U Ranjini održan radni sastanak o projektu Regionalnog centra kompetentnosti za turizam i ugostiteljstvo

227

Župan Nikola Dobroslavić sa zamjenicom Žaklinom Marević, v.d. pročelnicom UO za društvene djelatnosti Jelenom Dadić, ravnateljicom RRA DUNEA-e Melanijom Milić te drugim suradnicima održao je danas radni sastanak s državnim tajnikom za turizam Franom Matušićem i njegovim suradnicima na temu projekta dubrovačkog Centra kompetencije za turizam i ugostiteljstvo.
Na sastanku su među ostalim nazočili i ravnatelj Turističke i ugostiteljske škole (koja je imenovana jednim od šest Centara kompetentnosti za turizam i ugostiteljstvo u Hrvatskoj) Antun Perušina, predsjednik Strukovne grupe ugostitelja pri Županijskoj gospodarskoj komori Ante Vlašić, predsjednica HGK – ŽK Dubrovnik Terezina Orlić i drugi.

Župan Dobroslavić na sastanku je istaknuo kako je riječ o jednom od najvećih projekata oko kojeg nema prijepora, a istaknuo je kako će Dubrovačko-neretvanska županija kao osnivač TUŠ-a učiniti sve što je u njezinoj moći u realizaciji projekta.
Gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković istaknuo je kako je Grad Dubrovnik Vilu Čingriju vrijednu 17 milijuna kuna namjenio upravo projektu Centar kompetencije.
Na sastanku je istaknuto kako je za Centar kompetencije iz ERDF i ESF fonda Europske unije dostupno oko 75 milijuna kuna te kako će se njima riješiti goreći problem nedostatka kvalitetne radne snage na tržištu.
Centri kompetencije će kroz razdoblje od pet godina morati dokazati svoju održivost kako bi financiranje iz fondova Unije bilo nastavljeno, a u suprotnome se vraćaju u status koji su prije imali.
Državni tajnik za turizam Frano Matušić istaknuo je kako je za ovakav projekt neophodno međunarodno udruživanje te kako je već ugovorena suradnja s Baskijskim kulinarskim centrom u Španjolskoj gdje će se vršiti dodatna edukacija nastavničkih kadrova i drugih uključenih u Centar.
Također, istaknuto je kako za rad u CEKOM-u neće biti nužan uvjet pedagoška kvalifikacija kao što je sada slučaj u školama, no zato će tamo moći raditi stručnjaci izvan sustava škola koji imaju jedinstvena radna iskustva i naobrazbu.
Imenovanje Turističke i ugostiteljske škole jednim od 25 regionalnih centara kompetentnosti u Hrvatskoj svojevrsna je ulaznica u dva EU fonda i to onih za opremanje, osuvremenjivanje i razvoj regionalnih centara. U Županiji su predviđena ulaganja na tri lokacije i to u prostoru postojeće zgrade Turističke i ugostiteljske škole, u prostor u vlasništvu TUŠ unutar gradskih zidina (Garište), te u prostor Vile Čingrija, a na sastanku su dogovorene smjernice djelovanja kako bi se povuklo maksimalan mogući iznos sredstava.
Misija Regionalnog centra kompetentnosti je biti mjesto izvrsnosti i unapređenja kvalitete strukovnog obrazovanja za turizam i ugostiteljstvo i osiguravanja fleksibilnog cjeloživotnog obrazovanja kroz istraživanje i razvoj suvremenih kurikuluma i inovativnih modela učenja, osposobljavanje nastavnika, predavača i mentora te poticanje partnerstva s poslodavcima, javnim sektorom, socijalnim partnerima kao i visokokvalitetna infrastruktura, a sve s ciljom kako bi se odgovorilo na potrebe tržišta za educiranom, osposobljenom i specijaliziranom radnom snagom.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *