STOŽER CIVILNE ZAŠTITE: Imamo tri novooboljela, donešena je odluka o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka

23 Ožujak 2020
Autor :  

- Imamo tri nova zaražena u našoj županiji, obznanio je javnosti na današnjoj konferenciji za novinare župan dubrovačko-neretvanski, Nikola Dobroslavić.

Potom se novinarima obratio zamjenik župana Joško Cebalo: - Neki su lokalni mediji iznijeli dezinformacije o zaraženim djelatnicima apoteke. Ta informacija nije točna, Sedam ljekarnika je s područja naše županije stavljeno u samoizolaciju, izvađeni su im brisevi i svi su negativni na COVID-19. Sve ljekarne i stožer se trude nabaviti veću količinu zaštitne opreme, maski i rukavica, jednu pošiljku očekujemo danas.

- Poslani su nalazi prekjučer, od 37 testiranih, troje je poziivno, imamo 17 oboljelih u našoj županiji. Pet ih se liječi u OB Dubrovnik, nisu životno ugroženi i dobrog su kliničkog stanja, radi se o istih pet ljudi, za koje već znate, a to su pomorac s Korčule, osobe koje su bile na skijanju u Bugarskoj i djelatnici ZL Dubrovnik. Čekamo još 24 nalaza, zbog potresa smo se malo usporili, ali pretpostavljamo kako će to biti danas kasno popodne ili sutra rano ujutro, kazao je ravnatelj OB Dubrovnik Marijo Bekić.

Ravnatelj ZZJZ Mato Lakić objasnio je kako se virus širi: - Sve tri osobe znamo gdje su se zarazile, to su sve kontakti koji su bili u samoizolaciji, sada obrađujemo i njihove kontakte. Iskoristio bi prigodu da pojasnim kako se infekcija širi, virus se nalazi u respiratornom traktu i govorom,kašljanjem i kihanjem izlazi u zrak, ostaje neko vrijeme u zraku, pada negdje blizu, na površinu i tu se zadržava kraće vrijeme. Ako netko dirne takvu površinu i ne opere ruke i dodiruje nos, usta i unosi ga u sebe. Bitno je da se nosi maska prilikom kontakta, da ne bi iz usta i nosa širili virus na druge ljude i površine. Bitno je i čišćenje površina, dezinficiranje istih.

- Imamo odluku koju smo najavljivali: Donešena je odluka o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka. Mole se građani tko je od odluke izuzet, dobit ćete propusnice i znat će se tko može izaći iz kuće i obavljati što mu je potrebno, kazao je načelnik PU Dubrovačko-neretvanske Ivan Pavličević.

 

 

Dubrovnikinsider.hr koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda Dubrovnikinsider.hr stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Više o tome možete pročitati u pravilima korištenja Više detalja…