WhatsApp uvodi nova pravila korištenja: Ako ih odbijete, brišu vam profil

08 Siječanj 2021
Autor :  
Ukoliko odbijete prihvatiti nova invazivna pravila koja uključuju dijeljenje podataka s oglašivačima, Facebook će u veljači izbrisati vaš WhatsApp profil.

WhatsApp je upravo izbacio novi ugovor za privatnost podataka s kojim ćete se susresti čim otvorite aplikaciju. Ako bez čitanja odlučite prihvatiti uvjete, Facebooku ćete pružiti velik broj ovlasti koje se u pravilu ne povezuju s aplikacijom za enkriptiranu razmjenu poruka čiji je glavni oslonac nekad bila i privatnost korisnika, piše tportal.

O čemu se radi?

Makeuseof navodi da WhatsAppova nova pravila korisnike prisiljavaju korisnika da dijeli podatke s Facebookom, a ako to odbiju, WhatsApp će izbrisati njihov profil. Nova pravila spominju se u podsejtniku unutar aplikacije i na stranici za pravila o privatnosti.

Duboko ispod hrpe pravnog žargona nalazi se dio u kojem Zuckerbergova marketinška agencija korisnicima objašnjava kako će aplikacija raditi s drugim kompanijama unutar Facebooka.

Prema novom ugovoru, WhatsApp će dijeliti podatke s Facebookom – što obuhvaća slanje i primanje informacija, s time da kao razlog navodi ‘rad, ponuda, poboljšanje, modifikaciju, podršku i reklamiranje’ postojećih usluga unutar Facebookove obitelji proizvoda. Razlog za ovakvu vrstu razmjene podataka nalazi se u Facebookovom kontinuiranom nastojanju spajanja aplikacija Facebook, Instagram i WhatsApp. Kratkoročno gledano, nova pravila bi trebala bolje personalizirati vaše korisničko iskustvo.

Facebookova agresivna znatiželja

U svim aplikacijama ćemo tako vidjeti ‘poboljšane usluge, bolje prijedloge i reklame skrojene prema našem ukusu’. Nadogradnja također uvodi niz ‘integracija koje će pomoći povezati WhatsApp s drugim uslugama koje nudi Facebook’. Problem je, doduše, što zadiranje u privatnost ne staje na tome. Facebook će pristup vašim podacima pružiti i vanjskim kompanijama, uključujući oglašivačima koji koriste Facebookove usluge. Ako vršite bilo kakvu interakciju sa oglašivačem ili dućanom, njihovi vlasnici će dobiti uvid u vaše podatke.

Ista stvar vrijedi i za funkcije WhatsAppa poput gledanja videa unutar aplikacije – ako kliknete na video, program za reprodukciju će izvoru moći dati pristup vašoj IP adresi. Da stvari budu još gore, WhatsApp vam ne daje opciju da zadržite privatnost – morat ćete prihvatiti nova pravila do 8. veljače 2021. ili jednostavno ostati bez pristupa.

 
Dubrovnikinsider.hr koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda Dubrovnikinsider.hr stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Više o tome možete pročitati u pravilima korištenja Više detalja…