Ublažavanje štete od prošle zime: Neretvanskim poljoprivrednicima 11 milijuna kuna

335

Vlada RH pomoći će novčano ublažiti štete od polarne zime koja je prošlogodišnjeg siječnja pogodila dolinu Neretve. Tako je usvojen prijedlog Odluke o dodijeli sredstava žurne pomoći za ublažavanje posljedica elementarnih nepogoda nastalih u 2017. godini.

Ministarstvo poljoprivrede utvrdilo je iznos od 69 milijuna kuna procijenjenih šteta na državnoj razini. Prema utvrđenim kriterijima novac će dobiti oštećeni poljoprivrednici koji su pretrpjeli štetu od 50 do 100 posto na poljoprivrednim kulturama, primjerice ako su im se nasadi potpuno osušili ili su pretrpjeli takva oštećenja da na njima dugo neće biti plodova.

Minimalan iznos koji će jedan poljoprivrednik dobiti je tisuću kuna, a maksimalan 350 tisuća, ovisno koliko su imali štete, piše slobodna dalmacija.
Poljoprivrednici doline Neretve, koji su pretrpjeli štete od polarnih hladnoća tako bi uskoro mogli dobiti gotovo 11 milijuna kuna novčane pomoći iz državnog proračuna.

Poljoprivrednici na području gradova Metković dobit će 379.615 kuna, Opuzena 7.186.566 kuna i Ploča 611.756 kuna te općina Slivno 2.350.076 kuna i Kule Norinske 523.471 kuna.

Budući da je riječ o namjenskim sredstvima, koje se ne mogu koristiti za druge svrhe, odlukom je propisano da Ministarstvo financija doznačuje sredstva jedinici lokalne samouprave, gradovima i općinama koje će ih odmah isplaćivati oštećenim poljoprivrednicima.

 
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *