Udruga Hrvatski domobran Dubrovnik organizira “Elafitsko hodočašće “

463

Priopćenje koje u ime udruge Hrvatski domobran potpisuje predsjednik Željko Kulišić, prenosimo u cijelosti:

“Elafiti su otočki arhipelag koji se zapadno od dubrovačkih zidina isprepliću u predivnu bisernu nisku. Biserje započinje Daksom a završava Jakljanom, između kojih se nižu Kalamota, Lopud, Šipan. Pa ipak, sklad netaknute ljepote jadranskog okružja i prirode remete dva nenaseljena otoka, koja su od Drugog svjetskog ratu postala dva zabranjena otoka. Dva mrtva otoka, koja su tek nakon osamostaljenja RH dobila Spomen obilježja i opominju znatiželjnike i namjernike na svu surovost ne tako davne hrvatske prošlosti.

Jakljan i Daksa! Daksa na početku a Jakljan na kraju ogrlice, krvavi su otoci, koji taje Istinu o vremenima totalitarnog jugokomunističkog režima”.

Već tradicionalno, osmu godinu zaredom, Udruga Hrvatski domobran Dubrovnik organizira “Elafitsko hodočašće “, obilježavajući tako Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima s posebnim naglaskom na komunistički, jedan od najkrvavijih režima 20-tog stoljeća.

U ponedjeljak 23. kolovoza otočka stratišta i Slano pohodit će predstavnici Grada i Županije, župan i gradonačelnik sa suradnicima te članovi organizatora hodočašća Hrvatski domobran Dubrovnik. Tada ćemo se prisjetiti 272-je ekshumiranih žrtava komunističkog zločina počinjenog za vrijeme i nakon Drugog svjetskog rata na užem dubrovačkom području.

Inače, Elafitsko hodočašće je jedinstveni pothvat u svjetskim razmjerima, kako po načinu komemoriranja, jer brodočasti se morem, ali još više je to podsjetnik na način izvršenja zločina. Naime, pronađeni ostatci ekshumiranih bili su bez odjeće, svezanih ruku, a svi su likvidirani metkom u potiljak.

Istim povodom u subotu 21. kolovoza u mjestu Šiljegi pored Metkovića  obavit će se  komemoracija za jedanaest članova obitelji Šiljeg, umorenih za vrijeme i nakon II svjetskog rata. Posebnost zločina jest što su svih jedanaest mladića iz zaseoka Šiljegi, svi su istog roda i prezimena, ubijani u razdoblju 1944-1946., u životnoj dobi od 17 do 27 godina. Svi do jednoga, žrtve totalitarnog režima-komunizma.

Važna napomena:

Zbog složene epidemiološke situacije, striktno ćemo se pridržavati naputka Stožera CZ,

  1. na brodu će biti upola manje hodočasnika od kapaciteta broda, dakle samo 25 ljudi.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *