TRPEZA BADNJEG DANA NEKAD I DANAS

414

Badnjak je, priprema za najljepši blagdan u godini. U kršćanskom svijetu, rođenje Isusovo slavi se još od 4.stoljeća, a slavljenje božićnih blagdana spominje se u Statutu Dubrovačke Republike od 1272.godine. Na Badnjak se u katedrali održavala misa za vlastelu.

Na Badnjak se kolendavalo od kuće do kuće, uz pjesmu častilo se suhim smokvama, domaćim priklama, mantalama, hrostulama, narančama, rogačima, orasima, a popila bi se i koja travarica.

Dan uoči Božića domaćice su spravljale slane srđele ili popara, kuhalo se zelje ili kupus. Dubrovčani su se sladili osim posnim priklama i bruštulanim mjendulima, arancinima ili kotonjatom uz kupicu rozulina.

Danas su se običaji nešto promijenili, spravlja se bakalar, hobotnica, riblje paštete, ali je slatko ostalo vjerno tradiciji.

Komentari




Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *