Jeste li se ikad susreli s otrovnim vatrenim crvom?

08 Kolovoz 2020
Autor :  
Marija Vuković Brailo

Jeste li se ikada susreli s otrovnim vatrenim crvom? Naša je čitateljica naletila na jedan primjerak na plaži u Cavtatu. 

Zove se vatreni zbog crvene boje, a zna narasti i do 35 centimetara. Ima vrlo čvrste čekinje koje nose otrov. Otrov izaziva iritaciju, javlja se crvenilo, žarenje i svrbež. U nekih ljudi može nastati i kratkotrajna paraliza dijela tijela, bolovi se znaju pojačavati, a nekad i poraste temperatura. Ako vas ubode, morate što prije ukloniti zaostale čekinje krpom, ručnikom, rukavicom pa isprati morem. Potom morate ubodeno mjesto dezinficirati alkoholom i po mogućnosti nanijeti antihistaminsku mast. Ukoliko se događa navedena paraliza, bolovi koji ne prestaju ili se pojačavaju i povećana temperatura tijela, obavezno morate potražiti liječničku pomoć.

 

Dubrovnikinsider.hr koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda Dubrovnikinsider.hr stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Više o tome možete pročitati u pravilima korištenja Više detalja…