PITALI SMO/ Zašto u Dubrovniku testiranje na Covid košta dva do tri puta više nego u ostatku Hrvatske?

11 Kolovoz 2020
Autor :  

Utvrđena je nova cijena za provođenje dijagnostičko - terapijskog postupka (DTP) testiranja na bolest COVID-19. Od početka epidemije koronavirusa došlo je do znatnih promjena u opskrbi potrebnim reagensima te do smanjenja cijene reagensa na tržištu. S obzirom na nove okolnosti na tržištu, došlo i do veće dostupnosti i povoljnije cijena reagensa, što je posljedično omogućilo smanjenje cijena testiranja.

Odluka o smanjenju cijena testiranja u odnosu na dosadašnje plaćanje navedenog testiranja donesena je zbog epidemiološke situacije na području Republike Hrvatske i u žurnom postupku savjetovanja s javnošću, uz potrebno usklađenje s podzakonskim propisima kao i uz utvrđivanje cijene za postupka testiranja na bolest COVID-19.

Nova cijena testiranja na koronavirus s dvije sekvence genoma iznosi 501 kunu, dok je cijena testiranja na koronavirus s tri sekvence genoma 698 kuna. Riječ je o cijeni koju HZZO plaća svojim ugovornim ustanovama koje rade testiranje na koronavirus za osigurane osobe kojima je ono indicirano, stoji na stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo od 20. srpnja ove godine.

U Dubrovniku, testiranje košta 1507 kuna. Pomorac koji se vratio doma nakon dugog izbivanja, testirao se, za svaki slučaj, kako ne bi svojoj obitelji prenio virus. Testirao se 04. kolovoza u OB Dubrovnik, a kako kaže, to je najjeftinija cijena testiranja u Dubrovniku. Dom zdravlja Dubrovnik, naime naplaćuje još i više. 

- Cijene koje su istaknute na službenim stranicama su cijene koje HZZO plaća ustanovama za pojedini test kada je takvo testiranje medicinski indicirano. Takvo testiranje je za pacijente besplatno i provodi se po uputnici obitljeljskog liječnika ili epidemiologa.
Svi ostali, koji se žele samoinicijativno testirati, a nisu medicinski inducirani, moraju plaćati cijene koje ustanove same odrede. Cijena takvog testiranja u Domu zdravlja Dubrovnik iznosi 2250 kn., obzirom da nam ustanove koje izrađuju analize testova, a sa kojima imamo ugovore  (Opća bolnica Dubrovnik i HZJZ) naplaćuju 1507 kn. po brisu, odgovor je dubrovačkog Doma zdravlja.
 
Odgovor iz OB Dubrovnik, do zaključenja ovog članka, nismo dobili.
Dubrovnikinsider.hr koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda Dubrovnikinsider.hr stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Više o tome možete pročitati u pravilima korištenja Više detalja…