudi od mora“ u kinu Sloboda.

U sklopu programa, u ponedjeljak, 4. prosinca u Muzeju Domovinskog rata bit će otvorena izložba „15 godina Muzeja Domovinskog rata Dubrovnik u tvrđavi Imperijal“, a u Dvorani Pape Ivana Pavla II održat će se predavanje „Hrvatski branitelji i njihove obitelji u svjetlu ratnih i poratnih iskustava“.

Program u utorak, 5. prosinca započet će odavanjem počasti poginulim braniteljima Domovinskog rata na cijelom gradskom području te satom povijesti o Domovinskom ratu u dubrovačkim školama, nakon čega slijedi predstavljanje novog idejnog rješenja Sobe branitelja. U Dvorani Pape Ivana Pavla II bit će predstavljena knjiga Đura Kovačevića „Tako je pisao Ajant“, dok će se u dvorani Visia prikazati film Jakova Sedlara pod nazivom „Niti zaboraviti, niti oprostiti“. U večernjim satima u Crkvi Male braće održat će se koncert Dubrovačkog simfonijskog orkestra i klape sv. Juraj.

Poseban program predviđen je za sam Dan dubrovačkih branitelja, u srijedu, 6. prosinca. Nakon odavanja počasti svim poginulim braniteljima na groblju Boninovo i na drugim lokacijama, središnji komemorativni program održat će se kod križa na Srđu, dok će se u Sponzi otvoriti izložba „Hrvatski školski brod Jadran 1933.- 2023.-matična luka Split“. Poslijepodne će se održati mimohod Gradske glazbe Dubrovnik, a u katedrali će biti služena svečana sveta misa zadušnica za sve poginule branitelje i civile u Domovinskom ratu. U večernjim satima projicirat će se 3D mapping stradanja Festivalske palače, dok će na Stradunu nastupiti Tomislav Bralić i klapa Intrade.

U četvrtak, 7. prosinca biti će prikazan film Jakova Sedlara „Tuđman: neispričana priča“ u dvorani Visia, dok će u petak biti predstavljena monografija „Iz opkoljenog Dubrovnika za Vjesnik u Zagrebu“ autor Suada Ahmetovića u Dvorani Pape Ivana Pavla II.

Obilježavanje Dana dubrovačkih branitelja nastavlja se utrkom Stazom “deva”, koja će se održati u subotu, 9. prosinca na serpentinama uz Srđ, a program završava 11. prosinca Tribinom „Povijest hrvatskog domobranstva 1868.-1945.“.

Cjelokupni program, s točnim satnicama i lokacijama, možete vidjeti u nastavku.

3. prosinca 2023. – NEDJELJA

14:00 Križni put na Srđ

19:00 Prikazivanje dokumentarnog filma – „Ljudi od mora“

Kino Sloboda

                                                                                           

4. prosinca 2023. – PONEDJELJAK

12:00 Otvorenje izložbe „15 godina Muzeja Domovinskog rata

Dubrovnik u tvrđavi Imperijal „

         Muzej Domovinskog rata Dubrovnik

 

19:00 „Hrvatski branitelji i njihove obitelji u svjetlu ratnih i

poratnih iskustava“

Predavanje – doc. dr. sc. Martina Knežević i izv. prof. dr. sc. Josip Bošnjaković

Dvorana Pape Ivana Pavla II

5. prosinca 2023. – UTORAK

9:00 Sat povijesti u osnovnim školama Grada Dubrovnika

 

9:00 Polaganja vijenaca i paljenje svijeća na području grada

Dubrovnika

 

11:00 Predstavljanje novog idejnog rješenja Spomen sobe poginulim braniteljima

         Gradska vijećnica

 

18:00 Predstavljanje knjige Đura Kovačevića „Tako je pisao

Ajant“

Dvorana Pape Ivana Pavla II

 

19:00 „Niti zaboraviti, niti oprostiti“ – Film Jakova Sedlara

         Dvorana Visia

 

20:30 Koncert DSO i Klapa sv. Juraj

         Crkva Male braće

 

6. prosinca 2023. – SRIJEDA

 

9:00 – 10:30 Odavanje počasti poginulim braniteljima

Groblje Boninovo

Bošnjačko groblje Boninovo

Spomenik poginulim pripadnicima MUP-a (ispred zgrade MUP-a)

Prisjećanje na stradale vatrogasce i pripadnike HRM

(Liechtensteinov put)

 

11:15 Recital djece osnovnih škola i nastup klape Ragusavecchia

na Srđu – amfiteatar

 

12:00 Polaganje cvijeća i paljenje svijeća kod Križa na Srđu

 

13:00 Sjećanje na pomorce i branitelje stradale na moru

            Stara gradska luka

14:00 Otvaranje izložbe „Hrvatski školski brod Jadran 1933.-

2023. – matična luka Split“

Sponza

 

15:30 Spomen na stradale branitelje Sustjepana

                   Mjesno groblje u Sustjepanu

15:45 Sveta misa zadušnica za stradale branitelje Sustjepana

                   Crkva sv. Nikole u Sustjepanu

 

17:00 Mimohod Gradske glazbe Dubrovnik

         Stara gradska luka – Stradun – ispred crkve sv. Vlaha

 

18:00 Svečana Sveta misa zadušnica za sve poginule branitelje i

civile u Domovinskom ratu 

         Dubrovačka katedrala

19:00 3D Mapping – stradanja festivalske palače

20:00  Koncert – Tomislav Bralić˘&Klapa Intrade

         Stradun

 

7. prosinca 2023. – ČETVRTAK

19:00 „Tuđman: neispričana priča“ – Film Jakova Sedlara

         Dvorana Visia

 

8. prosinca 2023. – PETAK

18:00 Predstavljanje monografije „Iz opkoljenog Dubrovnika za

Vjesnik u Zagrebu“autor Suad Ahmetović

Dvorana Ivana Pavla II

9.prosinca 2023.- SUBOTA

11:00 Utrka stazom deva

Serpentine Srđ

 

11. prosinca 2023. – PONEDJELJAK

17:00 Tribina „Povijest hrvatskog domobranstva 1868.-1945.“

U povodu 155 g. osnutka hrvatskog domobranstva

Predavač: prof.dr.sc. Todo Oršolić

Studentski dom

 

NA PRIGODNOM PREDBLAGDANSKOM DRUŽENJU ZA MEDIJE I SPONZORE PREDSTAVLJEN PROGRAM Počinje jubilarni 10. Dubrovački zimski festival

Zamjenica gradonačelnika Dubrovnika Jelka Tepšić, uz predblagdansko druženje s novinarima, sponzorima i svim uključenima u organizaciju ovogodišnjeg Dubrovačkog zimskog festivala, predstavila je najzanimljivije dijelove programa, koji započinje ovaj vikend i traje sve do blagdana Sveta tri kralja, kada nas prvi put očekuje i završni koncert DZF-a.

Jubilarni 10. Dubrovački zimski festival počeo je u subotu, 2. prosinca 2023. uključivanjem dekorativne blagdanske rasvjete, a uz veliko otvaranje očaravajućeg festivala na Stradunu prvi koncert je održalo Prljavo kazalište. Bogat glazbeni, zabavni te gastronomski program ponudit će za sve građane i goste Dubrovnika pregršt čarobnih događanja, a poseban naglasak stavljen je na Dječji zimski festival. Vrhunac cjelokupnog programa u trajanju do 6. siječnja 2024. bit će spektakularan doček Nove godine u društvu jedne od najvećih živućih glazbenih legendi ovih prostora – u najluđoj noći zapjevat će Zdravko Čolić.

Tijekom prosinca i siječnja na Stradunu također će nastupiti mnogobrojne glazbene zvijezde: Gibonni, Tomislav Bralić s klapom Intrade, klapa Šufit, Đelo & Gelo band, tribute bend Queen Sensation, sastavi Detour & Nipplepeople, 4 Tenora te Jelena RozgaDubrovački simfonijski orkestar će održati Božićni koncert te Novogodišnji koncert 1. siječnja u podne ispred crkve sv. Vlaha, a koncerti klasične glazbe u Kneževu dvoru te u ljetnikovcu Kaboga će zaokružiti program i zadovoljiti svačiji glazbeni ukus.

Dočekujući najljepše doba u godini, grad će zasjati u zimskom ruhu, okićen s preko tisuću i dvjesto rasvjetnih dekorativnih elemenata i tisuću metar dekorativne lovorike koja će krasiti gradska pročelja. Osvijetljeno je preko 50 stabala na zelenim površinama, a više od trideset velikih i malih božićnih drvaca donijet će toplinu blagdana u svako gradsko naselje.

Program će se održavati na mnoštvu atraktivnih lokacija diljem Dubrovnika, a kao i dosad uređena je Stanica Sjeverni pol u Luži a također i prigodni program Baš Baština u Lazaretima, osmišljena je Šarena zima u Uvali s popularnim vlakićem i klizalištem, a ove godine će klizalište biti postavljeno i u najvećem gradskom naselju Mokošica. Dječji zimski festival otvara druženje s Djedom Mrazom iz Laponije, a programi se nastavljaju kroz susret s moto-mrazovima na Stradunu, mnogobrojnim predstavama od kojih se ističe čarobni Orašar u produkciji Kazališta Marina Držića, pa sve do dočeka dječje Nove godine na Stradunu uz nastup Ante Gelo banda.

U program jubilarnog DZF-a uključuje se i Advent na Vojnoviću s koncertnim programom – od Vojka V do Joleta i mnogih drugih izvođača. Uz tradicionalni program na adventskim kućicama, ugostitelji su udruženim snagama pripremili i dodatne glazbene programe na Bunićevoj poljani te na Placi. U prostoru TUP-a u Gružu osmišljen je poseban program za tinejdžere pod nazivom Tip top TUP – Zimski praznici.

Uz nastupe FA Linđo kroz subotnja jutra te kolende za Badnji dan i Staru godinu, tradicionalne pjesme pjevat će i najmlađi polaznici radionica, a Cabrio-bus će s glazbenicima obilaziti Grad i širiti dobru atmosferu na svakom koraku. Organizirana je i serija besplatnih tematskih vođenja o dubrovačkoj kolendi, koja se nalazi na Listi zaštićenih kulturnih dobara Republike Hrvatske. Dubrovčani i njihovi gosti će također uživati u dvodnevnom gostovanju HNK Split s predstavom Tiha noć prema tekstu Miljenka Smoje i Ivice Ivaniševića u režiji Gorana Golovka.

Gastronomsku ponudu obogatit će nezaobilazni Torta party uz nastup Mije Dimšić, kao i Dani bakalara u organizaciji Turističke zajednice grada Dubrovnika, kroz suradnju s dubrovačkim ugostiteljima koji će u ponudi imati ovu tradicionalnu blagdansku deliciju. Posjetitelji Zimskog festivala uživat će i u posebno osmišljenim i dekoriranim „Postama od lentravanja“, zahvaljujući kojima će ostati uspomene kroz raznovrsne fotografije posebnih ugođaja zimskog Dubrovnika.

Kako bi na programe Dubrovačkog zimskog festivala došlo što više ljudi na što lakši način, gradska uprava omogućila je svim građanima i gostima besplatan prijevoz autobusima Libertasa na gradskim linijama u popodnevnim i noćnim satima. Također, cijena DU Passa, zajedničke ulaznice u najvažnije dubrovačke atrakcije, smanjenja je s 35 na svega 15 eura, a prati je i cijena ulaznice za gradske zidine.

Više informacija o svim događanjima bit će dostupno na internetskoj stranici i društvenim mrežama Dubrovačkog zimskog festivala, službenoj Android te IOS aplikaciji i na Kalendaru događanja Grada Dubrovnika.

*****

Dubrovački zimski festival projekt je Grada Dubrovnika, javnih ustanova u kulturi, Turističke zajednice grada Dubrovnika i javnih poduzeća, kojim se za vrijeme adventa i u susret dočeku nove godine na više lokacija u povijesnoj gradskoj jezgri te u drugim dijelovima grada organiziraju raznovrsni kulturni i zabavni sadržaji nudeći široki spektar događanja za građane i posjetitelje svih uzrasta. Projekt je ostvaren uz podršku Coca-Cole.

Jubilarni 10. Dubrovački zimski festival ujedno su prepoznali i podržali Adriatic Luxury Hotels, Zračna luka Ruđer Bošković – Dubrovnik, OTP banka, Hotel Lero i RAO te mnogi drugi kojima se ovim putem zahvaljujemo.

 

Gradonačelnik Franković održao predavanje studentima turizma Ekonomskog fakulteta u Splitu

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković održao je na Ekonomskom fakultetu u Splitu gostujuće predavanje studentima diplomskog studija Turizma (4. i 5.godina). Predavanje je organizirano na poziv Sveučilišta u Splitu, Katedre za turizam i gospodarstvo, a u sklopu kolegija Destinacijski menadžment i Upravljanje razvojem turizma.

Gradonačelnik je studentima predstavio put Dubrovnika od odredišta s izraženim negativnim učincima prekomjernog turizma do jednog od najistaknutijih predvodnika održivog i odgovornog upravljanja turizmom među povijesnim gradovima, a kako je Dubrovnik danas i prepoznat od strane međunarodne stručne i medijske javnosti.

Osvrnuo se na partnersku suradnju s udruženjem Cruise Line International Association i optimizaciju operacija kruzing društava i njihovih brodova koji dolaze u Dubrovnik. Predstavio je i iskustva u segmentu stacionarnih gostiju i to kroz prikaz Smart City aplikativnih rješenja koje Grad Dubrovnik razvija i primjenjuje poput aplikacije Dubrovnik Visitor za predviđanje opterećenja i gužvi u povijesnoj jezgri na temelju različitih parametara te online sustava Bus Web Shop koji služi za rezerviranje i plaćanje termina dolaska i zaustavljanja u zoni posebnog prometnog režima za turistička vozila, a što vodi održivom upravljanju prometom.

Konkretni primjeri rješenja primjenom kojih Dubrovnik uspješno odgovara na izazove u upravljaju turizmom naišli su na zanimanje studenata te je drugi dio predavanja bio rezerviran za njihova pitanja.

Gradonačelnik Franković se ovom prilikom susreo s predstavnicima i Uprave fakulteta – prodekanicama za nastavu, odnosno za znanost i međunarodnu suradnju Smiljanom Pivčević i Majom Ćukušić te profesorima s Katedre za turizam Lidijom Petrić i Antom Mandićem.

 

Prijedlog lista kandidata za dodjelu stipendija učenicima i studentima Grada Dubrovnika

Povjerenstvo za dodjelu stipendija učenicima i studentima Grada Dubrovnika utvrdilo je prijedlog lista kandidata za svaku od pet kategorija stipedija.

U roku od osam (8) dana od dana objavljivanja prijedloga lista kandidata, a zaključno do 8. prosinca 2023. godine, svaki kandidat može preko Upravnog odjela za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo podnijeti gradonačelniku Grada Dubrovnika pisani prigovor na pojedini prijedlog liste.

Prijedlog lista kandidata možete vidjeti OVDJE.

 

NASTAVLJA ODUŠEVLJAVATI U 2023. – Dubrovnik najsigurniji europski grad i osma najsretnija destinacija za putovanje u svijetu

Novo istraživanje provedeno od strane agencije za istraživanje trišta Associated News Network i portala Super Casino Sites svrstava Dubrovnik među „10 svjetskih destinacija koje će vas učiniti sretnijima, a ne koštaju vas previše“ i to na visokom osmom mjestu. Također, prema istom istraživanju, naš grad je i peti na listi najsigurnijih svjetskih gradova s indeksom sigurnosti 82,25, što ga ujedno čini najsigurnijim europskim gradom na ovoj listi.

Istraživanje je obuhvatilo stotinu svjetskih gradskih destinacija, a Dubrovnik je osmo mjesto zauzeo s ukupnim rezultatom od 279 bodova (2.670 sati sunca godišnje, indeks kvalitete zraka 39, indeks troškova života 51,2 i indeks sigurnosti 82,25).

Na listi 10 najsretnijih svjetskih destinacija našla su se tri španjolska grada (Granada, Malaga i Sevilla), dva portugalska (Lisabon i Porto), turska Antalya, Ljubljana te Playa del Carmen u Meksiku. S ukupno 323 boda, grad s najboljim ukupnim rezultatom je Chiang Mai na Tajlandu.

U 2023. godini Dubrovnik je dobitnik niza nagrada i vrijednih priznanja što je opipljiva potvrda odgovornog i održivog upravljanja turizmom. Od grada kojem su zbog prekomjernog i nekontroliranog turizma 2017. godine mediji predviđali propast uvrštavajući ga na popise destinacija koje treba izbjegavati do snažnog zagovaratelja i globalno prepoznatog promotora održivosti u upravljanju destinacijom.

Podsjetimo, Dubrovnik je turistička destinacija godine – Šampion hrvatskog turizma. Ranije ove godine ponio je i titulu najboljeg velikog hrvatskog grada za život, ali i najboljeg u Smart City kategoriji. Grad Dubrovnik dobitnik je i četiri međunarodne turističke nagrade: „Meeting Star“ u kategoriji srednjih destinacija za održavanje kongresa, „Best Leisure Destination for Groups2, „Europe’s Leading Cruise Destination 2023“ i „Europe’s Leading Seaside Metropolitan Destination“.

 

Čak 18 direktnih linija s Dubrovnikom od iduće godine uvodi Ryanair

Zračni prijevoznik Ryanair u dubrovačkoj Zračnoj luci Ruđer Bošković otvara svoju bazu, a od iduće godine Dubrovnik će direktno biti povezan s 18 destinacija. U sezoni 2024./2025. postojeće linije prema Beču i Dublinu bit će aktivne i tijekom zime dva puta tjedno, kao i nova direktna linija za London. Uz ove, Ryanair će Dubrovnik od travnja povezivati s Berlinom, Krakowom, Milanom, Parizom, Poznanom, Rimom, Stockholmom, Helsinkijem, Memmingenom, Wroclawom, Oslom, Düsseldorfom, Brusselsom, Baden-Badenom i Manchesterom.

”Promocija Dubrovnik s ovolikim brojem novih linija odjednom iznimka je i za poslovanje Ryanaira, što svjedoči o tome koliko im je to važno, a cjelogodišnje linije su nešto što nas izuzetno veseli i zahvaljujemo svima koji su bili uključeni u ovaj proces, to za Dubrovnik puno znači. Hotelijeri i ugostitelji sada mogu na vrijeme pripremiti svoju ponudu za iduću zimu. Sve ovo dodatan je poticaj i za naš rad jer time ostvarujemo naš cilj održivosti i cjelogodišnjeg turizma”, kazala je u ovoj prigodi zamjenica dubrovačkog gradonačelnika Jelka Tepšić.

Novosti za Dubrovnik predstavljene su na konferenciji za novinare. Direktor Zračne luke Viktor Šober, istaknuo je važnost postignutog dogovora za cjelokupno dubrovačko gospodarstvo.

“Naš glavni cilj je bila zima i to smo osigurali s tri cjelogodišnje linije – Beč, London i Dublin. Što se tiče Zračne luke mi smo napravili taj prvi iskorak, a sada je na turističkom i uslužnom sektoru da na temelju ovih dogovora pripreme ponudu kako bi grad bio življi i tijekom zime. Ovim dogovorom Dubrovnik zaista radi jedan dodatni iskorak u turističkom segmentu i profilira se kao ‘city break’ destinacija”, kazao je Šober.

Već u prvih 12 mjeseci ovaj niskobudžetni avioprijevoznik očekuje 600 tisuća putnika na ovim letovima, ali i otvaranje 500 pozicija za zapošljavanje među kojima je i 60 visoko plaćenih pilota i kabinskog osoblja.

”Kao najveći brzorastući avioprijevoznik u Europi i Hrvatskoj, Ryanair je zadovoljan najaviti kako Dubrovnik postaje naša ljetna 24-satna baza. Omogućit ćemo najniže cijene i najbolji izbor kako za Hrvate tako i za turiste u sezoni 2024.“, naglasio je komercijalni direktor Ryanaira Jason McGuinness.

Ryanair će u ljetnoj sezoni u Dubrovnik letjeti s dva Boeinga, kapaciteta većeg od uobičajenog, čije su emisije buke za 40 posto manje te troše 16 posto manje goriva, što je u skladu sa smjerom održivosti kojeg Dubrovnik zagovara u razvoju turizma.

 

Gradonačelnik uputio čestitku Marinu Gozzeu, dobitniku Nagrade hrvatskog glumišta za najbolju kazališnu scenografiju u drami „Tiha noć“

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković uputio je čestitku scenografu Marinu Gozzeu povodom osvajanja Nagrade hrvatskog glumišta za scenografiju u predstavi “Tiha noć”.

Poštovani gosparu Gozze,

upućujem Vam iskrene čestitke povodom osvajanja Nagrade hrvatskog glumišta za najbolju kazališnu scenografiju u drami „Tiha noć“.

Vaša impresivna pet desetljeća duga karijera otkriva pozamašan broj kazališnih scenografija i velikih priznanja, a da su Vaša predanost i umjetnički žar itekako još prisutni potvrđujete svakim novim kreativnim projektom.

Iznimno mi je drago što će nagrađena predstava „Tiha noć“ gostovati u Kazalištu Marina Držića u sklopu Dubrovačkog zimskog festivala, a vjerujem da će i Vama puno značiti predstaviti je svojim sugrađanima, u Vašem kazalištu, u kući u kojoj ste kao scenograf bili dugogodišnji član umjetničkog ansambla, a u dva mandata i ravnatelj.

Želim Vam od srca još zanimljivih projekata u kojima ćete nam sigurno iznova pokazati svu svoju kreativnost.

S poštovanjem

Gradonačelnik

Mato Franković

 

U Centru za mlade otvorena izložba radova “Rukama složeno”

Druga radionica cjelogodišnje manifestacije Forum mladih Grada Dubrovnika pod nazivom “Rukama složeno” svoju je završnicu imala 29. studenog u Centru za mlade, gdje su izloženi svi radovi učenika dubrovačkih osnovnih i srednjih škola, nastalih tijekom studenog pod vodstvom njihovih mentora.

Mladi su kreativci iskazali iznimno umijeće u raznim vidovima i tehnikama, od slikarstva i modeliranja, preko izrade predmeta od lego kockica i keramike do kreiranja upotrebnih predmeta i haljina.

Izložbu su znalački priredile Nikolina Japunčić i Giovanna Kličan iz Art Studija Kantunić, a izložbu je otvorio pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo Dživo Brčić, zahvalivši učenicima i mentorima na trudu i postignućima te izrazivši zadovoljstvo stalnim napretkom Foruma mladih, kako u kvantitativnim tako i u kvalitativnom smislu.

 

Vodovod započeo rekonstrukciju cjevovoda na gruškoj obali

Vodovod Dubrovnik započeo je radove na rekonstrukciji 220 metara vodoopskrbnog cjevovoda na Obali Stjepana Radića, od zgrade Luke Dubrovnik do place u Gružu. Riječ je o zamjeni dotrajalog PVC cjevovoda cijevima od nodularnog lijeva, a u sklopu ovih radova već je provedena rekonstrukcija tamošnjeg zasunskog okna ispred hotela Petka.

Radovi na gruškoj obali, vrijedni 55 tisuća eura koje Vodovod financira vlastitim sredstvima, trebali bi biti dovršeni do kraja ove godine.

Prekopavanje ceste u jednoj fazi radova izvest će se tako da se ometanje prometa svede na najmanju moguću razinu te da ne dođe do zatvaranja prometa, dok se u drugoj fazi, na potezu od gruškog mula do place, radovi izvode izvan prometnice.

Gruž nije jedina lokacija na kojoj se ovih dana izvode radovi jer je u tijeku izgradnja i rekonstrukcija vodoopskrbnog cjevovoda u povijesnoj jezgri gdje se u Ulici Garište radi na spajanju budućeg Centra kompetentnosti Dubrovnik, a s početkom nove godine kreće rekonstrukcija i izgradnja novih dijelova mjesne mreže Šumeta te izgradnja tamošnje hidrantske mreže.

 

Završetkom kupališne sezone uklonjena dizala za osobe s invaliditetom s dubrovačkih plaža

Završetkom kupališne sezone uklonjena su dizala za osobe s invaliditetom s dubrovačkih plaža. Na traženje naših sugrađana, produljen je rad dizala dok god su vremenske prilike to dozvoljavale.

U suradnji s ugovornim partnerom Grada Dubrovnika za postavljenje i održavanje dizala, INKO Centrom iz Zadra, dizala će se pohraniti, servisirati i čuvati do početka sljedeće kupališne sezone.

Grad Dubrovnik u svom proračunu osigurava potrebna sredstva za postavljanje, održavanje i možebitne popravke dizala za osobe s invaliditetom na pet dubrovačkih plaža: Mandrač u Soltudu, Copacabana, Zaton Veliki, plaža kod vatrogasnog doma u Zatonu, plaža u Donjem Čelu na Koločepu te plaža u Suđurđu na Šipanu. Za ovu je namjenu u gradskom proračunu za 2023. utošeno 7.608 eura.

Kako bi funkcioniranje dizala za osobe s invaliditetom teklo bez zastoja, gradonačelnik Grada Dubrovnika imenovao je Koordinacijsko tijelo čija je zadaća svakodnevno skrbiti i međusobno se izvješćivati o potrebnim radnjama oko organizacije rada i otklanjanju možebitnih kvarova na dizalima.

 

Bogati program za sve generacije i sjajna atmosfera obilježili Dane kreativnih i kulturnih industrija

U organizaciji Dubrovačke razvojne agencije DURA-e te pod pokroviteljstvom Grada Dubrovnika i Ministarstva kulture i medija RH u Dubrovniku su se od 21. do 25. održali jubilarni 10. Dani kreativnih i kulturnih industrija (DKKI). U okviru šestodnevne manifestacije, brojni građani imali su priliku sudjelovati na 26 zanimljivih događanja otvorenih za javnost, a koja su se održala na čak 14 gradaskih lokacija.

Središnja tema desetog izdanja DKKI-a bila je umjetna inteligencija i njezina primjena u kreativnim i kulturnim industrijama. Na ovu je temu na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku, profesor Josip Mijić održao zanimljivo predavanje pod nazivom „Digitalna revolucija u likovnoj umjetnosti“,  predavanje o utjecaju umjetne inteligencije na budućnost umjetnosti. Centralni događaj manifestacije bila je panel rasprava „Umjetna inteligencija u kreativnim i kulturnim industrijama“ na kojoj su okupljeni stručnjaci iznijeli stavove i razmišljanja o tome jeli umjetna inteligencija u sektoru kreativnih industrija samo alat za automatizaciju ili pak može biti i izvor inspiracije te suradnje između umjetnika i računala potičući pritom inovacije u tradicionalnim umjetničkim praksama.

Početak i kraj manifestacije obilježile su dvije izložbe. Izložba – 70 godina postojanja pogona tvornice TUP, prostora koji napušta tvorničke postavke te korak po korak postaje mjesto kreativnosti, nove estetike i umjetničkih usmjerenja. Izložba je realizirana u suradnji TUP d.d. i Muzeja crvene povijesti.

Multimedijalnom ambijentalnom instalacijom akademske umjetnice Iris Lobaš Kukavičić „Potraga za plavetnilom“ obilježila je kraj ovogodišnjih Kreativnih industrija u Palači Sponza.

U Lazaretima je priređena izložba radova studenata Arhitektonskog fakulteta o uvijek važnoj temi „Dubrovnik – planiranje naselja i preobrazba grada“. Dok su se zaboravljenih priča o dubrovačkom velikanu Marinu Držiću te svevremenosti njegovog književnog opusa prisjetile profesorice Katija Bakija i Marija Konsuo.

Kazališnu majstoriju u kojoj je glumac Dražen Šivak maestralno utjelovio više od 30 likova, monodramu Maske naši su sugrađani imali prilike vidjeti na sceni BURSA Kazališta Marina Držića. Usto, na brojnim održanim radionicama slagale su se lego kocke, izrađivao nakit, okviri za slike i bukete, klimatski kolaži, slikavanje uz gin, upoznavanje s NFT i AI alatima oslanjajući se na digitalnu kreativnost. Nezaboravan koncert pun dobre energije i pozitivne atmosfere pripremio je mladi dubrovački sastav ROCK PALACE BEND, dok je dubrovačke mališane zabavljalo kulturno društvo Aster novom lutkarskom predstavom „Princeza Cmizdrela“.

U ugodnom ambijentu Love bara, prikazana je poučna priča o ambicioznom glazbenom sastavu SFT, kratki videouradak u režiji Rele Petric o iskustvima stečenim kroz niz avantura. Kroz jutro posljednjeg dana kroz povijest Gruža sugrađane je poveo turistički vodič i povjesničar Ivan Lujo.

Kao i svih prethodnih godina, ni ove godine nije izostala popularna PechaKucha. Čak jedanaest individualaca, kroz prezentacije sastavljene od 20 sličica gdje svaka traje po 20 sekundi, pred publikom okupljenom u Love baru, predstavilo je svoja postignuća u profesionalnom životu. Voditelj večeri bio je dubrovački kazališni glumac Edi Jertec, a predstavili su se redom: Ivana Brailo Drnas, Josip Mijić, Petra Sturica, Petra Horvatović, Ines Tričković, Maro Krile, Lucijana Margaretić, Andrej Šarić, Dora Orešić, Gracija Filipović i Dario Gverović.

Dio programa jubilarnog desetog DKKI-a bili su Ivan Lujo i Ivica Kipre (kustosi izložbe CRNI STUP DRŠTVA – Dubrovački crni dijamant – 70 godina tvornice TUP), Alan Polzer i Hrvoje Radović (glazbeni duo – klavir i udaraljke), Ana Milašević (obrt BABOON), Nikolina Japunčić i Giovanna Kličan (Art studio KANTUNIĆ), Petra Horvatović (članica Uprave Cro AI), Hrvoje Zuanić (magistar dizajna vizualnih komunikacija pri Sveučilištu u Splitu), Dora Derado Giljanović, dr.sc.art hist., Mario Frančešević (CEO & osnivač SeekandHita; član Uprave HURA-e & IAB-a Croatia), Marin Njirić (obrt KOCKUS), Dražen Šivak, Dora Orešić (obrt NAKITICH), Andrej Šarić (SMART Technologies) , Iris Lobaš Kukavičić, Jelena Tamindžija Donnart (kustosica izložbe „Potraga za plavetnilom“), Kulturno društvo Aster, Udruga DEŠA, Art radionica Lazareti, članovi SFT benda, Love bar, Dubrovačka baština, Kreativna četvrt Lazareti, Dubrovačke knjižnice, Turistička zajednica Grada Dubrovnika, Državni arhiv u Dubrovniku, Umjetnička škola Luke Sorkočevića, Dječji vrtići Dubrovnik, Dom za starije i nemoćne osobe Dubrovnik, Dom za starije DOMUS CHRISTI, Društvo arhitekata Dubrovnik, Kazalište Marina Držića, Dom Marina Držića, Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Sveučilište u Dubrovnik.

Više detalja o svim događanjima na:

Facebook i Instagram „Dani kreativnih i kuturnih industrija“ 

WEB / Dubrovačka razvojna agencija DURA d.o.o. 

 

Suglasnost bivšeg gradonačelnika Antoniji Knežević je nezakonita, a vezovi su bespravno sagrađeni i iznajmljuju se bez koncesije!

Budući da se u javnosti pojavio službeni dokument kojega potpisuje bivši gradonačelnik, a odnosi se na bespravnu gradnju i nelegalno iznajmljivanje vezova na pomorskom dobru u Rijeci dubrovačkoj, dužni smo javnost upoznati s činjenicama:

Suglasnost na koju se poziva Antonija Knežević, a koju je potpisao bivši gradonačelnik i koja, iz nama nepoznatih razloga, nije pohranjena u arhivi Grada, u potpunosti je nezakonita!

Naime, zaključak na koji se poziva Knežević, a koji joj je potpisao bivši gradonačelnik, nije imao uporište ni u Zakonu o pomorskom dobru i morskim lukama ni u Godišnjem planu upravljanja pomorskim dobrom. Isto tako, sami vezovi na ovom pomorskom dobru sagrađeni su bez građevinske dozvole, a za djelatnost njihovih iznajmljivanja Antonija Knežević nije ishodila nikakvu koncesiju niti koncesijsko odobrenje.

Zaključak bivšeg gradonačelnika od 28. travnja 2016. godine donesen je, kako u njemu stoji, pozivanjem na odredbe članaka 10. i 11. Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama. Međutim, u članku 10. se definira da pomorskim dobrom upravlja Republika Hrvatska direktno ili putem jedinica regionalne i lokalne samouprave (općina, gradova i županija). Dakle, općim dobrom ne može upravljati privatna osoba niti se na nju može prenijeti ta ovlast.

Slijedom navedenog, a sukladno odredbama Zakona, kao i Godišnjeg plana upravljanja pomorskim dobrom na području Grada Dubrovnika za 2016. godinu, nije bilo uporišta za izdavanje suglasnosti navedenog sadržaja. Grad Dubrovnik će stoga poduzeti pravne mjere kako bi zaštitio svoj interes!

 

30. GODINA DJELOVANJA JUDO KLUBA DUBROVNIK Gradonačelnik: “Zajedništvo i sinergija temelj su svih vaših postignuća”

U povodu obilježavanja 30. obljetnice djelovanja Judo kluba Dubrovnik (1993. – 2023.) i sjećanja na život i djelo trenera Željka Đapića u Studentskom domu je održana prigodna svečanost u kojoj je sudjelovao i gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković, koji se okupljenima u ovoj posebnoj prilici i obratio.

Ispred Grada uputio je čestitke osnivačima lokalnog judaškog kluba, svim članovima sadašnjim i nekadašnjim, simpatizerima, podupirateljima i zaljubljenicima u judo.

“Tri desetljeća Judo kluba Dubrovnik, trideset godina predanog rada, jedan od najuspješnijih sportskih kolektiva u našem gradu koji je uvijek uspijevao okupljati mlade naraštaje i poticati ih na osobni razvoj i rast kroz bavljenje sportom. Ovaj jubilej potvrda je svima vama – upravi, trenerima, članovima, a osobito pokretačima kluba koji su ostavili svoj neizbrisiv trag u dubrovačkom i hrvatskom sportu, da se svakodnevni trud isplatio u punom smislu te riječi. Hvala vam što ste neumorno i uvijek s posebnim žarom pronosili ime našeg grada na svim natjecanjima. Judo klub Dubrovnik kroz protekle godine bilježi izvanredne uspjehe u kategoriji borilačkih sportova. Prepoznat i cijenjen u lokalnim, nacionalnim i međunarodnim okvirima, iznjedrio je sjajne generacije i pojedince u raznim kategorijama. Svi vi pokazali ste svoje vrsne kvalitete, predanost, entuzijazam i prije svega ljubav prema ovom sportu. Ono što moram posebno naglasiti jest činjenica, a vjerujem će se sa mnom svi složiti, kako Judo klub Dubrovnik krasi ponajprije zajedništvo, sinergija i dobra organiziranost. To zaista i jesu temelji bez kojih nema postignuća, zadovoljstva i uspjeha. Također, kao jedan od najtrofejnijih klubova u Dubrovniku, snažno ste doprinijeli popularizaciji judo sporta. Naše mlade generacije gaje poseban interes i želju za iskušati se u umijećima borilačkih vještina, izrastajući tako u vrijedne i disciplinirane sportaše”, istaknuo je u uvodnom dijelu svog govora gradonačelnik prisjetivši se velikog i nezamjenjivog trenera, osnivača Judo kluba Dubrovnik, Željka Đapića.

“Izbornik nacionalne judo reprezentacije, inicijator i organizator brojnih međunarodnih judo natjecanja, dobitnik nagrade za životno djelo Hrvatskog judo saveza, čovjek kojem je dvorana bila drugi dom, a mladi vječita inspiracija. Prisjećamo se danas veličine, sportaša, omiljenog trenera i nastavnika tjelesnog odgoja, stručnjaka koji je obilježio dubrovački judo i sportsku pozornicu. Iako danas ovdje ne uživamo njegovo prisustvo, zbog svih njegovih postignuća i zasluga u sportu, njegov duh je tu s nama. Hvala mu!”, zaključno je kazao gradonačelnik Franković.

Uz gradonačelnika Frankovića u ovoj su se prigodi obratili predsjednik Judo kluba Dubrovnik, Jakša Đapić i ispred obitelji Petra Đapić Caput te predsjednik Dubrovačkog saveza športova, Maro Kapović. Usuglašeni u jednom, kako životno i sportsko djelo Željka Đapića ostaje trajno upisano u prošlosti i budućnosti dubrovačkog sporta.

 

TROSTRUKI POBJEDNIK WORLD TRAVEL AWARDS 2023 Dubrovnik u Dubaiju proglašen vodećom svjetskom obalnom gradskom destinacijom

Dubrovnik je na svečanoj finalnoj ceremoniji ovogodišnjih nagrada World Travel Awards 2023, održanoj u Dubaiju proglašen Vodećom svjetskom obalnom gradskom destinacijom u 2023. (World’s Leading Seaside Metropolitan Destination 2023) čime je zaokružena niska prestižnih nagrada i priznanja koje je Grad Dubrovnik osvojio u tekućoj godini.

Ovo vrijedno priznanje ujedno je i treća nagrada koju je Dubrovnik osvojio u sklopu ovogodišnje dodjele World Travel Awards. Naime, Dubrovnik je u rujnu u gradu Batumiju u Gruziji proglašen Vodećom europskom destinacijom za krstarenja 2023. (Europe’s Leading Cruise Destination 2023), nagradom koju je prvi put osvojio 2021. godine, te Vodećom obalnom gradskom destinacijom u Europi 2023. (Europe’s Leading Seaside Metropolitan Destination 2023).

Finalna večer World Travel Awards 2023 održana je u petak navečer u čuvenom Burj Al Arabu, jednom od najluksuznijih hotela na svijetu, a Dubrovnik je nosio dvije nominacije: Vodeća svjetska destinacija za krstarenja 2023. i Vodeća svjetska obalna gradska destinacija u 2023., osvojivši nagradu za potonju. Dubrovnik je nagradu osvojio glasovima profesionalca u turizmu, medija i turističkih potrošača u oštroj konkurenciji s američkim Miamijem, portugalskim Lisabonom, južnoafričkim Capte Townom, australskim Perthom, domaćinom Dubaijem, indonezijskom Jakaratom, Šangajem i grčkom regijom Attica.

Šampion hrvatskog turizma već je ove godine ponio titulu najboljeg velikog hrvatskog grada za život, ali i najboljeg u Smart City kategoriji. Dobitnik je i četiri međunarodne turističke nagrade: „Meeting Star“ u kategoriji srednjih destinacija za održavanje kongresa, „Best Leisure Destination for Groups”, „Europe’s Leading Cruise Destination 2023“ i „Europe’s Leading Seaside Metropolitan Destination“ te je proglašen petim najsigurnijim svjetskim i najsigurnijim europskim gradom kao i jednom od deset najsretnijih svjetskih destinacija za putovanja.

Sve ove nagrade poticaj su Gradu Dubrovniku i partnerima za nastavak strateških aktivnosti koje vode daljnjem učvršćivanju pozicije globalno prepoznatog promotora odgovornog upravljanja destinacijom na putu prema trajnoj održivosti.

 

Svečano otvoreno prvo izdanje međunarodnog šahovskog turnira Open Dubrovnik Advent 2023.

U hotelu Valamar Lacroma, svečano je otvoren veliki međunarodni šahovski  turnir Open Dubrovnik Advent 2023. Na ovom sportskom događanju sudjelovao je i pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo Dživo Brčić.

Šahovski turnir, okuplja preko 150 igrača iz Hrvatske i inozemstva koji će svoju spremnost, znanje i umijeće iskazati  kroz tri dana natjecanja.

Pročelnik Brčić poželio je svima dobrodošlicu u turističku destinaciju godine – Dubrovnik, te puno uspjeha i kvalitetnih šahovskih partija.

“Otvoreni međunarodni šahovski turnir Advent 2023. sportski je događaj kakav Dubrovniku treba i kakav on zaslužuje i svakako se naslanja na brojna atraktivna događanja ove jeseni, poput prvog izdanja Dubrovnik Spartan Traila ili triatlona Earth, Sea & Fire. Naravno, u usporedbi s tim disciplinama, šah predstavlja ponešto drugačiju strana sporta. Od natjecatelja ne iziskuje fizičku spretnost i utreniranost mišića, ali zahtijeva iznimne mentalne vještine i snagu uma. Uči nas strpljenju, taktiziranju, postavljanju strategija. Šahovska igra puna je estetike, a najbolje partije šaha mogu imati odlike pravih umjetničkih dijela.  Znakovito je koliko i prigodno da je naš grad domaćin ovog međunarodnog turnira u godini u kojoj Šahovski klub Dubrovnik slavi svoj 90. rođendan.  Od tada se naime, barem službeno, bilježi povijest klupskog šaha u Dubrovniku, iako se šah na krajnjem hrvatskom jugu, prema dostupnim izvorima i arhivskim zapisima, igrao i stoljećima prije. Šahovskom klubu Dubrovnik, našim devedesetogodišnjacima,  stoga čestitam na ovoj velikoj obljetnici i želim im puno uspjeha u natjecanjima i daljnjem radu, a svima vama želim da se ugodno osjećate u našem gradu, baštiniku duge i slavne povijesti”, istaknuo je pročelnik Brčić.

