EVO KAKO SANJA PUTICA ODGOVARA NA NOVINARSKE UPITE

17 Svi 2020
Autor :  

- Atlantska nije plaćala doprinose svojim pomorcima za 2016., iako je zakonski bila obvezna. Meni su ostali dužni desetak tisuća kuna. Kad sam u Atlantskoj zatražio svoje novce, rekli su da to ne žele napraviti i neka ih tužim. Odustao sam od toga, jer se ne želim potezati po sudovima godinama. Nisam član Sindikata pomoraca., obratio nam se za pomoć dubrovački pomorac Nikola Bajurin i dodao:

- Nije lijepo gledati uhljebe po Atlantskoj, s novim stanovima, jahtama i autima. Dok su sebi izmišljali bonuse, došlo je do toga da nama ne isplaćuju doprinose i smanjuju plaću. Moja je smanjena za 900 $, nakon čega sam pošao raditi za drugu firmu. 

Zatražili smo odgovor od Atlantske plovidbe, u čije ime nam je odgovorila Sanja Putica, bivša državna tajnica Ministarstva znanosti i obrazovanja te bivša saborska zastupnica, koja je svoju karijeru nastavila u Atlantskoj, kao osoba zadužena za odnose s javnošću i investitorima: 

Poštovani,

kao odgovor na vaš upit upućujemo vas na Pomorski zakonik (NN 26/2015, (540))  na snazi 2016. godine , članak 129.

Iznenađeni ovakvim odgovorom, poslali smo gđi Putici još jedan upit, ponovili kako želimo konkretnu informaciju, međutim, na upit nam do danas nije odgovoreno. Sanja Putica je ponovimo, zadužena za odnose s javnošću u brodarskoj kompaniji.  Na osnovu ovog upita, možemo reći kako se ne trudi pojasniti ono što smo je pitali, a za što je plaćena. Ipak, uzmimo u obzir kako je Putica zasjela na novo radno mjesto tek u veljači, pa se možda ne snalazi dobro, što se može vidjeti i po veličini slova u kojem je pisala svoj odgovor. U intervjuima koje je dala za lokalne medije, Putica je kazala kako će biti zadužena za odnose s javnošću, s naglaskom na investitore. Kako ni građani ni mi nismo investitori, možda smo zato dobili ovakav bahat odgovor i možda zato ne odgovara na naše daljnje upite.

Osim što smo pročitali članak 129. Pomorskog zakonika, potražili smo odgovor i na stranicama Sindikata pomoraca Hrvatske

od 01.01.2016. osiguranik po osnovi pomorac – član posade broda u međunarodnoj plovidbi je dužan plaćati predujam za svaku vrstu doprinosa u iznosu – umnoška iznosa mjesečne osnovice koju propisuje ministar nadležan za pomorstvo sukladno posebnom propisu, te propisane stope za obračun doprinosa.

Mjesečni iznos predujma dospijeva na naplatu u slijedećim rokovima:

- doprinos za mirovinsko osiguranje - pomorci - članovi posade broda u međunarodnoj plovidbi - do 15. dana u mjesecu za prethodni mjesec.

- doprinos za mirovinsko osiguranje za staž s povećanim trajanjem - pomorci - članovi posade broda u međunarodnoj plovidbi - do 15. dana u mjesecu za prethodni mjesec.

- doprinos za mirovinsko osiguranje na temelju individualne kapitalizirane štednje - pomorci - članovi posade broda u međunarodnoj plovidbi - do 15. dana u mjesecu za prethodni mjesec.

- doprinos za mirovinsko osiguranje na temelju individualne kapitalizirane štednje za staž s povećanim trajanjem - pomorci - članovi posade broda u međunarodnoj plovidbi - do 15. dana u mjesecu za prethodni mjesec.

- doprinos za zdravstveno osiguranje - pomorci - članovi posade broda u međunarodnoj plovidbi - do 15. dana u mjesecu za prethodni mjesec.

- doprinos za zaštitu zdravlja na radu - pomorci - članovi posade broda u međunarodnoj plovidbi - do 15. dana u mjesecu za prethodno tromjesečje.

U odnosu na prijašnja pravila koja su se odnosila na postupak obračuna i plaćanja obveznih doprinosa za osiguranike s osnova pomorac – član posade broda u međunarodnoj plovidbi, prilikom kojih je Porezna uprava naknadno donosila rješenje o plaćanju obveznih doprinosa, te su se tek tada na uplatnicama koje je dostavljala Porezna uprava plaćali obvezni doprinosi, novim se pravilima o postupku obračuna i plaćanja obveznih doprinosa mijenja obveza osiguranika.

Stoga, osiguranik s osnova pomorac – član posade broda u međunarodnoj plovidbi mora samostalno obračunavati i plaćati predujam obveznih doprinosa za vrijeme koje je proveo u takvom statusu osiguranja (dakle u slučaju ugovora o radu na određeno vrijeme – obvezni doprinosi se obračunavaju i plaćaju samo za vrijeme provedeno u radnom odnosu, dok u slučaju ugovora o radu na neodređeno vrijeme – obvezni doprinosi se obračunavaju i plaćaju kao i prije, sukladno odredbama Pomorskog zakonika, za cijelo vrijeme trajanja ugovora osim predujma dodatnih doprinosa za mirovinsko osiguranje za staž osiguranja s povećanim trajanjem („beneficirani staž“) koji se i dalje plaća isključivo za razdoblje ukrcaja na brodu).

 

Dubrovnikinsider.hr koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda Dubrovnikinsider.hr stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Više o tome možete pročitati u pravilima korištenja Više detalja…