Udruga Dva skalina obilježila 20 godina svog rada

826

Udruga Dva skalina sinoć je u Studentskom domu u društvu prijatelja i korisnika obilježila 20 godina svoga postojanja. Ova udruga osnovana je 2002. godine na inicijativu roditelja djece s cerebralnom paralizom, a njena je svrha okupljanje i organiziranje roditelja i drugih osoba koje mogu i žele pridonijeti podizanju kvalitete života djece s teškoćama u razvoju i njihovih obitelji.

Udruga Dva skalina je krenula s entuzijazmom roditelja da pomognu svojoj djeci s cerebralnom paralizom i uspjeli su osnovati dnevni boravak za djecu s najtežim stupnjem oštećenja. Tu je prvenstveno bila fizikalna terapija i medicinska njega, a nakon par godina smo uspjeli dovest i obrazovanje u našu udrugu jer naša djeca ne mogu pohađati školu. Razlika između onda i sada je ta što smo kao što svi znate, 2018. dobili nove prostore u kojima smo opremili kabinet za snoezelen sobu, senzornu sobu kao i kabinet za logopeda, socijalnog pedagoga i defektologa. Tako da sada pružamo i te terapije, i našoj djeci, ali i drugoj djeci iz spektra autizma, djeci sa Down sindromom, i drugoj djeci s poteškoćama u razvoju kojima je potrebno. Nažalost, nedostatak je kadra u našem gradu pa je i velika lista čekanja, a za sada pružamo terapije za nekih 65 korisnika. “, kazala je predsjednica udruge Antonija Kovačić.

Udruga je nastala zahvaljujući entuzijazmu i želji nekolicine roditelja djece oboljele od cerebralne paralize da svojoj djeci osiguraju sve ono što im je potrebno, a što u to vrijeme kroz institucije, kako zbog svog stanja tako i opće svijesti ljudi o osobama s teškoćama i invaliditetom, nisu možda mogli ostvariti, ali nismo znali kako.  Svoja razmišljanja i htijenja smo podijelili s profesorom Josipom Lopižićem na sastancima psihološke podrške koje je dr. Betica Radić, tadašnja ravnateljica Opće bolnice Dubrovnik, inicirala. I prof. Lopižić nam je tad u jednom momentu rekao da ako želimo to sve ostvariti da moramo osnovati udrugu. Ideja o osnivanju udruge u nama je izazvala određeni strah jer smo bili svjesni da voditi jednu udrugu nije jednostavan posao i da je to velika obaveza za koju nismo znali jesmo li spremni i hoćemo li je moći iznijeti onako kako treba uz svu pažnju, brigu i skrb koju smo tada morali pružiti svojoj djeci. Uspjeli smo pobijediti sve te strahove i odlučili krenuti – rekla je tajnica udruge Anita Šetka.

Uzvanicima se kratko obratila i prva predsjednica udruge Stane Grgurević:
Drago mi je da ste i dalje s nama i da nas podržavate u ovolikom broju. Davno je bila ta 2002. kad smo krenuli skupa mi roditelji, uz podršku svih vas, koji ste prepoznali naš rad uspjeli smo prijeći ne samo  dva skalina koja smo na početku zacrtali, nego smo ih u ovih 20 godina napravili već 20, skupa s vama. Sretni smo jer udruga više nije udruga, ona je i institucija. 

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *