URAGAN Florence jača, SAD broji sate do udara!

243

URAGAN Florence mogao bi, upozoravaju prognostičari, proizvesti katastrofalne poplave još dublje u unutrašnjosti istočnih američkih saveznih država nego što se ranije predviđalo. 

“Oko”, odnosno središte ove oluje kategorije 4, proći će prema predviđanjima danas između Bermuda i Bahama u Meksičkom zaljevu i stići do obale Sjeverne, odnosno Južne Karoline u petak. Međutim, vjetrovi snage tropske oluje (do 225 kilometara na sat), koji sežu i do 280 kilometara daleko od središta uragana, zahvatit će kopno već sutra ujutro, što znači da stanovnici na obali imaju još vrlo malo vremena za evakuaciju.

 “Oluja bez presedana”

“Ovo će vjerojatno biti oluja života za dijelove obale Karoline”, priopćila je Nacionalna meteorološka služba (NWS) u svojoj prognozi jučer navečer, a poplava na jugoistoku Sjeverne Karoline i sjeveroistoku Južne Karoline mogla bi biti “bez presedana”. Meteorologinja Ryan Maue sa stranice weather.us nazvala je prognozu za iduća 72 sata, prema kojoj će se Florence zavrtjeti južno niz obalu Južne Karoline, “bizarnom” i “noćnom morom”. 

Tisuće automobila već su nanizane na cestama predviđenima za evakuaciju iz obalnih područja Južne i Sjeverne Karoline te Virginije. Te su ceste privremeno pretvorene u jednosmjerne kako bi se ubrzala evakuacija pred “opakom, zvjerskom olujom”, kako ju je nazvao guverner Sjeverne Karoline Roy Cooper.

“Čak i ako ste preživjeli oluje ranije, ova je drukčija”

“Valovi i vjetar koje bi ova oluja mogla donijeti nešto su što još niste vidjeli. Čak i ako ste preživjeli oluje ranije, ova je drukčija. Nemojte se kladiti na svoj život da ćete preživjeti ovo čudovište”, rekao je guverner stanovnicima svoje države.

Više od milijun i pol ljudi iz ovih triju saveznih država dobilo je naredbu za evakuaciju. Kolone su se stvorile i na benzinskim postajama, od kojih su neke gotovo ostale bez benzina, javlja Independent.

index.hr

Komentari


TAG


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *