MISNO SLAVLJE U MRAVINCI: Naša mala crkva izdržala je ratove, krađe i potrese

08 Rujan 2020
Ivan Šteta i Marjana Škero

Rođendan Blažene Djevice Marije svečano se obilježio diljem naše županije, pa tako i u malom selu Mravinca u Dubrovačkom Primorju. 

Podsjetimo, mala je crkva stradala u potresu 1996., a kip Gospe iznesen je potpuno neoštećen. 

Prije Domovinskog rata jedan je seljanin čuvao zavjetno zlato stanovnika Mravince. Svake godine, na Malu Gospu, kitili su kip i crkvu. Svaka obitelj za tu bi prigodu dala komad obiteljskog zlata, netko narukvicu, netko prsten, netko zrno kolarina.

Kako nam je ispričala jedna od rijetkih stanovnica ovog sela u Dubrovačkom Primorju za vrijeme rata, Vera Šteta, vojnici neprijateljske agresorske vojske, Saša Bošković i Savo Maslovarić odnijeli su zavjetno zlato iz crkve.

- Čuvalo se zlato u maloj gas-maski, našli su u njega i odnijeli. Molili smo ih da nam to vrate, bio je to naš zavjet Maloj Gospi. Dobili smo odgovor da nam je crkva na srpsku stranu okrenuta. Na našoj butizi od Dubrovkinje, napisali su caffe bar Podgorica, kazala je tete Vera.

Mravinca je prošla ratove, potrese, a sada i u vrijeme ove pandemije održava se misno slavlje, u čast Maloj Gospi koja ih je sačuvala od većega zla.

Kako je bilo jutros u ovoj maloj crkvi, pogledajte u našoj fotogaleriji.

Dubrovnikinsider.hr koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda Dubrovnikinsider.hr stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Više o tome možete pročitati u pravilima korištenja Više detalja…