Uspješnost vodno-komunalnog sektora: 1,2 milijarde EUR iz EU fondova!

781

Intenzivno radimo na dostizanju ciljeva EU direktiva, za što nam je na raspolaganju 1,2 mlrd. EUR do 2020. godine, rekao je danas državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike dr. sc. Mario Šiljeg na otvaranju konferencije Voda – najvrjedniji resurs budućnosti, koja se u organizaciji časopisa Komunal održala danas u Zagrebu.Intenzivno radimo na dostizanju ciljeva EU direktiva, za što nam je na raspolaganju 1,2 mlrd. EUR do 2020. godine, rekao je danas državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike dr. sc. Mario Šiljeg na otvaranju konferencije Voda – najvrjedniji resurs budućnosti, koja se u organizaciji časopisa Komunal održala danas u Zagrebu.

Preko 250 okupljenih sudionika, među kojima su, osim resornog ministarstva, sudjelovali zastupnici u Europskom parlamentu, Hrvatske vode, isporučitelji vodnih usluga i jedinice lokalne samouprave te ekonomski, ekološki i pravni stručnjaci, govori o interesu za ovu temu.Državni tajnik Šiljeg spomenuo je problem gubitaka u vodoopskrbnoj mreži, koji su danas na razini 49 posto zahvaćene vode. Jedan od razloga leži u zastarjeloj mreži, zbog čega će i Ministarstvo i Hrvatske vode uložiti napore kako bi se sanacijom mreže smanjili gubici, zaključio je Šiljeg.Hrvatske vode su važan partner u ovom sektoru, a sudionicima skupa obratio se generalni direktor Zoran Đuroković.

Vodni sektor je u proteklom programskom razdoblju u potpunosti iskoristio dostupna sredstva, rekao je Đuroković. Ponosni smo na ono što smo učinili, a isto tako moramo nastaviti ulaganja kako bismo bili ukorak s vremenom. Do 2020. godine za odvodnju i pročišćavanje na raspolaganju je 1,1 mlrd. EUR i 850 mil. EUR za vodoopskrbu, naglasio je Đuroković te zaključio kako su Hrvatske vode primjer povlačenja fondova sa čak 110 posto alociranih sredstava.Hrvatska je među vodećim zemljama u svijetu prema bogatstvu pitkom vodom, koju moramo zaštititi, održivo gospodariti i naravno, postati prepoznatljivi po tome, rekla je Ivana Maletić, zastupnica u Europskom parlamentu, koja s časopisom Komunal već godinama surađuje na artikuliranju komunalnih tema u Bruxellesu. Raspoloživa sredstva za vodni sektor iz EU fondova dobra su osnova da napravimo puno u vodoopskrbi i pročišćavanju, rekla je Maletić.

Zastupnica je, također, naglasila potrebu boljeg pozicioniranja i lobiranja u Bruxellesu. Još uvijek se uz lobiranje vežu negativne konotacije, a ne shvaćamo da je to u stvari borba za nacionalne interese. Aktivnosti Komunala u tom području postale su prepoznatljivi think-tank u Bruxellesu, zaključila je Maletić i najavila 4. konferenciju o komunalnoj infrastrukturi, koja će se u glavnom gradu Bruxellesa održati 31. siječnja 2018. godine.

Ivica Tolić, zastupnik u Europskom parlamentu naglasio je geostratešku ulogu prirodnih resursa koja postaje sve značajnija s porastom svjetskog stanovništva. Indikativan je primjer cijene bočice vode na benzinskoj postaji, koja je gotovo jednaka litri nafte, što je do sada bilo nezamislivo. Jedino lošije od toga da nemamo vodu jest da ovaj neophodan prirodni resurs ne znamo zaštititi, zaključio je Tolić.Dinamika dostizanja EU ciljeva u vodoopskrbi i odvodnji bila je tema rasprave čiji su panelisti bili zastupnica Ivana Maletić, Elizabeta Kos, pomoćnica ministra u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike, Siniša Širac iz Hrvatskih voda, predsjednik sektorske udruge i direktor Vodovoda Osijek Ivan Jukić te Josip Pobi, direktor Koprivničkih voda. Istaknuta je uspješnost cijelog sektora i Hrvatskih voda u povlačenju EU fondova. Također, govorilo se o ulaganjima u znanje i istraživanje. Istaknut je primjer tvrtke Koprivničke vode, koja je sa samo 67 zaposlenih najučinkovitija u dunavskom vodnom području. Visoko-obrazovani kadrovi nosioci su sveukupnog razvoja, a samim time i vodno-komunalnog sektora te je istaknuta potreba za poticanjem izvrsnosti i inovacija te promocija primjera dobre prakse.

 Predstavljena su iskustva sa studijske posjete u Dansku, koju je organizirao časopis Komunal, s naglaskom na izvrsnost u vodoopskrbi, odvodnji i pročišćavanju otpadnih voda. Društvo koje ima za cilj do 2050. godine biti potpuno energetski neovisno i fossil free, svakako je primjer za kojim trebamo težiti.Voda je neodvojiv dio nacionalnog ekosustava, rekao je ekonomski analitičar Guste Santini te istaknuo kako se nacionalni interesi moraju štititi prvenstveno kroz brigu o prirodnim resursima. Prohibitivno oporezivanje mogućnost je za očuvanje i razvoj prirodnih resursa, izjavio je Santini.Kroz dinamičan program obradilo se niz tema i specifičnosti – od vodoopskrbe na otocima, cijene i priuštivosti vodnog resursa, strateškog pozicioniranja vode u europskim politikama do primjene inovacija u tretmanu otpadnih voda. Zapažen dio programa posvećen je obradi mulja, koji postaje sve zastupljeniji ne samo otpadni materijal nego izvor energije.Stalnu predanost u unaprjeđenju stanja u vodno-komunalnom sektoru i veće korištenje EU fondova, za što postoje svi preduvjeti istaknula je Elizabeta Kos, pomoćnica ministra zaštite okoliša i energetike i zaključila skup.

Organizatori konferencije su časopis Komunal i Centar za razvoj i marketing, uz partnere – Hrvatsko društvo za zaštitu voda, Hrvatsku grupaciju vodovoda i kanalizacije, Hrvatske vode, Tehnix i Odvjetničko društvo Šunić i partneri. Zahvaljuemo sponzorima, tvrtkama: Symbiona, Anafora, Kemis Termoclean, VOMM Spa, Hauraton i IND-EKO.
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *