JADRAN BARAČ: Uvjeti kakve ima DPDS su hranjiva podloga za korupciju i kriminal

21 Rujan 2020
Autor :  

"Nakon godinu i po dana od pokretanja tužbe, za 22. rujna u 9 sati zakazano je prvo ročište vezano za spor oko utvrđenja ništetnosti Ugovora o upravljanju dubrovačkim zidinama između Grada Dubrovnika i DPDS-a.

Zašto želimo poništiti ovaj Ugovor? Želimo vratiti djelatnost gospodarenja i upravljanja zidinama u zakonske okvire jer sadašnji način upravljanja zidinama koji provodi DPDS nije u skladu s postojećim zakonskim propisima.

Bitno je naglasiti kako ovakav, nezakoniti, odnos onemogućava adekvatan rad Zavoda za obnovu (javna ustanova za obavljanje djelatnosti obnove spomeničke cjeline Dubrovnika) jer su Zavodu oduzeta zakonom predviđena financijska sredstva za rad kao i najvažniji dio djelokruga poslova u provođenju zaštite spomeničke jezgre, a čiji su najznačajniji dio upravo dubrovačke zidine. Naime, obnova i upravljanje zidinama trenutno su povjereni grupi građana - amatera umjesto eminentnim stručnjacima koji bi putem znanstvenih i stručnih institucija pratili sve faze obnove, od pripreme do realizacije.

Posebno je problematično što DPDS kao udruga građana nije obveznik fiskalizacije i nije dužna raspisivati javne natječaje za izvođenje radova, dakle samostalno raspolaže i usmjerava velika financijska sredstva izvan službenog nadzora, i to često za skupocjene akvizicije nekretnina. Takvi uvjeti u Republici Hrvatskoj su hranjiva podloga za korupciju i kriminal, a na što najbolje ukazuje slučaj od prije nekoliko godina, kada je DPDS prebacio milijun kuna na račun privatnog trgovačkog društva, što je kasnije sudskom presudom kvalificirano kao kazneno djelo, te kupnja 67 m2 poslovnog prostora od Zagrebačke banke za gotovo 10 milijuna kuna javnog novca kako bi ta ista privatna udruga dobila kancelarije. Sve to je omogućio upravo postojeći ugovorni odnosa između Grada Dubrovnika i DPDS-a, a u kojem ne postoje jači oblici društvene kontrole.

Rješavanje pravnog problema odnosa između Grada Dubrovnika i DPDS-a treba se tretirati kao zalaganje za ostvarivanje javnog interesa te transparentnosti u upravljanju javnim dobrima, i nipošto ne predstavlja napad na pojedince, tradiciju ni samu Udrugu."

Predsjednik GO SDP-a Dubrovnik                                                        

Jadran Barač

Dubrovnikinsider.hr koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda Dubrovnikinsider.hr stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Više o tome možete pročitati u pravilima korištenja Više detalja…