Marina Orsag o tome koliko su Hrvati duhoviti, o LGBT zajednici i dubrovačkoj publici

02 Listopad 2020
Autor :  
Lukša Fabian

Marina Orsag najpoznatija je hrvatska komičarka, osnivačica Večeri otvorenog mikrofona, stand-up comedy radionica, comedy kluba i brenda Studio smijeha. Dobitnica je mnogih nagrada, a sinoć je nastupila u prepunim Lazaretima s životnim stand- upom "Šarena ovca u obitelji".

Kako ste se odlučili baviti ovim poslom?

- Prije nekih petnaest godina, moja prijateljica je vidjela radionice stand up-a Slavice Knežević i zaprijetila mi ukoliko ne odem tamo, da neće više nikad razgovarati sa mnom. Ostalo je povijest...

Može li se živjeti od ovog posla?

-Da, definitivno može, jer je potražnja sve veća, ali definitivno to zahtijeva puno rada. Ne možeš napraviti samo dva nastupa, treba konstantno raditi na sebi, na materijalu, na brendu, a i odraditi puno besplatnih nastupa.

Šira publika upoznala je Marinu kroz popularan show Tvoje lice zvuči poznato. Iako je imala više od tri tisuće nastupa, kazala je kako je kako je ipak imala tremu.

- Tremu imam svaki put, počne par sati prije svakog nastupa. To je pozitivna trema i nešto što svaki umjetnik treba prihvatiti i kad je nema, treba se zapitati u svezi svog ega. To je dokaz da ti je stalo do publike i nastupa i to je zapravo dobra stvar, ako je znaš dobro kanalizirati. Ukazala mi se prilika i prihvatila sam je, trema je postojala i zato što volim pjevati, ali se nikad nisam javno odlučila na to. Ipak u toj emisiji moraš i pjevati i plesati i sve to pripremiti u tjedan dana. S obzirom kako su dosada emitirane samo tri emisije, najizazovnija mi je bila vokalno Cher i zadovoljna sam kako je ispalo na kraju, a zbog jezika DJ Snake i Ozuna, to sam učila ono kao po Vuku..(smijeh).

Marina trenutno drži peto mjesto u šou i kaže kako je najbolja od najgorih, što smatra savršenom pozicijom. Koga vidite kao pobjednika?

- Peto mjesto mi je drago, jer u finalu mogu pjevat u duetu, a to bi mi bio gušt. 

Lu Jakelić, Nedu Parmać i Marka Braića smatra najboljima. Ipak, i među njima ima favorita.

- Marko daje sebe tristo posto i ako netko zaslužuje pobjedu, onda je to definitivno on.

Jesu li Hrvati duhovit narod?

- Pa jesu, iako se to općenito ne misli. Smiješno i duhovito je različita stvar. Za duhovitost je vezana inteligencija i ne možemo ignorirati činjenicu da u Hrvatskoj postoji puno inteligentnih ljudi. Malo teže prihvaćamo šalu na vlastiti račun, ali to se mijenja s godinama. Stand-up komedija je na području bivše Jugoslavije prvo krenula u Hrvatskoj i trenutno imamo najjaču scenu po broju kvalitetnih komičara i po napisanom i izvedenom materijalu.

Živite od toga što nasmijavate ljude. Što je vama smiješno?

- Meni su smiješne svakodnevne stvari, najviše me nasmijavaju moje nećakinje, nećaci i moji prijatelji. Ono što mi je najsmješnije i najžalosnije u isto vrijeme je gdje živimo i što nas vodi i okružuje.

Javno ste obznanili svoje seksualno opredijeljenje. Na svojim nastupima često spominjete tu tematiku. Jesu li Hrvati homofoban narod?

- Pokazalo se da jesmo, sukladno referendumu na primjer, ali u zadnjih nekoliko godina stvari su se promijenile, što se tiče životnog partnerstva na primjer. Ali, ja moram reći kako nikada nisam mala problema i nadam se kako i neću. Smatram kako je humor za mijenjanje predrasuda i svijesti. To najčešće radim na nastupu, ako nije LGBT orijentiran, onda najčešće radim 20 minuta najboljeg materijala kojeg mogu i onda tek kažem da sam gej, pa vidiš na njima izraze iznenađenja..Ono, dosada smo joj se smijali..kako ćemo sada to ne prihvatiti? Govorili su mi: nemoj u jednom Dubrovniku ići s ovom predstavom, ali ja sam namjerno išla. Nije mi bilo svejedno, ali sve smo rasprodali! I ovo je dokaz kako smo pomaknuli neke granice. Posebno sam ponosna na nagradu Europski heroj Humora 2018. u Amsterdamu koju sam dobila isključivo zbog borbe za LGBT prava i za pomirenje Hrvatske, Srbije i Slovenije.

Pitali smo Marinu je li dubrovačka publika zahtjevna?

- To svatko kaže za dubrovačku publiku, ali ja je ne bih nazvala teškom. Smatram kako je to naljepnica koju su Dubrovčani sami sebi nalijepili. Humor je univerzalan u cijelom svijetu.

 Marina će još neko vrijeme ostati na hrvatskom jugu i priprema još dvije izvedbe, jednu na hrvatskom, a drugu na engleskom jeziku. Ima namjeru napraviti i radionicu stand up-a u Dubrovniku, ukoliko bude zainteresiranih polaznika.

Dubrovnikinsider.hr koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda Dubrovnikinsider.hr stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Više o tome možete pročitati u pravilima korištenja Više detalja…