DRAGIČEVIĆ UPUTIO DOPIS VLADI I SABORSKOM ODBORU: Moj dolazak ne odgovara nekim bankarskim i telekomunikacijskim multinacionalnim kompanijama

05 Svi 2020
Autor :  

Dubrovački odvjetnik sa zagrebačkom adresom, Mladen Dragičević uputio je dopise Vladi i saborskom odboru, a koje prenosimo u cijelosti.

"Predmet: Zahtjev za dostavom podataka o kriterijima primijenjenim u izboru kandidata Vlade RH za Glavnog državnog odvjetnika 

Poštovani, 

Ovim putem želio bih Vam se zahvaliti na obavijesti od dana 30.travnja 2020.g. kojom me obavještavate o činjenici da je Vlada Republike Hrvatske kao kandidata za Glavnog državnog odvjetnika Hrvatskom Saboru predložila gđu. Zlatu Hrvoj-Šipek. 

Međutim, u svrhu transparentnosti izbora Glavnog državnog odvjetnika, a sukladno smjernicama GRECO-a, Antikorupcijskog tijela Vijeća Europe, ovim putem pozivam Vas na dostavu i javnu objavu kriterija temeljem kojih je cijenjena kolegica izabrana kao kandidat kojeg će Vlada RH podržati u izboru za Glavnog državnog odvjetnika. 

Naime, U Smjernica GRECO-a vezane uz prevenciju korupcije- Članovi parlamenta, sudci i državni odvjetnici- zaključci i trendovi („CORRUPTION PREVENTION Members of Parliament, Judges and Prosecutors CONCLUSIONS AND TRENDS“) jasno stoji kako bi u izboru glavnog državnog odvjetnika trebali biti određeni jasni i objektivni kriteriji temeljem kojeg se donosi odluka o izboru. Također, GRECO napominje kako je potrebno da državno odvjetništvo i funkcija Glavnog državnog odvjetnika budu odvojeni od politike s obzirom da povezanost Glavnog državnog odvjetnika i politike može baciti sumnju na transparentnost i objektivnost u radu državnog odvjetništva pogotovo u rješavanju visokoprofilnih korpucijskih predmeta. 

S obzirom na navedeno, ljubazno Vas molim dostavu podataka o tome da li je Vlada RH nakon provedenih ispitivanja kandidata za izbor Glavnog državnog odvjetnika postavila objektivne kriterije prilikom odabira svog kandidata, koji su to kriteriji te da li su kandidati sukladno takvim kriterijima bodovani. Također, molim Vas dostavu bodovanja po određenim kriterijima ukoliko su oni bili primjenjivani. 

Izbor glavnog državnog odvjetnika modificiran je donošenjem novog Zakona o državnom odvjetništvu iz 2018.g. upravo s obzirom na preporuke i smjernice GRECO-a (a Izvješća IV evaluacijskog kruga Skupine zemalja protiv korupcije (u daljnjem tekstu: GRECO) za Republiku Hrvatsku), a u svrhu transparentnosti izbora, ali time i povećanju nezavisnosti funkcije Glavnog državnog odvjetnika. Bez obzira što je ovaj izbor glavnog državnog odvjetnika prvi put proveden putem javnog poziva, jasno je kako je Zakon o državnom odvjetništvu ostavio niz nedoumica i praznina vezano uz sami izbor. Navedene nejasnoće u izboru glavnog državnog odvjetnika koje je zakon ostavio prepoznao je i GRECO u dokumentu ČETVRTI EVALUACIJSKI KRUG Sprječavanje korupcije kod saborskih zastupnika, sudaca i državnih odvjetnika - II izvješće O SUKLADNOSTI HRVATSKA, iz prosinca 2018.g., gdje stoji: 

„37. Međutim, GRECO smatra da je potrebno provesti dodatne provjere transparentnosti i objektivnosti u sustav izbora i imenovanja Glavnog državnog odvjetnika. Iako GRECO prepoznaje da sudjelovanje izvršne/zakonodavne vlasti u postupku imenovanja Glavnog državnog odvjetnika nije neobično u Europi, također naglašava da daje prednost postupku odabira u kojeg su uključeni profesionalni/nepolitični stručnjaci s ciljem sprječavanja neprikladnog političkog utjecaja ili pritiska. U tom pogledu, GRECO posebice traži odlučnu uključenost Državnoodvjetničkog vijeća. S novim zakonom, Državnoodvjetničko vijeće obnaša tek depozitnu ulogu: objavljivanje javnog poziva, prikupljanje životopisa i podnošenje popisa kandidata Vladi bez određenog reda. Kasniji postupci odabira i imenovanja u rukama Sabora i Vlade ostaju kao što su bili tijekom ocjenjivačkog posjeta. GRECO je već tada iskazao svoje sumnje vezane uz potrebu za većom jasnoćom prijedloga Vlade i kriterija na kojemu se temelji. S obzirom na prethodno navedeno, GRECO može samo potaknuti vlasti na nastavak rada na transparentnosti i smanjenju rizika od neprikladnog utjecaja politike kod imenovanja Glavnog državnog odvjetnika.“ 

S obzirom na navedeno, bez obzira na zakonske nedostatke i praznine, smatram nužnim u praksi, odnosno samom provođenju izbora glavnog državnog odvjetnika u što je većoj mjeri poštivati preporuke GRECO-a, a u cilju povećavanja transparentnosti izbora i povećavanja općeg povjerenja u rad DORH-a. 

Stoga, ljubazno molim dostavu gornjih podataka, a gdje će svakako biti zatraženo od GRECO- a očitovanje o trenutačnom postupku izbora Glavnog državnog odvjetnika u RH te njegovoj usklađenosti s preporukama GRECO-a. Navedeno tražim zbog zaštite ugleda RH pred tijelima EU te zbog interesa javnosti za transparentnim postupkom imenovanja te poštivanja vladavine prava. 

S obzirom na navedeno, predlaže se odgađanje izbora Glavnog državnog odvjetnika pred Hrvatskim Saborom, do dostave gore zatraženih informacija i očitovanja GRECO-a o transparentnosti izbora Glavnog državnog odvjetnika. "

"Predmet: Dostava dopisa upućenog Vladi RH i zahtjev za zastajanjem s postupkom izbora Glavnog državnog odvjetnika 

Poštovani, 

Obraćam Vam se kao jedan o kandidata za izbor Glavnog državnog odvjetnika Republike Hrvatske. 

Kao što ste sigurno upoznati, u tijeku je izbor Glavnog državnog odvjetnika. Vlada Republike Hrvatske dana 27.4.2020.g. održala je razgovore sa svim kandidatima putem posebno osnovanog Povjerenstva za utvrđivanje kandidata za Glavnog državnog odvjetnika. 

Od strane Ministarstva pravosuđa dana 30.4.2020.g. obavješten sam da je Vlada Republike Hrvatske kao kandidata kojeg će predložiti Hrvatskom saboru za izbor glavnog državnog odvjetnika predložila gđu. Zlatu Hrvoj-Šipek. 

Zakonom o državnom odvjetništvu iz 2018.g. propisan je izbor glavnog državnog odvjetnika raspisivanjem javnog poziva. Zakon predviđa da Glavnog državnog odvjetnika Republike Hrvatske na vrijeme od četiri godine imenuje Hrvatski sabor, na prijedlog Vlade Republike Hrvatske, uz prethodno mišljenje nadležnog odbora Hrvatskog sabora. 

S obzirom da iz dopisa zaprimljenog od Ministarstva pravosuđa proizlazi da je Vlada RH već odabrala svog kandidata za izbor Glavnog državnog odvjetnika, a bez da je, prema mojim saznanjima zatražila mišljenje Saborskog odbora za pravosuđe, to ovim putem tražim Vaše očitovanje o navedenom. 

Također, ističem da sam Vladi RH uputio dopis kojim zahtijevam očitovanje o načinu izbora kandidata kojeg će Vlada RH predložiti Hrvatskom saboru za izbor Glavnog državnog odvjetnika, točnije dostavu objektivnih i jasnih kriterija kojima se Vlada povodila tokom izbora kandidata kojeg će predložiti. 

GRECO, antikorupcijsko tijelo Vijeća Europe, a kao što to stoji i u dopisu upućenom Vladi RH, u svojim smjernicama iz Izvješća IV evaluacijskog kruga Skupine zemalja protiv korupcije predviđa da je potrebno prilikom izbora Glavnog državnog odvjetnika povoditi se jasnim i objektivnim kriterijima a sve u svrhu transparentnosti izbora Glavnog državnog odvjetnika te sprečavanju korupcije u državnom od odvjetništvu. Također, GRECO u svom drugom izvješću nastavno na četvrti evaluacijski krug, iz prosinca 2018.g. navodi kako je Republika Hrvatska izmijenila način izbora glavnog državnog odvjetništva tako da se on sada vrši putem javnog poziva, međutim da su zakonske odredbe ostavile niz praznina u samom izboru Glavnog državnog odvjetnika te iskazuje svoje sumnje vezane uz potrebu za većom jasnoćom prijedloga Vlade i kriterija na kojemu se temelji. 

Molimo da primite na znanje informaciju da ovaj dopis pišem isključivo kao kandidat, pravnik i građanin, a sve u cilju zaštite vladavine prava, poštivanja normi i procedure, kao i preuzetih obaveza temeljem pristupanja Republike Hrvatske EU te njenim institucijama. 

S obzirom na sve navedeno, ovim putem predlažem da Saborski odbor za pravosuđe zatraži očitovanje od Vlade Republike Hrvatske vezano uz način izbora kandidata za Glavnog državnog odvjetnika, te da zastane s eventualnim saslušanjem predloženog kandidata do dostave očitovanja Vlade RH i GRECO-a. " 

Odvjetnik Dragičević za Dubrovnik INsider dao je kratak komentar.

- Moj dolazak ne odgovara nekim bankarskim i telekomunukacijskim multinacionalnim kompanijama koje su u strahu od rezultata koje sam ja kao odvjetnik postigao zastupajući interese Drušva Potrošač.

 

 

Dubrovnikinsider.hr koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda Dubrovnikinsider.hr stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Više o tome možete pročitati u pravilima korištenja Više detalja…