Uvodnu riječ održao je i predsjednik Šahovskog kluba Dubrovnik, Vlaho Zlošilo, iskazavši zadovoljstvo organiziranim turnirom i interesom šahista.

 

Raznovrsni i razigrani početak “Šarene zime u Uvali”

“Šarena zima u Uvali” Dubrovačkog zimskog festivala započela je 2. prosinca raznovrsnim programom na šetnici u Uvali Lapad na radost brojnih dubrovačkih mališana i njihovih roditelja.

Aero klub Nimbus organizirao je dvije radionice. Prvo su djeca izrađivala modele aviona na lastiku, koje su na završetku radionice dobili kao poklon, nakon čega su izrađivali zmajeve, koje su također dobili kao poklon i puštali ih na plaži u Uvali Lapad.

Pjesmom i plesom su se iskazali najmlađi članovi Kulturno umjetničkog društva “Sveti Juraj” s Osojnika.

Bogat program prvog dana “Šarene zime u Uvali” uljepšali su članovi Kulturnog društva “Aster”, izvevši sjajnu lutkarsku predstavu “Umišljena mišica”.

Cijeli program znalački je vodila i animirala publiku Tanja Baletić.

Prometovanje Uvalom Lapad danas je otpočeo i blagdanski vlakić, koji će voziti svaki dan do završetka Festivala.

 

“Božićna bajka” na otvaranju programa “U iščekivanju Božića u Mokošici”

Priredbom pod nazivom “Božićna bajka”, koja se održala 2. prosinca u Župi Presvetog Spasitelja u Mokošici, otvoren je programa “U iščekivanju Božića u Mokošici” u okviru desetog jubilarnog Dubrovačkog zimskog festivala.

Program je započeo radionicom “Izrada božićnih ukrasa od gipsa” u organizaciji tamošnjeg župnog Caritasa, a nastavio se likovnom radionicom “Božićna bajka” Art Studija Kantunić. Mokoški mališani iskazali su veliko zanimanje za obje radionice i ostvarili zavidne rezultate.

Program “U iščekivanju Božića u Mokošici” svečano je otvoren u župnoj crkvi Presvetog Spasitelja paljenjem prve adventske svijeće, koju je blagoslovio župnik Mario Karatović. Nazočne župljane pozdravio je u ime Grada Dubrovnika zamjenik pročelnika Upravnog odjela za obrazovanje šport, socijalnu skrb i civilno društvo Miho Katičić, zahvalivši župniku i župljanima što su ugostili program Dubrovačkog zimskog festivala te izrazivši želju Grada Dubrovnika da ovaj program postane tradicionalan.

Otvaranje programa sjajnim je nastupom obilježio Zbor Župe Presvetog Spasitelja uz pratnju Mokoških kolendara u župnoj crkvi te nastup Kulturno umjetničkog društva “Sveti Juraj” s Osojnika na trgu ispred tamošnjeg župnog ureda s tradiocinalnim plesom “Linđo”.

 

Upaljena prva adventska svijeća, otvoren jubilarni 10. Dubrovački zimski festival

Gradonačelnik Mato Franković upalio je sinoć prvu adventsku svijeću – svijeću nade na adventskom vijencu ispred Kneževa dvora. Nakon paljenja svijeće uslijedilo je i paljenje blagdanske rasvjete na Stradunu čime je i službeno obilježen početak jubilarnog 10. Dubrovačkog zimskog festivala, nikada većeg, sadržajnijeg i rasprostranjenijeg.

“Čast mi je otvoriti dosad najbogatiji festival s brojnim događanjima, počevši od ovih centralnih na Stradunu, pa do Adventa na Vojnoviću, Lapadu i Mokošice… Uistinu za svakog ponešto. Nadam se da ćete uživati, kako naši sugrađani, isto tako posjetitelji našeg grada”, rekao je prilikom otvaranja gradonačelnik Franković.

Uz mališane Dječjeg zbora Dubrovnik pod vodstvom Paole Dražić Zekić i Sanje Dražić, mušku klapu FA Linđo, Gradsku glazbu Dubrovnik s mažoretkama, ceremoniji otvorenja na Stradunu pridružio se i Djed Mraz iz Laponije s pomoćnicima, veselim vilenjacima. Nakon otvorenja na najljepšoj pozornici nastupilo je Prljavo kazalište, jedan od najdugovječnijih hrvatskih rock sastava.

Jubilarni festival priređuje ovu godinu nikad bogatiji program, s više od 20 koncerata sjajnih glazbenika, uz bogati zabavni, gastronomski i dječji program. Vrhunac će biti spektakularni doček Nove godine uz nastup glazbene legende  Zdravka Čolića, a po prvi put ove godine DZF će imati  završnicu za pamćenje –  6. siječnja 2024. uz koncert Jelene Rozge.

Okosnicu Festivala čine dječji programi – Stanica sjeverni pol u Luži, Baš Baština u Lazretima, Šarena zima u Uvali s vlakićem i klizalištem, klizalište u Mokošici, Tip Top TUP Zimski praznici u TUP-a, uz brojne radionice i projekte dubrovačkih kulturnih ustanova. Dio programa ove godine je i Advent na Vojnoviću s nizom koncerata u organizaciji Studentskog centra Dubrovnik.

Više informacija o svim događanjima dostupno je na internetskoj stranici i društvenim mrežama Dubrovačkog zimskog festivala, službenoj Android te IOS aplikaciji i na Kalendaru događanja Grada Dubrovnika.

 

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *