Umro zločinac Momčilo Krajišnik

15 Rujan 2020
Autor :  

Momčila Krajišnika je Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) 2009. osudio na 20 godina zatvora za zločine protiv čovječnosti, progone i ubojstva nesrpskog stanovništva na području BiH

Momčilo Krajišnik (75), ratni zločinac, umro je u Banja Luci. Bio je na respiratoru nakon što se u kolovozu zarazio korona virusom. Stanje mu se pogoršalo, dobio je tešku upalu pluća i preminuo je u banjalučkoj bolnici u utorak u jutarnjim satima.

Krajišnik je bio jedan od ratnih vođa bosanskih Srba i prvi predsjednik skupštine Republike Srpske, pravomoćno osuđen za ratne zločine, progone i ubojstva nad nesrpskim stanovništvom u Bosni i Hercegovini. Bio je jedan od najbližih suradnika ratnog vođe bosanskih Srba i još jednog zločinca Radovana Karadžića. Nakon prvih višestranačkih izbora u BiH 1990. godine izabran je za predsjednika Skupštine tadašnje Socijalističke republike BiH. Tijekom rata bio je na čelu samoproglašenog parlamenta bosanskih Srba da bi 1996. godine na prvim poratnim izborima bio izabran za člana Predsjedništva BiH.

Po nalogu tužiteljstva Haaškog tribunala 2000. godine uhitili su ga fracuski vojnici iz sastava tadašnjeg SFOR-a.

Ratni zločinac

Osudio ga je 2009. godine Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) na 20 godina  zatvora za zločine protiv čovječnosti počinjene nad nesrpskim stanovništvom, između ostaloga i za progon i ubojstva na području BiH.

Na slobodu je pušten prije sedam godina nakon odslužene dvije trećine kazne.

Kako su uhvatili zločinca

Prikrali su se pod okriljem noći s prigušivačima na puškama, digli u zrak kućna ulazna vrata i uhvatili ratnog zločinca za kojim je ICTY raspisao tjeralicu. Ispričali su to pripadnici francuskih snaga 2018. godine.

Redateljica Anna Roch snimala je dokumentarni film "Operacija Kra", koji govori o hvatanju bosanskog Srbina Momčila Krajišnika na Palama u travnju 2000., i uspjela dobiti odobrenje za razgovor s nekim pripadnicima tajanstvene postrojbe kojom je zapovijedao viceadmiral Laurent Isnard.

U veljači 2000. Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) podigao je tajnu optužnicu protiv Momčila Krajišnika, bivšeg predsjednika parlamenta bosanskih Srba. Nekoliko mjeseci prije toga na terenu su se među francuske pripadnike UN-ovih plavih kaciga ubacili vojnici 13. padobranske pukovnije, elitne obavještajne postrojbe.

Prepoznali ga po obrvama

"Krajišnika smo viđali svaki dan, znali smo gdje mu žive roditelji", priča Gerard (kao i njegovi kolege u filmu otkriva tek nadimak ili ratno ime). U ožujku 2000. primijetio je povorku crnih Audija u selu blizu Pala, uporišta bosanskih Srba nadomak Sarajeva. Gerard je pretpostavio da se "Kra" vratio roditeljima, ali morao se uvjeriti u to. 

"Jedne noći smo kroz šumu došli do polja, na osamdeset metara od prozora kupaonice. Imam malu kameru na tronošcu s objektivom od 500 mm. Hladno je, čekamo. Pali se svjetlo. Počeo sam snimati. Meta trinaest puta prolazi ispred prozora. Vidim samo gornji dio lica, ali prepoznajem njegove guste obrve. On je", prisjeća se Gerard.

Glavni vojni stožer u Francuskoj zadaću hvatanja povjerava glasovitoj postrojbi mornaričkih komandosa "Hubert".

"Locirali smo ga. Sad moramo pripremiti akciju, uhvatiti ga, pritom ne izazvati novi rat i dovesti ga živog", rekao je zapovjednik postrojbe Laurent Isnard.

"Za to će nam trebati čarobni štapić", našalio se specijalac koji se predstavio imenom Nemo. "Teleportirati ga u zatvor, a da to ni sam ne primijeti".

U međuvremenu, kako bi bio siguran da se meta - nazvana "John" - skriva u roditeljskoj kući, Gerard je pronašao dobru promatračnicu: štagalj.

"Noću bih podigao crijep dva centimetra kako bih imao pogled na njegovu sobu", rekao je.

"No gazda je dolazio dvaput na dan hraniti stoku. Penjao se na štagalj i vilama uzimao sijeno. Zato smo načinili rupu u sijenu i sakrili se. Nismo se smjeli micati, kašljati ni jako disati".

Uhićen u pidžami

Francuski komandosi u međuvremenu zrakoplovom stižu u Sarajevo. Kako ne bi privukli pozornost uskaču u UN-ova terenska vozila i dvojica po dvojica iskaču u jarke, okupljaju se na zbornom mjestu i idući kroz šumu dolaze do Johnove kuće.

Francuski vojnici su se pribojavali reakcije stanovnika kada eksplozija na ulaznim vratima kuće otkrije početak akcije.

"Na Palama je nepovjerenje na svakom koraku", kaže Nemo. "Oružja ima u svakoj kući". 

Skupina se podijelila na tri dijela: jedni su zaduženi za osiguranje akcije, drugi za kontrolu pristupa kući, treći se u pratnji zapovjednika prikradaju kućnom pragu.

Njihove automatske puške imaju laserske ciljnike, ali je njihov snop nevidljiv. "Zato smo nabavili laserski pokazivač koji smo pričvrstili na oružje", rekao je Nemo nasmiješivši se. Jedna do dvije crvene točke na prsima imaju sjajan učinak zastrašivanja.

"Pred vrata smo stavili eksploziv. Dajem znak", kaže admiral Isnard. Odjeknula je eksplozija. 

Za nekoliko sekundi prestrašeni stari roditelji su posjednuti na postelju. Na katu je John ustao. U pidžami je, u ruci mu je Colt 45 koji baca i podiže ruke na koje mu odmah stavljaju lisičine. 

Na Palama su svi budni, ali nitko se ne miče. Helikopter slijeće, odvozi zarobljenika u sarajevsku zračnu luku, gdje je izručen predstavnicima ICTY-ja.

Momčilu Krajišniku, koji je 2006. osuđen na 27 godina zatvora, kazna je 2009. smanjena na 20 godina. Pušten je 2013. i kao nacionalni heroj vratio se u svoju kuću na Palama.

IZVOR: 24sata.hr

Dubrovnikinsider.hr koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda Dubrovnikinsider.hr stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Više o tome možete pročitati u pravilima korištenja Više detalja…