Uhićeni osječki suci koje je optužio Mamić

159

Počela su jutros uhićenja osječkih sudaca koje je Zdravko Mamić u ožujku prozvao za kriminal, među ostalim, primanje mita kako bi ga oslobodili u sudskom postupku za izvlačenje novca iz Dinama, donosi 24sata.hr

USKOK je još ranije potvrdio da istražuje osječke suce, a nedavno je iskaz u BiH dao i sam Zdravko Mamić.

Podsjetimo, braća Zoran i Zdravko Mamić trenutno se nalaze u BiH, čije državljanstvo imaju, a Hrvatska ih je osudila zbog izvlačenja 116 milijuna kuna iz Dinama.

Ljubo Pavasović Visković potvrdio je za 24sata da je uhićen njegov klijent Darko Krušlin.

– Istina je, uhićen je rano jutros. U tijeku je pretres stana, a vjerojatno ce ga tijekom dana dovesti u Zagreb – kaže nam odvjetnik. Ne može potvrditi uhićenja ostale prozvane dvojice, ali kaže kako je čuo da je privedeno više ljudi.

Odvjetnik Anto Nobilo je rekao da, ako su počela uhićenja, znači da DORH i sudac istrage smatraju da postoji osnovana sumnja.

“To je već puno. Što znači za sam postupak, prerano je reći. Postupak je kontaminiran na neki način, ali završio je osuđujućom presudom. Hoće li se moći dovesti u vezi korupcija sudaca s donošenjem odluke, tek treba vidjeti. Mamić, ako je dao novac, dao ga je da mu pogoduju, da ga oslobode.”, rekao je za N1.

Istaknuo je ovo velika vijest za Hrvatsku i hrvatsko pravosuđe. “Ovo je bomba.”

Kaže da mu je manje vjerojatno da postoji opasnost od bijega, s obzirom na to da su suci već suspendirani.

“To su ljudi koji su prijatelji sa svima koji vode postupak. Bilo bi neprimjereno da su na slobodi. Značajno je već i to što su bili dovedeni pred stegovno vijeće, a činjenica da su uhićeni, došli su do donjeg praga . Radi se o sucima koji su očigledno primili novac od Mamića. Ako će biti pritvoreni, radi se o ozbiljnoj stvari. Tužioci se u ovakvim slučajevima ne bi smjeli zaletjeti – kad idete na visoko rangirane suce, ne smijete promašiti”, prokomentirao je Nobilo za N1.

Odvjetnik Darka Krušlina Ljubo Pavasović Visković ispričao je za N1 što se jutros događalo.

Točno je da je jutros oko 6 sati došla policija na njegova vrata, vrši se pretraga stana i on bi tijekom dana trebao biti prebačen u Zagreb na ispitivanje, rekao je Pavasović za N1.

Činjenica jest da je gospodin Mamić iznosio čitav niz optužbi na račun sudaca, vršene su provjere, ali nije bilo za očekivati da USKOK ili Državno odvjetništvo neće iskoristiti priliku da to procesuira i mislim da nije za isključiti mogućnost da nisu htjeli propustiti priliku da dovedu gospodina Mamića u Hrvatsku, rekao je Pavasković.

Istaknuo je da se Mamića u javnosti doživljava kao megapokajnika, ali da je obuhvaćen ovim postupkom te da će biti zanimljivo vidjeti kako će postupiti vlasti u Bosni i Hercegovini. “Teško će im biti odbiti predaju Mamića Hrvatskoj”, rekao je Pavasović.

“Mi ćemo se sigurno braniti, reći ćemo sve što smo govorili u javnosti posljednjih tjedana, nema razloga da taktiziramo, mislim da u ovoj priči Krušlin nema što kriti, on je taj koji je osudio Mamića, on je taj koji mu je dao visoku kaznu i on je taj čija je kazna potvrđena na Vrhovnom sudu. On je žrtva enormno velike i zlobne manipulacije Zdravka Mamića”, rekao je Pavasović.

Iz USKOK-a su potvrdili uhićenja:

Uhićenja i provođenje hitnih dokaznih radnji protiv više osoba rezultat su kriminalističkog istraživanja koje se provodi u suradnji s PNUSKOK-om i Samostalnim sektorom za financijske istrage Porezne uprave Ministarstva financija.  (9. 6. 2021.)

Navedene radnje provode se u odnosu na više osoba za koje se osnovano sumnja da su počinile kaznena djela protiv službene dužnosti.

USKOK će nakon ispitivanja osumnjičenika donijeti odluku o daljnjem postupanju u predmetnom slučaju o čemu će pravodobno obavijestiti javnost.

Za sada se može potvrditi da su uhićene četiri osobe među kojima su trojica sudaca u odnosu na koje je zatraženo skidanje imuniteta što je Državno sudbeno vijeće i odobrilo.

IZVOR: 24sata.hr

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *