U Pločama obilježen završetak projekta HERCULTOUR i predstavljanje Zavičajne zbirke Grada Ploča

104

U Domu kulture u Pločama u četvrtak je održan prigodni program obilježavanja završetka HERCULTOUR projekta te ujedno i predstavljanje Zavičajne zbirke Grada Ploča. Ovoj svečanosti su nazočili zamjenica župana Žaklina Marević, v.d. pročelnice UO za društvene djelatnosti Jelena Dadić, zamjenik gradonačelnika Ploča Zoran Majstorović, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Ploče Marija Grgurinović Bebić, pročelnik za gospodarstvo i turizam Zadarske županije Lovro Jurišić kao nositelja projekta te brojni drugi.

U sklopu realizacije projekta HERA završenog 2016. godine u Dubrovačko-neretvanskoj županiji napravljena je rekonstrukcija i obnova dijela zgrade Doma kulture u Pločama gdje je otvoren Centar za selektivne oblike turizma Dubrovačko-neretvanske županije. Projekt HERCULTOUR je kapitalizacija IPA Adriatic HERA projekta kroz čiju implementaciju je nabavljena i postavljena multimedijalna oprema u Domu kulture te je obnovljen dio prostora Doma kulture koji će služiti kao izložbeni prostor Zavičajne zbirke Grada Ploče. Projekt HERCULTOUR financira se u sklopu INTERREG Programa prekogranične suradnje Italija-Hrvatska 2014.-2020. te traje od 1. siječnja 2018. do 30. rujna 2019.

Zamjenica župana Žaklina Marević ovom je prilikom istaknula kako je riječ o nečemu zaista posebnom u čemu će uživati svi Pločani te dodala kako su ulaganja u Ploče od strane Dubrovačko-neretvanske županije značajna i kroz brojne druge projekte.
”Uskoro očekujemo 10 milijuna kuna vrijedan Poduzetnički inkubator u Pločama u kojem će poduzetnici dobiti prostor za pokretanje svojih poslova. Tu je i projekt Prirodna baština vrijedan 14 milijuna kuna, a samo u grad Ploče dolazi osam milijuna kuna. Tim projektom će se urediti staze od Rogotina do brda Trovro na kojem će zasjati jedinstvene Zračne orgulje. Tu je i višegodišnji rad na razvijanju turističke rute ”Neretva – dolina života” gdje su uređene turističe staze. To su samo neki od projekata i dokaz da smo mi u Dubrovačko-neretvanskoj županiji aktivni sudionici života građana Ploča, a to ćemo nastaviti i dalje”, rekla je Marević.

V.d. pročelnice UO za društvene djelatnosti Jelena Dadić istaknula je kako je Dubrovačko-neretvanska županija uz potporu RRA Dunea započela s ulaganjima u prostor Doma kulture još 2013. godine, kad je kao jedan od projektnih partnera u projektu HERA uložila oko tri milijuna i 300 tisuća kuna od čega su glavne projektne investicije bili građevinski radovi vrijedni oko dva milijuna kuna. 
”Obnovljeni prostor također je i opremljen multimedijalnom opremom (ozvučenje, mikrofoni, projektori) i namještajem vrijednim oko 300 tisuća kuna. Uređeni su uredski prostori, te središnji prostor odnosno prostor hola. Uz izvršena ulaganja, od jednog prostora koji je bio u dosta lošem stanju, Dom kulture je postao mjesto održavanja različitih kulturnih događanja, izložbi, manifestacija, koncerata, kino projekcija u organizacijama Pučkog otvorenog učilišta i ostalih što nam je ujedno i bio cilj. Projekt HERA završio je 2016. godine,a u 2017. godini nam se pružila prilika da kroz program INTERREG Italija – Hrvatska, zajedno s našim hrvatskim i talijanskim partnerima, nastavimo suradnju te Zadarskom županijom kao vodećim partnerom sudjelujemo u nastavku projekta HERA, odnosno projektu HERCULTOUR, što smo naravno iskoristili. Projekt je uspješno prijavljen i odobren za financiranje,a provedba je započela 1. siječnja 2018 godine. Vrijednost projekta HERCULTOUR za Dubrovačko-neretvansku županiju kao partnera u projektu iznosi približno 1.2 milijuna kuna, a otprilike polovica tih sredstva, dakle oko 600 tisuća kuna uloženo je ponovno u Dom kulture i to za sve one aktivnosti što smo željeli , ali nismo mogli financirati kroz raniji projekt. Dakle, upoznati smo bili sa vrijednom Zavičajnom zbirkom grada Ploča koja nije bila izložena u zadovoljavajućem prostoru, te smo kroz projekt odlučili financirati građevinske radova rekonstrukcije 3 prostorije na katu koje su sada spojene u jednu prostoriju koja služi kao izložbeni prostor Zavičajne zbirke Grada Ploče. Također nabavljena je i oprema za izložbeni postav Zavičajne zbirke Grada Ploča, a uz to, nabavljena je multimedijalna oprema, odnosno kazališna rasvjeta za ovu pozornicu vrijedna oko 230 tisuća kuna”, rekla je Dadić.

”Uz navedene aktivnosti kao i kroz projekt HERU u okviru kojega smo snimili i promovirali turistički video ”Neretva – dolina života”, tako i kroz projekt HERCULTOUR nastavili smo sa snažnom promocijom kulturno turističke rute ”Neretva – dolina života” koja je osmišljena u suradnji s našom RRA Dunea, a koja obuhvaća preko 55 članova. U sklopu Dana otvorenih vrata EU projekata Dubrovačko-neretvanske županije koji su održani polovicom svibnja u Metkoviću i Dubrovniku predstavljeno je treće izdanje turističke brošure ”Neretva – dolina života” koje je podijeljeno svim članovime rute, te svim turističkim zajednicama u županiji. Uz to u okviru projekta HERCULTOUR financirano je snimanje polusatne emisije ”Coolturist” koja je u potpunosti bila posvećena turističkoj ponudi doline Neretve. Emisija je bila emitirana prošlo ljeto na Novi TV te Domi TV, a može se pogledati i sad na stranicama Nove TV”, rekla je Dadić.

Zamjenik gradonačelnika Grada Ploča Zoran Majstorović istaknuo je kako je realizacijom projekta Grad Ploče dobio prostor za sve generacije.
”Sva ulaganja u kulturu su više nego pohvalna i to dodatno podiže standard svih građana Ploča”, rekao je Majstorović, a pročelnik Službe za opće poslove Grada Ploča Danijel Štula rekao je ovom prilikom kako je Zavičajna zbirka od iznimnog značaja za Grad Ploče.
”Danas napokon imamo zbirku u adekvatnim prostorima. Mlađe generacije se moraju upoznati s poviješću grada Ploča. Ovo je prvi korak jer je cilj proširiti zbirku i napraviti je još bogatijom”, rekao je Štula.

Inače, projekt HERCULTOUR vrijedan je 1.176.467,40 EUR (cca. 8.721.800 HRK) odobren je za financiranje putem „Standard +” poziva na dostavu projektnih prijedloga u sklopu INTERREG Programa prekogranične suradnje Italija-Hrvatska 2014.-2020. te je s provedbom počeo 1. siječnja 2018 godine. Cilj projekta bio je kapitalizirati postignuća projekta HERA i učvrstiti njihovu održivost kroz jačanje djelovanja Udruge HERA te ojačati upravljanje kulturno turističkim rutama i posjetiteljskim centrima koji nose oznaku HERA, na teritorijima lokalnih partnera, kroz izradu planova upravljanja, marketinških planova i provedbu dodatnih promotivnih aktivnosti. Uz partnere iz Hrvatske, Zadrasku županiju kao nositelj projekta, Primorsko-goransku županiju i Šibensko–kninsku županiju, projekt provode i partneri iz Italije: COPE (regionalna razvojna agencija) i ADSU (agencija za visoko školstvo) iz Terama te Turistička destinacija “Romagna” (regionalna agencija za razvoj destinacije) iz Riminija.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *