DUBROVAČKA STANOGRADNJA / Uvjeti za stanove za mlade početkom godine

241

Razvoj gospodarstva, posebice turizma, te brojne mogućnosti zaposlenja koje iz toga proizlaze, zasigurno su najveći pojedinačni čimbenici koji Dubrovnik čine poželjnim gradom za život. No, kako bi grad učinili uistinu mjestom za kvalitetan i ispunjen život svojih građana, gradska uprava razvija i provodi niz demografskih mjera i pokreće kapitalne investicije, prvenstveno u stanogradnju, razvijajući pritom vlastite modele. Poznato je da je zbog uvjeta na tržištu stjecanje prve nekretnine posebno zahtjevno za dubrovačke mlade obitelji. Stoga su gradonačelnik Mato Franković i njegov tim razvili niz vlastitih modela koji su pod zajedničkim nazivom “Dubrovačka stanogradnja” namijenjeni mladima koji nisu kreditno sposobni kupovati preskupe stanove koji se nude na dubrovačkom tržištu nekretnina.

Uvjeti za dodjelu stanova mladim obiteljima pred gradskim vijećnicima naći će se na jednoj od prvih sjednica Gradskog vijeća u 2020. godini.

Mokošica i Solitudo – poticana stanogradnja na dubrovački način

Prvi stanovi za mlade obitelji u Mokošici, njih 43, grade se u sklopu projekta stambenog zbrinjavanja branitelja – stradalnika Domovinskog rata s područja Grada Dubrovnika. Ukupno se gradi 108 stanova, od kojih će 65 biti dodijeljeno braniteljima, a 43 stana će pripasti Gradu. Oni će se prema modelu Dubrovačke stanogradnje dodijeliti u najam mladima dubrovačkim obiteljima s mogućnošću otkupa nakon 10 godina. Specifičnost izloženog modela je u tome što će se budućim vlasnicima stanova od ukupne cijene stana odbiti iznosi koji su na ime najamnine uplatili tijekom 10 godina. Za realizaciju ovog kapitalnog projekta kreditnom linijom osigurano je 38 milijuna kuna. Novih 50 stanova po dubrovačkom modelu poticane stanogradnje gradit će se u i naselju Solitudo. Riječ je o prvoj fazi projekta stanogradnje u ovom dubrovačkom naselju, a prema projektu stanovi su različitih tipologija, površinom unutarnjeg prostora kreću se od 53 do 77 metara kvadratnih. Gradit će se kao trosobni i četverosobni; tri petine od ukupnih će biti manji koji su na nižim etažama, a oni veći su na višim. U proračunu za 2020. godinu predviđeno je 300 tisuća kuna za završetak projektne dokumentacije što uključuje glavni i izvedbeni projekt.

IZVOR: direktno.hr

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *