SILENTE: Dubrovačka publika je specifična jer živi okružena ljepotom i teško ju je impresionirati

22 Srpanj 2020

Još je samo dva dana ostalo do koncerta dubrovačkog benda Silente u kampu Solitudo. Festival je to glazbe i piva, pod imenom Dubrovnik Craft Beer Festival, koji će okupiti mnoge Dubrovčane i njihove goste željne zabave. Tim povodom razgovarali smo s članovima benda, Doris Kosović i Saninom i Tiborom Karamehmedovićem.

U srpnju slavite sedam godina otkako je Silente stupio na glazbenu scenu.

Sanin: Tako je, sedam je godina prošlo zapravo od objave prve pjesme, "Terce na tišinu", iste godine smo objavili i prvi album.

Silente je osvojio niz nagrada, između ostalog Porin za najbolje debitante, nagradu za najbolju pjesmu na Zagrebačkom festivalu, nagradu Instituta hrvatske glazbe, nagradu Hrvatskog radija za svoj trud, rad i izniman talent. Jeste li očekivali baš takvu reakciju publike i struke?

Sanin: Ne bih rekao da smo očekivali, barem ja nisam, ali mi je naravno bilo drago zbog svake nagrade koju smo osvojili. Jedno su očekivanja, a drugo je vjera. Mi smo uvijek vjerovali da radimo dobre stvari. Trudili smo se, godinama radili na tim pjesmama i još uvijek mislimo da smo zasluženo tu gdje jesmo.

Tibor: Da, zamisli da radiš ovaj posao i nisi siguran je li nešto dobro. Napraviš najbolje i to je to.

Sedma godina je kažu kobna. Koliko vas je ova pandemija izazvana Covidom-19 zaustavila?

Doris: Nama je sedma godina usudila bih se reći, jedna od boljih godina, nakon svega što smo prošli. Što se tiče pandemije, ne znam uopće što bi o tome komentirala, svi smo u tome i nema razloga da se sad mi nešto posebno žalimo.

Imali ste pauzu 2016. Tada si Tibore, izjavio kako u tom periodu nemate ništa umjetničkog za dati. Je li se zapravo radilo o nekoj tvojoj krizi?

Tibor: Pa sada kad gledam na to vrijeme, mislim da jest bila kriza, iako to tada nisam mislio. Smatrao sam da treba raditi najbolje što možeš, a ako ne možeš dati sve od sebe, da se makneš.

Imate odličan novi singl, pod nazivom "Navečer se srca lome", a snimili ste i spot. 

Tibor: To je najava četvrtog albuma, pripremamo nekih desetak novih pjesama. Album bi trebao biti spreman na kraju zime, ali ne možemo znati točan termin.

Vas dvojica pišete sve vaše pjesme. Gdje nalazite inspiraciju?

Sanin: To je najčešće pitanje, a na koje ne znam odgovor. Mi kao Silente radimo sedam godina, ali Tibor i ja radimo već dvadeset. Radili smo pjesme na engleskom jeziku, pa ih prebacili na hrvatski, pa radili muziku, sazrijevali zajedno. Znao sam kako on razmišlja o muzici, on je znao kako ja razmišljam i krenulo je odjednom, ne znam točan trenutak. Kad nudimo proizvod nekome, ne vidim da se to secira u smislu: Tibor je napisao glazbu, Sanin tekst, mi smo jednostavno nudili sinergiju pjesme. Možda u dvije pjesme ima neke inspiracije iz stvarnog života, ali nešto što se nije dogodilo nama, nego nekome drugom. Meni osobno nikada stvaran događaj nije inspiracija za pjesmu.

Tibor: Postoji izreka kako za dobru poeziju moraš dobro lagat. (smijeh)

Godinu i pol dana niste nastupali u Dubrovniku. Koji je razlog tome?

Tibor: Gdje ćemo nastupati? Tko uopće svira? Koji bend negdje nastupa?

Sanin: Voljeli smo svirati na Orsuli, kad je to malo stalo, postojao je problem s lokacijom u Dubrovniku. Onda je Solitudo isplivao kao jedna relativno nova pozornica. Grad ima malih problema s prostorom za svirku, posebno zimi. Nedostaje nam nekih manjih prostora, specijaliziranih za koncerte.

Dubrovačka publika je prilično zahtjevna, svi kažu kako je posebna.

Tibor: To kaže svatko za svoj grad.

Doris: Mislim da je svakome izvođaču najteže nastupati doma. Možda to što si rekla da je specifična, mislim da je to zbog ove silne ljepote u kojoj mi živimo, a koju uzimamo zdravo za gotovo, pa nas je teško zabaviti i impresionirati.

Smatrate li se zvijezdama?

Doris: Ne.

Tibor: Da (smijeh)

Doris: Ovo je moj život i drago mi je kad mi se netko javi, ako mu se sviđa naša glazba. Ma čak i ako im se ne sviđa, zanimljivo je čuti. 

Tibor: Da, kad dođemo u neki drugi grad, netko kaže kako mu se ne sviđa naša glazba, a kad dođeš u Dubrovnik čuješ: "Super ste, mislim, ne slušam ja to..." (smijeh)

Sanin: Oni su kao frontmeni na prvoj crti štit za nas i da sam ja na njihovom mjestu ne znam kako bi reagirao. Prvenstveno svi komentari obično su upućeni njima. 

Nastupate 24. srpnja u Solitudu. Što očekujete?

Tibor:  Očekujemo ludi show! Nećemo dopustiti da bude dosadno.

Sanin: Ludi show sigurno, ali to je i prvi koncert u Dubrovniku i šire zbog ove pandemije. Svi su se nekako odviknuli od koncerata.

Doris: Mislim da pandemija neće spriječiti ljude da dođu, ljudi pristaju u životu na puno gore stvari (smijeh)

Sanin: Organizatori su doista mislili na sve, prostor je ogroman, svi se moramo prilagoditi ovoj situaciji i mislim da neće biti nikakvih problema.

Dakle, 24. srpnja, luda zabava u kampu Solitudo i Silente!

 

 

 

 

 

Dubrovnikinsider.hr koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda Dubrovnikinsider.hr stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Više o tome možete pročitati u pravilima korištenja Više detalja…