VIDEO/ UZNEMIRUJUĆI SADRŽAJ “Naše vrijeme ističe, a kad se tragedija dogodi, bit će kasno!”

3442

Autizam se definira kao biološki, vrlo složen razvojni poremećaj mozga. To je stanje koje traje cijeli život. To nije bolest koja se može izliječiti.

Karakteristike autizma su loša interakcija i komunikacija, ponavljajući obrasci ponašanja.

Samo oni koji u obitelji imaju neku osobu s autizmom, znaju koliko je takav život za cijelu obitelj ograničavajuć i težak.

Roditelji ove djece često su prepušteni sami sebi. Nemaju kome ostaviti dijete, ili ono samo ne želi ostati s nekim drugim, pa roditelji ne mogu sudjelovati u društvenom životu, otići na svadbu ili na sprovod, iako se radi na primjer o članovima njihove obitelji. Svaki dan im je izazov. Svaki dan im je iznimno težak, a sustav je hladan i obično kaže: Čekajte. Njima, kojima je svaki minut godina.

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji puno se govori o Centru za prihvat osoba s autizmom ili sličnim poremećajima. I dalje ga nema, ne postoji.

Što s ovakvim osobama kada se roditelji razbole ili ostare? Kada se jednostavno više ne mogu brinuti o njima?

Članovi obitelji stalno šalje apele za pomoć.

Klara Krilanović ima autističnog brata Hrvoja. Videa koje je podijelila su vrlo uznemirujuća.

“Autizam naš svagdašnji! Ne daj Bože nikome! Nama vrijeme ističe, a kad se tragedija dogodi, bit će kasno. Ovo je samo jedan isječak iz naših života koji preživljavamo s našim Hrvojem (21 godina), koji je u spektru autizma. Možda će ovaj video uroditi plodom, kad već nije inicijativa koja je pokrenuta prije 4-5 godina od skupine roditelja sa sličnim problemom. Znači, hitno i sustavno rješavanje skrbi o osobama iz spektra autizma iznad 21. godine u našoj lokalnoj zajednici, tj županiji. Ljudi moji dragi, prijatelji, poznanici, dijelite ovaj video, neka svi vide kako preživljavamo u naša četiri zida kad nitko ne vidi i ne čuje!, napisala je Klara.

Videa pokazuju samo koji minut njihovog dana..Zapitajmo se svi skupa kako izgledaju ostale minute, dani i godine…..

 

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *