Usvojen Akcijski plan razvoja rute EuroVelo8 u Hrvatskoj

243

Hrvatska turistička zajednica usvojila je Akcijski plan razvoja EuroVelo8 – Mediteranske biciklističke rute u Hrvatskoj za razdoblje 2018. – 2030. godine. Plan je usvojen na sastanku međuresorne radne grupe za planiranje, provedbu i izvještavanje o provedbi Mjere 18 definirane u sklopu Akcijskog plana za razvoj cikloturizma i Koordinacijskog tijela za razvoj cikloturizma Hrvatske. 

Akcijski plan izradila je Hrvatska turistička zajednica u suradnji s vanjskim suradnikom Davorinom Belamarićem u sklopu EU projekta MedCycleTour. Ovim projektom stvoreni su preduvjeti za početak sustavnog razvoja EuroVelo8 rute u Hrvatskoj, a Akcijski plan daje detaljan pregled aktivnosti potrebnih za njezin razvoj. Prezentirani su ključni rezultati analize ove rute koja je vrlo atraktivna zbog kombinacije obale, otoka i zaleđa te očuvane i autentične kulturne baštine, brojnih prirodnih ljepota i odlične ponude smještajnih i ugostiteljskih objekata duž cijele rute. Akcijskim planom osmišljena je strategija i aktivnosti koje će učinkovito i brzo doprinijeti statusu rute koja će opravdati sve svjetske standarde, kao i očekivanja najzahtjevnijih cikloturista.

Potencijal hrvatske rute EV8 je doista velik budući da ista prolazi kroz sedam obalnih županija od Istre do Dubrovnika, uključujući  Liku. Dužinom od oko 1100 kilometara čini gotovo 1/5 ukupne dužine EuroVelo 8 – Mediteranske rute (5888 km), s najvećom gustoćom i raznovrsnošću prirodnih i kulturno-povijesnih atrakcija, što uključuje čak 8 UNESCO lokaliteta. Hrvatska je već etablirana kao privlačna i prepoznatljiva turistička destinacija, a kako globalni trendovi pokazuju snažan rast aktivnog turizma, brige za zdravlje i okoliš, projektom MedCycleTour i razvojem EuroVelo8 rute u Hrvatskoj osnažuje se upravo taj segment turističke ponude. 

Komentari


TAG


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *