U SKLOPU DLJI: Predstavljanje „Redateljskih bilješki“ Ivice Kunčevića

363

U sklopu popratnog programa 68. Dubrovačkih ljetnih igara, knjiga Ivice Kunčevića Redateljske bilješke bit će predstavljena u četvrtak, 10. kolovoza s početkom u 21 sat u atriju palače Sponza. Knjigu će, uz autora, predstaviti Davor Mojaš i Željka Turčinović, a sudjeluju i glumci Mirej Stanić i Hrvoje Sebastijan.

Ivica Kunčević navodi kako je povod pisanja knjige bila hrpa odbačenih bilježnica s nesređenim bilješkama iz prvih iščitavanja tekstova tijekom njegovog redateljskog rada. Kunčević objašnjava kako je u tim prvim bilješkama „nekad analizom, nekad nepovezanim impresionističkim opaskama, asocijacijom, pokušajem malog eseja, portretom dramske osobe, nekad i pisca, često zamišljanjem živog prizora, kojemu se naknadno traži racionalno ishodište, opisom kostima, još češće skicama prostora“ pokušavao pronaći kazališni ulaz u tkivo drame. Autor nosi snažnu vezu s Dubrovnikom i osobito s Igrama, na kojima je najprije bio asistent redatelja, potom redatelj, a zatim i ravnatelj dramskog programa. Uz brojna uprizorenja klasičnih djela svjetske književnosti te suvremenih hrvatskih pisaca, ustrajno je radio na scenskom promaknuću djela iz dubrovačkog dijela hrvatske književne baštine poput Dunda Maroja, Tirene, Gundulićeve Dubravke, Zlatarićeve Elektre, Vojnovićevih Ekvinocijo, Dubrovačka trilogija itd.

Matko Botić u pogovoru knjige ističe kako su Redateljske bilješke „vrijedan kovčeg ideja za nekog budućeg istraživača klasičnih dramskih tekstova, ali njihov značaj ne iscrpljuje se samo u toj primarnoj, praktičnoj namjeni redateljskih skripti. Kunčevićeva knjiga iznad svega vrijedan je dokument vremena, u kojem se vrlo iskreno i bez fige u džepu govori o kazalištu s kraja dvadesetog stoljeća, njegovim običajima i nepisanim pravilima, boljkama i raspuklinama u novo“, zaključuje Botić. Knjiga je objavljena u izdanju Hrvatskog centra ITI, a festivalskoj publici bit će dostupna za kupnju u Sponzi na večer promocije.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *