'Testirajte sve koji naglo kašlju ili imaju povišenu temperaturu'

25 Ožujak 2020
Autor :  

Hrvatska liječnička komora (HLK) zatražila je u utorak od Nacionalnoga kriznog stožera značajno povećanje broja testiranih i proširenje kriterija Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo za testiranje slučajeva sumnjivih na zarazu korona virusom.

Osim toga, pozivaju i zdravstvenu i nezdravstvenu javnost na racionalno korištenje zaštitne opreme.

Testiranje bi se, kažu u komori, trebalo proširiti na sve pacijente sa simptomima akutne respiratorne infekcije (nagli početak kašlja, povišena tjelesna temperatura, kratkoća daha).

Zasad se testiraju oni kod kojih takve simptome nije moguće objasniti drugim uzrokom bolesti i oni koji su 14 dana prije početka bolesti bili u državi koja je imala raširenu lokalnu transmisiju bolesti ili bili u bliskom kontaktu s bolesnikom s infekcijom Covida-19.

HLK je priopćila kako je najveća vjerojatnost da su navedeni simptomi uzrokovani baš korona virusom te ga je testiranjem potrebno najprije dokazati ili isključiti.

Preporučuju i izmjenu kriterija HZJZ-a za testiranja zaposlenih u zdravstvu. Za njih bi se, kažu, trebao uvesti kriterij za procjenu rizika od zaraze (nizak, srednji ili visok). Zasad se testiraju samo oni djelatnici koji su bili u samoizolaciji zbog kontakta sa zaraženima.

- Ovih mjesec dana donosimo zaključke isključivo na stručnom i zdravstvenom utemeljenju. Rezultati se mogu usporediti sa svim zemljama. Sad ne vidim razlog da mijenjamo našu strategiju. Neka elaboriraju i objasne taj zahtjev i uzet ćemo u obzir svaku kritiku, ali kritiku koja je sama sebi svrha nećemo evaluirati - odgovorio im je ministar zdravstva Vili Beroš.

24sata.hr

Dubrovnikinsider.hr koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda Dubrovnikinsider.hr stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Više o tome možete pročitati u pravilima korištenja Više detalja…