LUKA MOROVIĆ: Lijepo je kad legende hrvatskog rukometa misle da vrijediš

11 Rujan 2020
Autor :  

Dvadesetogodišnji Luka Morović igra u RKHM Dubrovnik, trenira i živi za rukomet već 10 godina. Svi koji smo pratili i veselili se uspjehu naših rukometaša i ulasku u najviši rang natjecanja Premijer ligu, još uvijek pamtimo vrhunske obrane, a posebno sedmeraca kada je najviše trebalo, ovog skromnog i uvijek nasmijanog mladića.

Luka, reci nam kako je sada prisjetiti se tih trenutaka? Kako si se osjećao?

- Uvijek se lijepo prisjetiti tih trenutaka i te nevjerojatne godine za naš klub, svi smo naporno trenirali i nagrađeni smo najboljom mogućom nagradom, ulaskom u najelitniji rang hrvatskog rukometa, gdje ćemo nadam se i ostati.

Luka priča kako je kao i sva djeca trenirao više sportova, ali se u nijednom nije pronašao, dok nije počeo pratiti rukometne utakmice na malom ekranu.

- Većini djece je san biti igrač i davati što više golova, ali ja sam oduvijek pratio golmane i svidjela mi se njihova uloga, najnezahvalnija pozicija, a može donijeti najveću prevagu u utakmicama. Na rukomet su isli i brojni moji prijatelji iz škole te nam je prvi trener bio Vide Vlahic, s kojim smo imali mnogo lijepih uspomena. I danas sam dobar sa momcima s kojima sam počeo trenirati, što mi je izuzetno drago. Baš smo bili prava klapa i šteta je sto nas je fakultet razdvojio jer smo bili odlična generacija, kao i na terenu, tako i izvan njega.

Sezona u Premijerki nije bajno počela, a evo kako to komentira ovaj mladi i talentirani Dubrovčanin.

- Nijedan početak nije bio lagan pa tako je i nama ova Premijer liga bila sasvim nešto novo. Možemo reći kako je ta prva sezona u Premijerci bila nedostatak iskustva igranja takvih utakmica, kao i nedostatak sreće jer smo većinu utakmica gubili sa po jedan ili dva gola razlike.

Imao si priliku trenirati kod dva vrhunska trenera, Saračevića i Ivandije. 

- Tako je i jako mi je drago zbog toga. Zlatko Saračević je došao zadnjih pet kola 2. lige i odmah nas uveo u 1. ligu, dok nas je Silvio Ivandija uveo u Premijer ligu. Iznimna mi je čast bila što su oba trenera pokazala kako imaju povjerenja u mene, prvo kod Saračevica kada me "gurnuo u vatru" sa 15 godina da branim utakmice prve lige, dok sam kod Ivandije bio "joker za penale", davao mi je puno prilika i minutaže. Drago mi je što sam opravdao povjerenje i lijepo je kad legende rukometa misle o tebi da vrijediš. Volio bih u budućnosti da me ponovno treniraju.

Onda je nastupila pandemija izazvana infekcijom Covid-19.

- Nije bilo lako trenirati pod ovakvim uvjetima jer smo bili i bez dvorane i svega, ali se uvijek može naći način. Redovno sam svaki dan trčao, preskakao vijaču, a kad bi prijatelj došao znali bi napraviti šuterski trening, tako da ova pandemija nije mogla biti izlika da se ne ostane u trening formi.

Morović kaže kako mu je od velikih golmanskih imena uzor Omeyer i Šterbik.

- Moram navesti i mog prvog trenera golmana, Kristijana Jandela, koji me učio braniti dok sam bio dijete. Da nije vilo njega, vjerojatno ne bi bilo ni mene danas u prvoj ekipi. Drago mi je što smo sada kolege u klubu i što sam od učenika postao konkurencija (smijeh).

Što očekuješ od ove sezone?

- Isto što i uvijek, dati sve od sebe, svi to radimo. I nikad se ne predati jer ova ekipa može puno postići.

Dubrovnikinsider.hr koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda Dubrovnikinsider.hr stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Više o tome možete pročitati u pravilima korištenja Više detalja…