IZ POLICIJE ODGOVORILI: Postupanje prema srednjoškolcu bilo zakonito, nužno i opravdano!

03 Lipanj 2020
Autor :  

Zbog mnogobrojnih upita naših čitatelja o postupanju policijskih službenika prema mladiću, učeniku Pomorske škole u Dubrovniku koji je slavio kraj četvorogodišnjeg školovanja, postavili smo upit PU Dubrovačko-neretvanskoj je li se radilo o prekomjernoj uporabi sile. Podsjetimo, lokalni je medij i snimao privođenje dubrovačkih mladića, a iz PU su odgovorili ovako:

U odnosu na dostavljeni upit obavještavamo Vas da je postupanje policijskih službenika u konkretnom slučaju ocijenjeno kao zakonito, nužno i opravdano.

Naime, policija je osiguravala završetak srednjoškolskog obrazovanja ispred Pomorsko-tehničke škole u Dubrovniku kada je jedan od mladića, pod utjecajem alkohola od 0,73 g/kg, počeo negodovati zbog privođenja njegovog srednjoškolskog kolege. Mladiću je tri puta izdana zapovijed da ne pristupa policijskim službenicima  i ne ometa ih u provođenju službene zadaće, pri čemu je upozoren da će nad njim biti upotrjebljena sredstva prisile ukoliko ne postupi po naredbi.

Budući se na sve izdane zapovjedi i naredbe mladić oglušio te je počeo vikati i vrijeđati policijskog službenika koji je prema njemu postupao nad njim su upotrjebljena sredstva prisile, a zbog pružanja aktivnog otpora bilo je nužno da se u postupanje prema njemu uključe i ostali prisutni policijski službenici.

Mladić je s vikanjem i vrijeđanjem policijskih službenika nastavio i za vrijeme privođenja.

Zbog počinjenog prekršaja iz čl. 17. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira mladić je prekršajno procesuiran na Općinskom sudu u Dubrovniku.

Dubrovnikinsider.hr koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda Dubrovnikinsider.hr stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Više o tome možete pročitati u pravilima korištenja Više detalja…