U Dubrovnik stigao prvi kruzer nakon petnaest mjeseci, organiziran simboličan doček

622

U luku Dubrovnik uplovio je jutros prvi brod na kružnom putovanju MSC Orchestra. Za ovu prigodu organiziran je simboličan doček broda, prvog nakon pojave pandemije virusa Covid-19.

Izjave za medije dali su ravnatelj Lučke uprave Dubrovnik Blaž Pezo i direktor prodaje MSC-a Tonći Ivanović.

-Veseli nas dolazak MSC Orchestra u našu luku i grad. Mislim da će ovo biti dobar putokaz drugim gradovima, a i drugim kompanijama možemo na ovaj način poručiti da je njihov dolazak siguran. Imamo najave za nekih 150 ticanja, očekujemo ipak izmjene zbog ovih okolnosti. Mjere su strože od onih koje su propisane, a na nama je bilo da protokole provedemo u našoj destinaciji. Vodiči i autobuseri se testiraju prije samih izleta, a tako će biti dok se ne izmjene pravila, kazao je Pezo okupljenim novinarima.

Naglasio je kako je od prošlog dolaska kruzera prošlo 15 mjeseci.

-Zadnji brod je došao u dubrovačku luku u trećem mjesecu 2020. Nadamo se kako je najgore iza nas. MSC Orchestra će doći dvadeset puta ove sezone. Obavljamo razgovore i s drugim kompanijama, a idući brod stiže za nekoliko dana.

-Ovo je za nas izuzetno značajan događaj. Podsjeća me na poratno vrijeme, kad smo nakon rata također doveli prvi brod u Dubrovnik. Bila je to najava normalnog vremena i kontinuiranih dolazaka naših brodova, nadam se kako će i ovaj naš brod biti vjesnik postcovid vremena, dodao je Ivanović.

U Dubrovnik je stiglo oko 1200 putnika.

-Zbog protokola, naši brodovi rade smanjenim kapacitetom, što zbog kabina koje držimo na brodu prazne u slučaju da se netko zarazi, što zbog drugih razloga. Dolazit ćemo u prosjeku s 2000 putnika, možda dosegnemo i broj od 70 000 putnika. Ako dođe do pozitivnih promjena, ti će brojevi rasti. Vjerujte da putnici čekaju kao zapete puške. Potražnja je relativno velika u ovim okolnostima.

Protokol je, navodi Ivanović, vrlo rigorozan i zahvaljuje Gradu Dubrovniku i Hrvatskoj koji su ga usvojili.

-Putnici ne mogu sami sići s broda i biti izloženi zarazi. Pojačane su mjere dezinfekcije kabina i svih javnih površina na brodu, maske se nose na svim javnim površinama. Reduciran je broj kabina. Imamo testiranje pri ulasku na brod, u sredini krstarenja, svi autobuseri i vozači moraju biti testirani, sva vozila dezinficirana. Putnici se zbilja nalaze u jednom zdravstvenom balonu u kojemu je minimalan rizik od moguće infekcije.

Jedna grupa putnika otišla je na kupanje na Sveti Jakov, a ostaju danas u Dubrovniku do popodneva.

 

 

 

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *