ŽELITE IZGLEDATI MLADOLIKO? Položaj spavanja također utječe na proces starenja

08 Ožujak 2020
Autor :  

Nova istraživanja sugeriraju kako koža na strani lica na kojoj spavate – stari brže. Naime, dermatolog Joshua Zeichner, objašnjava kako položaj spavanja ima velik utjecaj na našu kožu! I to mnogo veći nego što mislimo. Cijenjeni neurolog preporučuje kako je najbolji položaj spavanja – onaj na leđima. Znamo, znamo, nismo ni mi baš oduševljeni ovim prijedlogom.

“Spavanje na boku ili na trbuhu znači da je koža lica pritisnuta na jastuk, što rezultira naborima na koži. Naime, trenje lica na jastuku uzrokuje pritisak i upalu kože što dovodi do preuranjenih bora” pojašnjava dr. Joshua Zeichner.

Ipak, riječi etabliranog američkog dermatologa imaju itekako smisla. Naime, ako spavate punih osam sati, to znači da je isto toliko vremena vaša osjetljiva koža lica podvrgnuta trenju i pritisku.

Postoje mnoga istraživanja koja potvrđuju ovu tvrdnju, a jedna od njih je studija koja je identificirala skup bora koja su se formirala isključivo položajem spavanja. Dakle, ne govorimo o mimičkim borama i finim linijama na području čela, očiju ili usnica – riječ je o borama koje naprosto ne biste imali da spavate u pravilnoj poziciji.

Naravno, ove posljedice ne primjećujete dok ste još mladi jer je tada vaša koža puna kolagena i gotovo se trenutno oporavlja od pritiska. No, kako starite, a razina kolagena počinje opadati – vjerojatno ćete ujutro početi primjećivati svima omražene linije na licu.

 
Dubrovnikinsider.hr koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda Dubrovnikinsider.hr stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Više o tome možete pročitati u pravilima korištenja Više detalja…