Pročelnik Baće nazočio svečanoj sjednici Općinskog vijeća Smokvice

02 Veljača 2020
Autor :  

Pročelnik Upravnog odjela za zaštitu okoliša, imovinsko-pravne i komunalne poslove Miho Baće nazočio je svečanoj sjednici Općinskog vijeća Smokvice povodom bladana Gospe Kandelore i Dana općine Smokvica.

”Zadovoljstvo mi je što mogu večeras biti ovdje s vama i proslaviti Dan koji nekako simbolički označava novi početak, odnosno novo razdoblje suradnje.
Dubrovačko-neretvanska županija kontinuirano ulaže i nastavit će ulagati u svoje otoke, a to se posebice odnoi na Korčulu. Iako nije izravno u vašoj općini, ali projekti lučke infrastrukture koji se provode ovdje, od izgradnje Pomorsko-putničkog terminala, Nove luke Korčula, luke Perna itd. Pridonijet će boljem životu svih žitelja Smokvice i svih Korčulana. To su projekti vrijedni nekoliko stotina milijuna kuna, a za sve njih, nakon dobre pripreme, osigurana su sredstva na državnoj razini. Županija je također usvojila prijedlog Općine Smokvica i ostalih jedinica lokalne samouprave za izmicanje pretovarne stanice za budući Centar za gospodarenje otpadom.
Moram ovdje istaknuti i kako se aktivno zalažemo za bolju pomorsku povezanost Smokvice i cijele Korčule. Svjesni smo činjenice da situacija s trajektnim, odnosno katamaranskim linijama nije savršena, ali je puno bolja nego što je bila. I mi nećemo odustati od daljnjeg poboljšanja. Nažalost, brodovi koje Jadrolinija trenutno ima u svojoj floti samo djelomično odgovaraju potrebama otočana, no nadamo se kako bi se i to moglo uskoro promijeniti.
U Smokvici se u sklopu projekta Ruralna poučna, kulturno-etnografska turistička atrakcija, kojem je nositelj Dubrovačko-neretvanska županija, gradi Muzej zlata i srebra Smokvice i uređuje mjesni trg, a riječ je o projektu kojeg financira EU. Njegova ukupna vrijednost je veća od 33 milijuna kuna.
U sklopu tog projekta u Gradu Korčuli predviđena je obnova vrlo vrijednog kulturnog dobra, palače Ismaeli-Gabrielis u kojoj je smješten Muzej grada Korčule, u Dubrovačkom primorju obnovljena je i nedavno svečano otvorena župna kuće u kojoj je uspostavljena Zavičajna kuća Dubrovačkog primorja, a na Mljetu se obnavlja Austrijski put i uspostavlja tematska staza Babinog polja”, rekao je pročelnik Baće te nastavio:

”Također, u proteklih dvije godine na području ove općine Županijska uprava za ceste uložila je značajna sredstva u sanaciju kolnika na dionici ceste od naselja Smokvica do naselja Blato kao i sanaciju asfaltnog kolnika na dionici između naselja Čara i Smokvica.
Kroz naše upravne odjele radili su se i uvjetno rečeno, mali, ali životni projekti. Tu mislim na izgradnju i opremanje dječjeg igrališta u Brni, sanaciju srušenog zida u Brni, čišćenje morskog otpada itd.
Kao šećer na kraju prisjetit ću se činjenice da je Dubrovačko-neretvanska županija 2018. godine Narodnoj glazbi Smokvica dodijelila Nagradu za izrazita postignuća.
No da ne duljim želim vam sretan Dan općine i neka vam Gospa Kandelora bude uvijek na pomoći”, rekao je pročelnik Baće.

Dubrovnikinsider.hr koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda Dubrovnikinsider.hr stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Više o tome možete pročitati u pravilima korištenja Više detalja…