U NEDJELJU POSJETITE KUĆU BUKOVAC! Otvara se fantastična izložba ‘Karneval u Cavtatu’

423

U nedjelju, 4. veljače 2018. u 19 sati u Kući Bukovac u Cavtatu otvara se izložba KARNEVAL U CAVTATU.

Polazište izložbe je Bukovčeva slika Karneval u Epidaur nastala 1901. godine kao poklon novoosnovanom društvu Epidaurus, kojemu je Vlaho Bukovac bio jedan od utemeljitelja, te poruka Cavtaćanima i njihovoj djeci na nadilaženje međusobnih razmirica i suživot u slozi i ljubavi. Karneval u Epidauru, izložen u Bogišićevoj zbirci HAZU u Cavtatu, prva je poznata slika na kojoj su zabilježene cavtatske karnevalske svečanosti.  U zbirci Kuće Bukovac čuvaju se skice, portreti u olovci, nekih od likova koje nalazimo na slici, i bit će predstavljeni ovom izložbom.

Također, na izložbi će biti prikazane fotografije Cavtaćana dvadesetog stoljeća, od 40-ih do 70-ih godina, koje bilježe dugu karnevalsku povijest kao i stari karnevalski kostimi.

O pokladnim danima sačuvane su brojne priče koje žive i danas te su zabilježene, i putem muzejske aplikacije posjetitelji će, birajući njima zanimljive teme, imati priliku čuti izvorne kazivače.

Na otvorenju izložbe bit će predstavljeni karnevalski kostimi koje su izradili polaznici dječje likovne radionice u Kući Bukovac pod voditeljstvom Petre Kralj Fox, a cavtatska limena glazba odsvirat će prigodne karnevalske brojeve, oživljavajući i na taj način sliku Karneval u Epidauru i cavtatske pokladne običaje. 

Audio i foto materijale sakupila je Petra Kralj Fox, Lucija Vuković i Helena Puhara obradile su dio koji se odnosi na djelo Vlaha Bukovca i pripremu materijala, a Anita Arbulić pripremila je materijale za tisak.

Autori likovnog postava su Petra Kralj Fox, Lucija Vuković i Helena Puhara.

Izložba ostaje otvorena do 15. travnja 2018.
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *