Večeras predstavljanje knjige „Sveti Vlaho i njegovi festanjuli“

512

Knjiga „Sveti Vlaho i njegovi festanjuli“, autora Branka Kovačevića, bit će predstavljena u nedjelju, 4. veljače u 19.30 h u Dvorani Ivana Pavla II., sv. Klara.

Hrvatsko kulturno društvo „Napredak“ Dubrovnik izdavač je uistinu kapitalnog djela gospodina Dubravka Kovačevića pod nazivom „Sveti Vlaho i njegovi festanjuli“ koje na više od 850 stranica zaokružuje višestoljetnu pripovijest o dubrovačkim festanjulima, istaknutim pojedincima zaduženim za organizaciju Feste svetoga Vlaha.

Šest je godina studioznog rada po dubrovačkim arhivima bilo potrebno Dubravku Kovačeviću, ujedno i bivšem festanjulu, da prikupi detaljne podatke o povijesti dubrovačkih festanjula unazad 150 godina sve do 2016. godine kada smo i proslavili 1700 godina od mučeništva našeg Parca.Polazna točka bile su mu novine “Narodna svijest” iz 1925. godine s kojima se susreo u dubrovačkom arhivu. Uvelike mu je posao olakšao demograf Nenada Vekarića, koji mu je pomagao dajući mu datum rođenja i smrti pojedinih festanjula, a o samoj složenosti istraživanja govori i činjenica da su mnoge obitelji bivših festanjula i izumrle. Velik dio informacije pronalazio je i u ostavinskim raspravama i smrtovnicama.

Potomci obitelji čija je povijest zabilježena u knjizi oduševljeni su ovim uratkom, a njezin osobit doprinos prepoznaje i dubrovački biskup mons. Mate Uzinić: „ ‘Sveti Vlaho i njegovi festanjuli’ Dubravka Kovačevića dragocjena je knjiga koja prvi put na jednom mjestu donosi ne samo činjenice o festanjulima, njihovoj ulozi prilikom proslave blagdana sv. Vlaha, zaštitnika Dubrovačke biskupije i Grada Dubrovnika, nego i fotografije festanjula pa su tako imena konačno dobila lica. Strpljivim i upornim radom festanjuo Kovačević uspio je ne samo prikupiti podatke o svetkovnicima Feste već se potrudio same feste staviti u povijesni kontekst u kojem su se odvijale.

“Predstavljanjem ovog kapitalnog djela, na najbolji mogući način, zatvorit će se i ovogodišnja Feste svetog Vlaha. 

Predstavljači: Dubravko Kovačević, autor knjige Ivan Viđen, dipl. pov. umj. prof. dr. sc. Ivo Banac, Marin Ivanović, predsjednik HKD „Napredak“ Dubrovnik

Predstavljanje ove knjige organizirano je u suradnji HKD Napredak Dubrovnik i Vijeća za kulturu i znanost Dubrovačke biskupije.
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *