ODLIČNA VIJEST ZA SLADOKUSCE: Tamna čokolada može spriječiti brojne bolesti!

17 Lipanj 2020
Autor :  

Crna čokolada može spriječiti smrtonosne bolesti i biti od velike pomoći mozgu, kažu stručnjaci.

Ova čokolada sadrži flavanol, koji sprječava upalu i može umanjiti zapaljenje tkiva. Čokolade koje sadrže 70% kakao praha potiču rad mozga i krvožilnog sustava, povećavajući protok krvi i smanjujući upale, pokazuju istraživanja.

Tamna čokolada utječe preventivno na rak, bolesti srca, dijabetes, demenciju i depresiju. Ona također povećava protok krvi, pomaže rad mozga, utječe na pamćenje, stres i raspoloženje.

Čokoladu bogatu kakaom, stručnjaci nazivaju “superhranom” i poručuju da što je koncentracija tog sastojka veća, to je utjecaj pozitivniji.

Prošle godine studija talijanskih znanstvenika također je otkrila da tamna čokolada povećava protok krvi u ključne dijelove mozga, poboljšavajući tako sjećanje i pozornost. Za razliku od ove zdrave poslastice, mliječne čokolade prepune su štetnih masti, zasićenih masnih kiselina, kolesterola i šećera, koji štetno ujeiču na organizam.

Naravno i ovdje morate biti umjereni. Nemojte pretjerivati. Jedan red dnevno sasvim je dovoljan.

dnevno.hr

Dubrovnikinsider.hr koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda Dubrovnikinsider.hr stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Više o tome možete pročitati u pravilima korištenja Više detalja…