TUŽNA OBLJETNICA U SUSTJEPANU

409

Dan dubrovačkih branitelja se slavi u Dubrovniku kao dan pobjede, dan kada je srpsko-crnogorska vojska shvatila kako neće dobiti rat, da naši branitelji neće odustati sve do posljednjeg. Ipak, u jednom dijelu grada branitelji ovaj dan smatraju i svojevrsnim danom žalosti. Naime, Sustjepan je izgubio četvoricu svojih branitelja u teškom granatiranju na svetog Nikolu 1991. 

Sustjepan je bio kao “mali Vukovar”, od 79 kuća koje su tada bile u Sustjepanu, 78  je direktno pogođeno. Branitelji su bili kao topovsko meso za neprijatelje koji su ih konstantno gađali. Na današnji dan prije 27 godina u Sustjepanu su poginuli Miroslav Buntić, Šaban Islamovski, Mario Zelenika i Marko Bitunjac. U veljači 1992. svoj život je položio i Đuro Gleđ.

Danas su preživjeli suborci, njihovi gosti te udruge proistekle iz Domovinskog rata i predstavnici Grada i županije položili vijence i upalili svijeće na tužnoj spomen ploči u Sustjepanu. 

Ono što se moglo čuti među braniteljima je kako se Sustjepan zaboravlja, jer su samo dva medija bila nazočna ovoj tužnoj obljetnici, kao i manji broj naših sugrađana i branitelja iako je ovo mjesto, tadašnja nulta crta obrane, izgubilo čak četvoricu ljudi.

Nakon 06.prosinca, u ovom mjestu ostali su malobrojni branitelji, koji su odbili zapovijed o povlačenju i branili Dubrovnik iako su s četnicima dijelili položaj. Zašto se Sustjepan marginalizira, kome je u interesu da se zaboravi? Očito je kako mnogim medijima nije stalo do obilježavanja ove tužne obljetnice.

Hvala vam heroji, za slobodu. Hvala vam što ste obranili Sustjepan. Za nove generacije. 

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *