U katedrali postavljene nove korske klupe, njihov blagoslov na Kandeloru

406

U svetište katedrale Gospe Velike krajem siječnja montirane su nove korske klupe (kanonički kor). To je posljednji dio projekta povratka staroga glavnoga oltara koji je blagoslovljen u studenome 2016. godine.

Ipak, odlukom stručnjaka uključenih u osmišljavanje projekta odlučeno je da se na svoje izvorno mjesto ne vrati sačuvani dio staroga kora koji se danas nalazi u župnoj crkvi u Smokvici, već da se pristupi izradi novih klupa. Njihov projekt izradio je arhitekt Boris Vučić-Šneperger (tvrtka Tablinum d.o.o. iz Zagreba) koji je bio i autor projekta obnove staroga glavnoga oltara. Korske klupe izrađene su od orahovine, glavni je majstor bio stolar Ivan Belina iz Zagreba, dok je montažu pod njegovim nadzorom obavila tvrtka Stolar d.o.o. iz Zagreba. Izrada projekta i montiranje klupa obavljeni su u suradnji i uz nadzor nadležnoga Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture, a Ministarsvo kulture  najvećim je dijelom i financiralo trošak njihove izrade. Nove su klupe oblikovane u suvremenome stilu, ali su nadahnute ranijim korom, kao i povijesnom drvenom katedrom, pa su tako primjer spoja tradicije i suvremenosti. Klupe su postavljene uz glavni oltar, na južni i na sjeverni zid svetišta te na svakoj strani imaju po šest sjedišta. Svojim konturama ugledaju se u linije katedre i ranijih korskih klupa, ali na jednostavniji način i bez naglašenijih stilskih oznaka čime odgovaraju duhu i potrebama modernoga vremena.

Podsjetimo, ovo je u tri stoljeća treći kanonički kor u dubrovačkoj katedrali. Prvi je kanonički kor (korske klupe) postavljen u katedralu neposredno nakon njezina dovršetka 1713. godine i o ovome baroknome koru nemamo nikakvih podataka. Njega je 1867. godine zamijenio novi kor koji je prema ranijem projektu inženjera Francesca Boriania izradio drvorezbar Daniel Szabo iz Mađarske. Bio je od orahovine i pružao se sa sve tri strane glavnoga oltara te imao veći broj sjedišta. Taj je kor uklonjen 1983. godine radi arheoloških radova koji su se provodili prilikom obnove katedrale od snažnoga potresa iz 1979. godine te je prenešen i montiran u župnu crkvu u Smokvici, gdje se i danas nalazi. 

Blagoslov novih korskih klupa bit će na svečanoj večernjoj (molitvi) na Kandeloru, 2. veljače, piše dubrovačka biskupija.
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *