Znanstvenici utvrdili da smijeh jača brak i društvene veze

13 Svi 2020
Autor :  

Kažu da je smijeh najbolji recept za zdravlje - kako fizičko, tako i psihičko. I zaista, ne lažu. Mnoga istraživanja pokazala su da smijeh pozitivno utječe na rad srca i krvnih žila te rad pluća, a ujedno jača imunitet i smanjuje upalne procese. Povrh toga, jedno istraživanje provedeno na Norveškom sveučilištu znanosti i tehnologije pokazalo je da smijeh doista može produljiti život. No možda najvažnije od svega, smijeh je dokazani lijek protiv stresa i anksioznosti, što nam je prijeko potrebno posljednjih tjedana. Naime, dok se smijemo, naš mozak oslobađa endorfin i serotonin - tzv. hormone sreće, koji djeluju na isti način kao i antidepresivi, a ujedno smanjuje kortizol, hormon stresa. To znači da nam smijeh u trenutku može popraviti raspoloženje, a time i promijeniti naš pogled na situaciju u kojoj se nalazimo te ublažiti negativne misli. 

"Dan bez smijeha je uzalud potrošen dan" - Charlie Chaplin 

Ako vam ni to nije dovoljan razlog da se smijete češće, tad to činite zbog drugih ukućana s kojima živite, jer smijeh stvara pozitivnu atmosferu te jača društvene veze, odnosno pomaže nam da se zbližimo s osobom s kojom se smijemo. Osim toga, kad se netko smiješi, najčešća reakcija našeg uma jest da i mi uzvratimo osmijehom, zbog čega se i kaže da je smijeh "zarazan". Ako se češće smijete i niste konstantno zabrinuti, prenijet ćete pozitivne osjećaje i na ostatak obitelji, osobito na djecu, koja će biti smirenija i opuštenija kad ste i vi takvi. Zato se nasmijte dobro barem jedan put na dan - i to je već mala pobjeda nad trenutnom situacijom. 

Evo što će vas nasmijati

Da je važno poslužiti se humorom u ovim nesvakidašnjim vremenima kako bismo sačuvali razum, potvrđuju i mnoge duhovite objave na društvenim mrežama kojima mnogi nastoje lakše preživjeti izolaciju te razveseliti i nasmijati druge. Zato, evo nekoliko načina koji će vam osigurati svakodnevnu dozu smijeha, čak i onda kada vam nije do njega: 

Podijelite duhovite objave na društvenim mrežama - ako imate Facebook ili Instagram sigurno vas nisu zaobišle razne duhovite fotografije, ilustracije ili tekstovi na temu korone i izolacije - i na većinu njih dobro ste se nasmijali. Podijelite takve šaljive i duhovite objave s članovima obitelji i prijateljima, neka se i oni nasmiju. 

24sata.hr

Dubrovnikinsider.hr koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda Dubrovnikinsider.hr stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Više o tome možete pročitati u pravilima korištenja Više detalja…